İDİL ÇİMRİN İDİL ÇİMRİN

3. Ulusal Aşçılık Kampı'ndan notlar

İdilika'nın Mutfağı bugün, aşçılar diyarı Mengen'e konuk oldu. Mengen'e gitme sebebim, bu sene üçüncüsü düzenlenen Ulusal Aşçılık Kampı idi. Türkiye'nin dört bir yanındaki 47 üniversitenin Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, Aşçılık Programı ve Gemi Aşçılığı programında okuyan öğrenci ve öğretim üyelerinin katılımı ile gerçekleşiyor. Ulusal Aşçılık Kampı, Aşçılık Okulu Mezunları Derneği'nin (AŞOMDER) katkılarıyla üç senedir düzenleniyor ve aşçı adaylarının gerek Türk, gerekse dünya mutfağı konusunda vizyonlarını geliştirmeyi amaçlıyor.
Öğrenciler kamp boyunca kırmızı et, tavuk, hindi, ördek gibi etlerin işleme ve pişirme yöntemlerinin yanı sıra, bulgurdan kinoaya, bakliyattan pirince, hamur işlerinden zeytinyağlılara, deniz ürünlerinden sushi'ye kadar geniş bir yelpazede eğitim aldı. Destekçilerin katkılarıyla gerçekleşen kampta, aşçı adaylarına ayrıca sosyal medya kullanımı, insan kaynakları, hijyen ve porselen gibi konular hakkında da seminerler verildi. Beni bu proje de en etkileyen kısım Mengen Aşçılık Okulu mezunlarının, mezun oldukları okullarına yıllar sonra gelerek Türkiye'nin dört bir yanında gastronomi eğitimi alan aşçı adaylarına bir hafta süreyle eğitim vermeleri oldu. Profesyonel hayatlarında her biri son derece başarılı olan şeflerimizin, işlerini bırakıp büyük fedakarlıklar ile gönüllü olarak aşçılık mesleğini, hızlandırılmış bir kurs olarak vermek istemeleri çok etkiledi beni.
Son gün, ben de onlarla beraber korteje katıldım. Benim gibi gönlünde mutfak olan dostlarla, öğrencilerle, şeflerimizle Mengen sokaklarında bando eşliğinde yürümek şahane bir hatıra oldu.



MÜTHİŞ YEMEKLER PİŞTİ
Kamp boyunca hem derslerde inanılmaz yemekler yapıldı, hem de şeflerin hazırladıkları öğle ve akşam yemekleri çok etkileyici idi. Ee tabii o kadar profesyonel şef bir araya gelince, ziyafet kaçınılmazdı. Son gün Şef Osman Hızarcıoğlu, tüm hocalara, öğrencilere ve biz misafirlere Mengen soslu dana antrikot pişirmişti. Ben de hemen kendisinden tarifini alıp sizinle paylaştım.
Bugünlük benden bu kadar, Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

MENGEN SOSLU ANTRİKOT

Temizlenmiş bütün antrikot
Mengen cincile mantarı (kültür mantarı da olur)
Havuç
Soğan
Sarımsak
Kereviz sapı
Sarı dolmalık biber
Kırmızı kapya biber
Kabak
Patates
Defne yaprağı
Tane karabiber
Tuz

Mantar sosu için:
Porçini mantarı
Kültür mantarı
Tereyağı
Un
Et suyu

Yapılışı: Öncelikle yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine havuç, soğan, sarımsak, kereviz sapı, defne yaprağı ve tüm taze baharatları doğrayarak diziyoruz. Üzerine antrikotu bütün olarak yerleştiriyoruz. Tane karabiber serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında dört saat pişiriyoruz. Diğer yandan, biber, mantar, kabak ve havucu jülyen doğrayıp haşlıyoruz. Tavada tereyağı ile kavuruyoruz. Ayrıca bir miktar soğan, sarımsak ve mantarı ayrı bir tavada kavuruyoruz. İçine çok az un ilave ediyoruz. Varsa et suyu ile açıyoruz ve sos yapıyoruz. Tuz, karabiber ile lezzetlendiriyoruz. Sosumuzu süzüyoruz. Servis ederken tabaklara önce sebzeleri yerleştiriyoruz. Üzerine bütün antrikotu koyup son olarak mantar sosunu döküyoruz.