Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Karadeniz esintisi

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nın iftar sofrasında bugün Karadeniz rüzgarları esiyor. Önce Çayeli'nin meşhur kuru fasulyesini yapıyoruz, ardından dillere destan un helvası. Kuru fasulyeyi tabii ki Vakfıkebir tereyağı ve İspir fasulyesiyle pişiriyoruz. Şimdiden hepinize afiyet olsun....

ÇAYELİ USULÜ KURU FASULYE

500 gr. İspir kuru fasulye
200 gr. kuşbaşı dana eti
250 gr. dana kaburga
150 gr. Vakfıkebir tereyağı
100 gr. süt kaymağı
2 adet soğan
3 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı süt
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/4 limon suyu
Tuz
Karabiber
Pul biber

Yapılışı: Öncelikle İspir fasulyelerini akşamdan ıslatıyoruz ve sabah suyunu süzüyoruz. Bir tencereye süt ve su döküyoruz ve fasulyeleri haşlıyoruz. (Ben haşlarken içine bir miktar toz şeker ve tuz ilave ediyorum. Kuru fasulyeleri haşlarken kısık ateşte haşlamaya dikkat ediyorum ve ara ara kontrol ederek üzerindeki köpüğü alıyorum.) Kuşbaşı etleri güveç tecereye alıyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Orta ateşte suyunu bırakıp çekene kadar bekliyoruz. Kaburgaları ise yüsek ateşte tavada bir yemek kaşığı tereyağı ile her iki tarafını mühürleyip diğer etlerin içine alıyoruz. Tereyağını ve süt kaymağını eritiyoruz. Etleri iki dakika tereyağında çeviriyoruz. Soğanı minik minik doğrayıp etlere ilave ediyoruz ve hepsini kavurmaya devam ediyoruz. Salçayı da ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz. Bu arada sütlü suyun içinde kaynayan fasulyeleri suyuyla birlikte etlerin üzerine boca ediyor ve karıştırmaya devam ediyoruz. Baharatlarını ve çeyrek limon suyunu ilave edip pişiriyoruz. Suyunu çekene ve kıvamı koyulaşana kadar iki saat pişiriyoruz.

KARADENİZ HELVASI

2 kutu krema (400 ml) ya da tereyağı
2 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı su

Yapılışı: Kremayı bir tavada kızdırıyoruz. Krema sıcakken un ilave edip kavurmaya başlıyoruz. Unun rengi altın sarısı bir hal alınca ve sulanmaya başlayınca altını kapatıp soğutuyoruz. Şeker ve suyu bir kapta soğuk olarak eziyoruz. Kavrulmuş un soğuduğunda şekerle iyice karıştırıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA