Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Sıcak hava ve menopoz

"Bir yıl önce menopoza girdim ve sekiz kilo aldım. Geceleri çok terliyorum. Ne önerirsiniz?" N.Ç./Antalya
Menopoza giren kadınların yüzde 80'inde sıcak basması ve terleme (özellikle geceleri) şikayeti görülür. Bu durum yaz aylarında iyice bunaltıcı hale gelir. Sıcak basmalarından kurtulmak için hormon tedavisini, black cohosh ve soya gibi bitkisel destekleri düşünebilirsiniz.

DÜŞÜK YAĞLI BESLENİN
Son dönemde yaklaşık 50 bin kadını inceleyen yeni bir çalışmaya göre; düşük yağlı, sebze-meyve ve tam tahıllı gıdalar içeren bir beslenme planı da hem kilo vermenizi, hem de sıcak basmalarından kurtulmanızı sağlıyor. Bir yıl boyunca düşük yağ içeren bir beslenme planı uyguladığınızda, 10 kiloya kadar verebilir ve menopoz şikayetlerinden tamamen kurtulabilirsiniz. Egzersiz de sıcak basmalarının daha az yaşanmasını sağlar. Geceleri yatak odanızı serin tutun, bol ve pamuklu kıyafetler giyin. Sigara, alkol, kafein ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun.

BAŞ AĞRISI İLK BELİRTİ OLABİLİR
"82 yaşındaki annem 20 yıldır diyabet hastası. Bu aralar sürekli başı ağrıyor. Sıcakla ilgili olabilir mi?" K.E./Diyarbakır
65 yaş üzerindekiler ile kalp-akciğer, yüksek tansiyon, obezite ve böbrek hastaları güneş çarpması riski altındadır. Amerikan Endokrinoloji Birliği, özellikle diyabet hastalarının yüksek risk grubu olduğunu belirtiyor.

SOĞUK DUŞ ALMALISINIZ
Zonklayıcı baş ağrısı ilk belirti olabilir. Baş dönmesi, terlemede azalma, sıcak-kuru cilt, kas krampları, mide bulantısı, çarpıntı, kafa karışıklığı, bayılma da diğer şikayetler arasındadır. Bu durumda vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalısınız. Ayrıca kuru-serin bir yere geçmeli, kol altıboyun- kasık ve sırt bölgelerine buz uygulamalı, soğuk duş ile serinlemelisiniz. Unutmayın; gün boyu ısınan asfalt ve beton yapılar, özellikle geceleri yoğun ısı artışına yol açar. En sıcak saatlerde perdeleri kapatarak, geceleri de camlardan hava sirkülasyonu sağlayarak evinizi serin tutun. Bol su için.

GENÇLERDE DE TANSİYON GÖRÜLEBİLİR
"17 yaşındaki oğlum çok kilolu. Ailemizde yüksek tansiyon hastalığı var. Daha çok genç olmasına rağmen oğlum için endişelenmemize gerek var mı?" İ.Y./Muğla
Avustralya'da yapılan ve yaklaşık 2 bin genci inceleyen yeni bir çalışmaya göre; ergenlik çağındakilerin yüzde 30'unda yüksek tansiyon mevcut. Kilo fazlalığı olanlarda ise risk yüzde 40'a çıkıyor. Maalesef yüksek tansiyon, baş ağrısı, baygınlık hissi gibi belirtiler olmadan uzun yıllar gizli kalabilir. Özellikle sıcak havalarda çocuğunuzun da tansiyonunu ölçtürün. Kilo kaybı, düzenli egzersiz, sigara ve alkolden uzak bir yaşam gençlerde de tansiyonu düşürüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA