İDİL ÇİMRİN İDİL ÇİMRİN

Minik yeşil sultan bezelye

İdilika'nın Mutfağ'ında bugün, bahar aylarının olmazsa olmazı, baklagillerin yeşil incisi bezelyeli tariflere yer veriyorum. Bezelye; lezzetli ve çok besleyici olduğu kadar, anayurdu bilinmeyen sebzelerden biridir. Eski çağlardan beri Avrasya'da yetiştirildiği biliniyor sadece.
Bezelye dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de bol bol yetiştiriliyor. Bugün size, yapmaktan her daim çok keyif aldığım bezelye çorbasını, bezelye püresini ve bezelyeli spagettiyi anlatıyorum.

KURUTULABİLİR
Bezelyenin sultani türü, kabuğuyla birlikte yeniyor. Bu faydalı sebzenin bir başka çeşidi de, taneleri iri olan araka bezelyesidir.
Bezelye tanelerinin taze olarak yemekleri yapılabilir. Bunun dışında bezelye; kurutulup, dondurulup ve konservesi yapılarak ileride tüketebilmek bakımından da elverişli bir sebze. Kurutulmuş bezelyeden yapılan un, bezelye çorbası ile bazı yemeklerin yapımında kullanılabilir.

BUZLUĞUN VAZGEÇİLMEZİ
Bezelye, mevsiminde dondurulmaya çok uygun bir sebzedir. Bu yüzden ilkbahar aylarında bezelyeyi tezgahlarda görür görmez hemen ayıklayıp buzdolabı poşetlerine koyup donduruyoruz. Marketlerde satılan bezelye konserveleri de var. Ancak eğer kendi buzluğumda daha önceden dondurduğum bezelyem yoksa, marketten dondurulmuş bezelye satın alma yolunu seçiyorum. Dondurulmuş sebzeler, konservelerden daha taze ve leziz sonuçlar veriyor.
Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.

BEZELYE ÇORBASI

500 gr. taze bezelye
1 adet soğan
1 adet patates
1 adet et bulyon
5 su bardağı su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı: Patatesi ve soğanı ince ince doğruyoruz. Geniş bir tencereye soğanı ve yağı alıp soğanları biriki dakika kavuruyoruz. Kavurduğumuz soğanların üzerine patatesleri de ekleyerek biraz daha kavuruyoruz. Son olarak bezelyeleri ilave edip patatesler yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam ediyoruz. Beş su bardağı suyu tencereye ilave ediyoruz. Su kaynayınca et bulyonu ekleyip orta ateşte yaklaşık 10 dakika kaynatıyoruz. Hepsini blender'dan geçiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Çorba eğer koyu gelirse, içine bir-iki su bardağı kaynar su ilave edip kıvamını bulabilirsiniz.

BEZELYE PÜRESİ YATAĞINDA KUZU PİRZOLA

1 büyük kase bezelye
1 adet soğan
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
4 adet kuzu pirzola
2 diş sarımsak
Zeytinyağı
Kırmızı toz biber

Yapılışı: Bezelye püresi için önce bezelyeleri haşlıyoruz. Üzerine süt ve tereyağı ekleyerek rondodan geçiriyoruz. İçine kaşar peyniri ilave edip ezmeye devam ediyoruz. Kuzu pirzolaları; zeytinyağı, sarımsak ve kırmızı toz biber ile marine edip teflon tavada pişiriyoruz. Bezelye püresi üzerinde servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Şayet elinizde hazır haşlanmış bezelye ve haşlamaya zamanınız yoksa; hazır bezelye konserveleri sudan geçirilip kullanılabilir.

KABAKLI VE BEZELYELİ SPAGHETTİ

Yarım paket spagetti makarna
1 kase dondurulmuş bezelye
1 adet kabak
1 yemek kaşığı ay çekirdeği ya da kabak çekirdeği
3 diş sarımsak
1 avuç taze kişniş
Zeytinyağı
Kurutulmuş Arnavut biberi

Yapılışı: Kabakları dilimledikten sonra teflon tavayı ısıtıp arkalı önlü ızgara ediyoruz. Bezelyeleri ve spagettileri haşlıyoruz. Ayrı bir tavada zeytinyağını ısıtıp sarımsağı atıp çeviriyoruz. Kurutulmuş Arnavut biberini elimizle parçalayıp sarımsakların içine atıyoruz. Spagetti, kabaklar ve bezelyeleri de ilave edip hepsini çeviriyoruz.