Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Bal gibi tatlılar

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün çok faydalı bir besine yer veriyorum.
Arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın, arıların bal midesi denilen orgalarında kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen mucizevi besin bal ile ilgili üç tarif hazırladım. Biliyorsunuzdur çeşit çeşit, renk renk bal var ve aslında hiçbiri, bir diğeri ile aynı değil. Neden böyle diye birkaç kaynaktan araştırdım.
Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlara ve yöreye göre değişkenlik gösteriyormuş. Balın kokusunu bile çiçeklerdeki uçucu yağlar verirmiş ki, bu aynı zamanda çiçeklerin de kokularını sağlayan yağ imiş. Bal öyle enteresan mucizevi bir besin ki; nem, güneş ışığı, kaynatma gibi sıra dışı bir etkiye maruz kalmadığı sürece bozulmuyor ve zamana karşı uzun süre direnebiliyor.

Balın da bir hikayesi var
Balın tarihi; Sümerler, Babiller ve kutsal Hint bilgileri kadar geçmişe dayanıyor. Esasen arılar, en az 100 milyon yıldır bal üretiyorlarmış.
Bal; eskiden binaları ve evleri kutsamak için kullanılırmış. Kleopatra, genç görünmek için düzenli olarak bal ve süt banyosu yaparmış. Avrupalı göçmenler ise, Avrupa bal arısıyla 1600'lü yıllarda Amerika'da tanışmışlar. Diğer yandan, Avrupalı bal arıları, Apis Melifera türü. Kovanlarında gerekli olandan fazla bal üretmeye, insanlar da fazla olanı toplamaya başlamış. Bu tabii yalnızca bir başlangıç. O kadar çok çeşit ve kokuda bal mevcut ki, herbirinin ayrı hikayesi olabileceğini düşünüyorum. Amerika'da yonca, okaliptus, portakal çiçeği ve karabuğdaydan meydana gelen 300 çeşit bal olduğunu öğrenince epey şaşırdım. Ancak genel geçer bir bilgi var ki o da açık renkli balların daha yumuşak tatlı olduğu, daha koyu renkte olanların ise daha yoğun lezzete sahip olduğu yönünde.
Balın içeriğinde; meyve şekeri olan fruktoz, glukoz ve su var. Ayrıca kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko ihtiva etmesinden dolayı mucizevi bir besin. Bal, uzun yıllardan beri antibakteriyel özelliği sebebiyle mikroplara karşı bir önlem olarak kullanılmıştır. Yunan ve Roma atletleri balı, güç ve dayanıklılıklarını artırmak için kullanmışlar.
Ben bugün size, kimsenin hayır diyemeyeceğini düşündüğüm ballı lokma tatlısı, ballı muzlu pankek ve son derece pratik ballı bir kup hazırladım. Bakalım beğenecek misiniz...
Bal, evinizde her zaman bulunan bir besin olduğu için yapımı ve malzemeleri çok kolay bulunabilen bu tatlıları rahatlıkla yapabilirsiniz.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

BALLI LOKMA TATLISI

Hamuru için:
3 su bardağı un
2 su bardağı süt
1 paket kuru maya
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sirke
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı bal
Ayçiçek yağı
YAPILIŞI: Öncelikle şerbet için şeker ve suyu kaynatıyoruz. Kaynayınca altını kapatıp bal ilave edip karıştırıyoruz. Ardından şerbeti soğutuyoruz. Hamur malzemesini iyice karıştırıp hamur yoğuruyoruz ve kapaklı bir kabın içine alıp mayalandırıyoruz. Yağı kızdırıyoruz ve ayrıca tezgahı hafif yağıyoruz. Hamurdan küçük bezeler kopartıp o yağın üzerinde yuvarlayıp elimizle ortasına delik açıyoruz ve kızgın yağa atıyoruz. Arkalı önlü kızartıp çıkar çıkmaz hemen soğuk şerbete atıyoruz. Hamurumuz bitene kadar bu işlemi yapıyoruz.

PÜF NOKTASI
Ballı lokma tatlısında şerbetin soğuk olması çok önemli, zira kızarır kızarmaz hiç vakit kaybetmeden lokmaların şerbete atılmaları gerekiyor. Bu şekilde çıtır çıtır oluyor.

BALLI MUZLU PANKEK

1 adet muz
2 tatlı kaşığı bal
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 su bardağı un
Servis etmek için; muz, bal ve ceviz
YAPILIŞI: Un hariç, tüm malzemeyi robotta çekiyoruz. Ardından unu ilave edip hepsini iyice çırpıyoruz. Tavayı yağlayıp ısıtıyoruz. Karışımdan birer kepçe döküp göz göz olunca ters çeviriyoruz. Hepsini tek tek pişirip servis ederken aralarına bal döküyoruz. Muzları dilimleyip ceviz ile süsleyerek servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Krep ve pankek yaparken tavayı peçeteyle yağlarsanız, krep tavaya yapışmayacak ve daha kararında pişecektir.

BALLI KUP

1 litre süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
5 yemek kaşığı bal
1.5 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı tarçın
Aralara dökmek için bal ve ceviz
Süslemek için; krokan
YAPILIŞI: Öncelikle tereyağını eritiyoruz ve üzerine sütü ilave edip karıştırmaya başlıyoruz. Diğer malzemeleri de topaklanmaması için hızla karıştırarak ilave ediyoruz. Kaynama noktasına gelip koyulaştığı zaman altını kapatıyoruz. Servis kaselerine paylaştırıyoruz. Soğuyunca üzerine bal döküyoruz ve ceviz serpiştiriyoruz. Varsa krokan ile servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA