Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

19.90 TL’ye akşam yemeği

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün maliyeti 20 liranın altında bir akşam yemeği sofrası hazırlıyoruz. Geçenlerde canım ciğer tava çekti, şöyle mantar soslu yaprak ciğer olsa da yesek diye geçirdim içimden. Taktım önlüğümü, girdim mutfağa. Tabii ciğer yaparken en çok dikkat ettiğim şey; ciğerlerin taze, sinir ve zar kısımlarının iyice temizlenmiş olması. Ben çoğunlukla bu işlemi ve incecik dilimleme hadisesini ciğercime bırakıyorum. Her işi üstadına bırakmak gerekir diye düşünüyorum.

ÇORBANIN EN İYİ ARKADAŞI KRUTON
Kimi yörelerde yapılan patates çorbasını, kurutulmuş domatesle hayal ettim. Hem çok uygun fiyata elde edilebiliyor, hem de yapımı son derece pratik olan enfes bir çorba çıktı ortaya.
Bayat ekmekleri küp küp doğrayıp baharatlayıp fırına attım. Tereyağında kavurduğum kurutulmuş domatesler ve baharatlı krutonlar ile servis yaptım. Bazen krutonları sırf zeytinyağı, biberiye ve sarımsak ile hazırlıyorum ve çoğu zaman krutonları önceden hazırlayıp kavanozda saklıyorum. Kurutulmuş domatesli patates çorbasının tadına, akşam yemeğine davet ettiğim tüm misafirlerim bayıldı.
Siz de mutlaka deneyin. Kuru domates bulamazsanız, üzerine naneli pulbiberli yağ gezdirebilirsiniz; öyle de nefis oluyor.

SÜRPRİZLİ ŞEKERPARE
Şekerpare tatlısını kim sevmez ki? Her zaman üzerini fındıklı veya bademli görmeye alışık olduğumuz şekerpareyi içine ve üzerine biraz kıtırtı katmak için kadayıfla beraber pişirdim. Anlatılmaz yaşanır derler ya aynen öyle oldu. O yüzden ben susuyorum, siz bu reçeteyi evlerinizde deneyip afiyetle yedikten sonra bana mesaj gönderirsiniz.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.

KURU DOMATESLİ PATATES ÇORBASI

3 adet patates
1 adet soğan
3 diş sarımsak
5 adet kurutulmuş domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet et bulyon
1 lt. su

MEYANESİ İÇİN:
1 yumurta sarısı
6 damla limon suyu
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
Tuz

Yapılışı: Soğan ve sarımsağı zeytinyağı ile kavuruyoruz. Bir yemek kaşığı tereyağı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Küp küp doğradığımız patatesleri ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Üzerine su ve et bulyonu ekliyoruz. Çorbayı kaynatıyoruz. Ayrı bir kasede yumurta sarısı, yoğurt, limon suyu, un ve tuzu iyice çırpıp ılıtarak çorbaya ilave ediyoruz. Kurutulmuş domatesleri minik minik doğrayıp tereyağı ile kavurup çorbanın üzerine dökerek servis ediyoruz.

MANTAR SOSLU YAPRAK CİĞER

400 gr. yaprak kesilmiş ciğer
1 adet kuru soğan
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı kapya biber
1 avuç mantar
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı kekik
1/4 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Soğanları piyazlık doğruyoruz. Mantarları dörde bölüp biberleri minik minik doğruyoruz. Ayçiçek yağına ilk olarak soğanları, sonra biberleri ve son olarak mantarları ilave edip yüksek ateşte soteliyoruz. İçine soya sosu ve baharatları ilave ediyoruz. Soteyi bir tabağa alıyoruz. Yaprak ciğerleri aynı tavada arkalı önlü pişiriyoruz. Mantar sosla ve yanında patates püresi ile servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Mantar yüzde 70 su ihtiva eden bir sebze olduğu için daima yüksek ateşte suyunu içine hapsederek yani mühürleyerek sote etmeliyiz; aksi halde hem suyunu salacak, hem de kararacaktır.

TEL KADAYIFLI ŞEKERPARE

Hamuru için:
250 gr. tereyağı
1 çay bardağı yoğurt
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3.5 su bardağı un

İçi İçin:
150 gr. kadayıf

Şerbeti İçin:
5 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
3-4 damla limon suyu

Yapılışı: İçi için; kadayıfı ince ince doğruyoruz. Diğer yandan bir kaseye tereyağını koyup iyice yumuşatıyoruz. Kalan tüm malzemeyi ekliyoruz, karıştırmaya devam ediyoruz. Unu azar azar ekleyerek hamuru yoğuruyoruz. Hamurdan minik bezeler alıp avcumuzun içinde açıp içine kadayıf koyuyoruz ve yuvarlayarak kapatıyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişiriyoruz. Şerbet için; su ve şekeri kaynatıp en son limon suyunu ilave ediyoruz ve altını kapatıyoruz. Ilık şekerparelerin üzerine ılık şerbet gezdirerek servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Arzu ederseniz üzerlerini kadayıf ile süsleyebilirsiniz. Şerbetli tatlılarda temel olarak ya hamur sıcak, şerbet soğuk olur ya da şerbet sıcak, hamur soğuk olur. Bu şekilde şerbetlendirilen tatlıların kıtır kıtır ve hafif olduğu söylenir ancak bu tarif için geçerli olan; her ikisinin de ılık olması.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA