Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Hindibağı balık ve etle deneyin

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün hepimizin bilmediği, çoğunlukla çimenliklerde rahatsız edici bir ot olarak görülen ama faydalı bir bitki olan hindibadan söz edeceğim. Hindiba, çok güçlü bir şifa kaynağıdır. Nisan ve Mayıs aylarında tarla kıyılarında, çayırlarda ve çimenlerde ortaya çıkar.
Hindiba denince aklımıza, uzun lahanaya benzer beyaz yapraklar, yabani yeşil tırtıklı radika ve tüylerden oluşan dairesel çiçeği gelir. Ben bugün tüm dünya mutfaklarında kullanılan beyaz hindiba ile denediğim yemekleri anlatacağım.
Hindibanın kökleri kurutulduğu vakit kahve olur. Yapraklarından da olağanüstü lezzetli yemekler yapılır.
Sizlere bir sebze ve meyve ile tarifler verdiğim zaman; kendi mutfağımda pişirmeden önce muhakkak yabancı kaynaklara göz atıyorum.
Bu sayede aynı ürünün farklı kültürlerdeki işlenişlerini gözlemleme fırsatı buluyorum.
Kimi zaman, pişirmeyi hayal ettiğimiz bir sebzeyi, bizden çok uzaklardaki mutfaklarda pişirildiğini, bazen de asla çiğ olarak tüketmeyi düşünemeyeceğimiz bir sebzeyi, çiğ olarak salatalarda kullanıldığını görüyorum. Hindiba da bunlardan bir tanesi.

HİNDİBA İLE ANTRİKOT

Hindiba yaprakları
4 dilim dana atrikot
1 adet kuru soğan
1 adet yeşil köy biberi
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz, karabiber
Zeytinyağı

Yapılışı: Öncelikle tereyağında antikotları arkalı önlü mühürleyip bir tabağa alıyoruz. Tuz ve karabiber serpiyoruz. Diğer yandan zeytinyağında soğan, sarımsak ve biberi soteliyoruz. Biraz kaynar su ilave ediyoruz ve pişirdiğimiz antrikotları ilave ediyoruz. Hindiba yapraklarını, sirke ve şekeri de içine atıp hepsini beraber pişmeye bırakıyoruz. Ardından içinden etleri alıp malzemeyi bir süzgeçten geçiriyoruz. Cam fırın kabının içine antrikotları, yanlarına hindiba yapraklarını ve süzdüğümüz sosu da ilave ederek, önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirip servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Soğan, sarımsak ve biberden oluşan sosu, süzgeçten geçirmek istemezseniz blender ile çekebilirsiniz.

HİNDİBA SALATASI

Hindiba yaprakları
Kuru üzüm

Sosu için:
2 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı toz şeker
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı labne peyniri
Zeytinyağı

Yapılışı: Hindiba yapraklarını minik minik doğruyoruz. Sosu hazırlayıp hindiba yaprakları ile harmanlıyoruz. Kuru üzümleri üzerine serperek servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Bir tür coleslaw salatasına benzeyen bu salataya, rendelenmiş havuç ve lahana da ekleyebilirsiniz.

SOMON FÜMELİ HİNDİBA

4 dilim somon füme
Hindiba yaprakları
1 kase labne peyniri
Dereotu
1 yemek kaşığı kapari turşusu
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 diş sarımsak

Yapılışı: Labne, süzme yoğurt, sarımsak, dereotu ve kapari turşusunu karıştırıyoruz. Hindiba yapraklarının ortasına önce labneli karışımı, üzerine de somon fümeyi yerleştiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Somon füme yerine, ton balığı da kullanabilirsiniz, çok yakışıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA