Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Yeşil eriğin yemeği de olur

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün hiçbirimizin kolay kolay hayır diyemeyeceği, yaz ayları yaklaşırken manav tezgahlarında yerini alan yeşil erik var. Oleeey erik çıktı; ister tuzla yiyin, ister sade. Kütür kütür yeşil erik, hepimizin vazgeçilmezidir. Peki yeşil erik sadece meyve olarak mı tüketiliyor? Hayır. Ekşi yeşil erik sürpriz bir şekilde et yemeklerine çok yakışıyor ve yemeklere kendine has mayhoş bir lezzet katıyor.

Ben bugün sizlere, Mardin mutfağının mihenk taşlarından biri olan ve erikle yapılan alluciye yemeği tarifini veriyorum. Ardından Gaziantep yöresine ait erik tavasını anlatıyorum. Erik tavası, bana göre ekşili et yemeklerinde lezzet olarak başı çekiyor. Kışın ayva ile de yapılan bu yemek, yemyeşil ekşi erikler ile nefis bir hal alıyor. Son olarak ise ev yapımı bir erik turşusu tarifi veriyorum sizlere. Erik turşusu da davetler için şahane bir aperatif bence.

TUZ İLE TÜKETMEK DOĞRU MU?

Eriği tuzla tüketmeyi sevenlerin sayısı oldukça fazla. Ancak uzmanlar, tuzun vücutta ödem oluşturacağına dikkat çekiyor ve eriğin tek başına tüketilmesini tavsiye ediyor. Uzmanlar, 'Tuz vücutta su tuttuğu için kilo alımı kolaylaşır. Bu yüzden erik tuzla değil, tek başına yenmelidir' diye uyarılarda bulunuyor.

ERİĞİN BİLİNMEYEN FAYDALARI

Ayrıca; göz ve cilt sağlığında büyük görevleri olan A vitamini, kanın akışkanlığında görevli K vitamini, osmalit basınç ve su dengesini sağlayan sodyum, potasyum minerali, stres karşıtı mineral olan magnezyum da erikte önemli ölçüde bulunuyor. Ayrıca kalsiyum da içeren erik, demir açısından da oldukça zengin. Yoğun lif yapısına da sahip olan eriğin sindirim sistemi üzerindeki etkisi ise çok büyük. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

ERİK TAVASI

1/2 kg. iri yeşil erik
400 gr. kuşbaşı et
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 baş taze sarımsak
1 yemek kaşığı sade yağ veya tereyağı
1 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

YAPILIŞI: Öncelikle eti kendi suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Soğanı yemeklik doğruyoruz. Suyunu tamamen çekmiş etin üstüne sade yağ veya tereyağı ile doğranmış soğanı ekliyoruz. Soğanlar şeffaflaşıp yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz. Domates ve biber salçalarını kavrulan et ve soğana ekleyip ezerek karıştırıyoruz. Etin üstünü ancak geçecek kadar su koyuyoruz ve tuzu ekleyerek pişmeye bırakıyoruz. Et iyice yumuşayana kadar yaklaşık bir saat kısık ateşte pişiriyoruz. Eriklerin çekirdeklerini ayıklayarak iri parçalar haline doğruyoruz ya da bütün olarak bırakıyoruz. Burası sizin zevkinize kalmış. Etin pişmesine yakın sarımsakları ekliyoruz. Et iyice yumuşayınca erikleri ve şekeri de ekliyoruz. Kısık ateşte erikler diriliğini kaybedene kadar pişirmeye devam ediyoruz, karabiber ekleyerek servis yapıyoruz.

PÜF NOKTASI
Erikler, dağılmaması için hemen ocaktan alınmalıdır.


ERİK TURŞUSU

2 kilo can eriği
1 litre üzüm sirkesi
5-6 yemek kaşığı tuz
2 kaşık şeker
1 kaşık limon tuzu
1 baş sarımsak
1 litre su

YAPILIŞI: Erikleri dört-beş yerinden çiziyoruz ve turşu kabına alıyoruz. Sarımsakları da soyup bütün bütün içerisine atıyoruz. Diğer malzemeleri bir kapta karıştırıp turşu kabına ekleyerek buzdolabında bir hafta beklettikten sonra servis ediyoruz.


ALLUCİYE

1 kg. kemikli kuzu eti
500 gram kıyma
1 kase pirinç
2 kg. yeşil erik
2 bağ taze soğan
2 bağ maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber

YAPILIŞI: Kemikli kuzu etini iki tatlı kaşığı tuz ile birlikte haşlıyoruz. İki bağ taze soğanı ve iki bağ maydanozu incecik doğruyoruz. Islattığımız pirinci süzüp rondoda çekiyoruz. 500 gram kıymayı da çekip pirinçle karıştırıyoruz. Bir tatlı kaşığı karabiber serperek harcı yoğuruyoruz ve misket büyüklüğünde köfteler hazırlıyoruz. Haşlanıp suyunu çeken etleri bir çay bardağı sıvı yağ ilavesi ile kavuruyoruz, ardından sıcak su ekleyip pişiriyoruz. Yuvarladığımız misket köfteleri ise başka bir tavada kızartıyoruz. Haşlanan etle doğradığımız maydanoz ve taze soğanları buluşturuyoruz. Kızarttığımız köfteleri, haşladığımız kemikli etle pişiriyoruz. Erikleri ise süzgece alıp etin piştiği tencerenin üzerinde buharda pişiriyoruz. Yumuşayan erikleri ezerek püre haline getirip diğer tüm malzeme ile buluşturup pişiriyoruz. Pişerken bir avuç bütün eriği de yemeğin içine bırakıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA