Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda trileçe keyfi

İdilika'nın iftar sofrasında bugün, son senelerde popülaritesini artıran meşhur Balkan tatlısı trileçe var. Trileçe; 'üç sütlü' anlamına geliyor. Manda, keçi ve inek sütü kullanıldığı için bu ismi aldığı söylenir ama bu, tatlıcıların şehir efsanesinden başka bir şey değildir. Buradaki üç sütten kasıt; taze süt, yoğunlaştırılmış ve şekerli süt ile sıvısı azaltılmış süttür. Son derece hafif ve dengeli bir tatlıdır. Kekin üzerine parlaklık veren ve cazibesini sağlayan sos ile servis edilir. Hepinize afiyet olsun...

TRİLEÇE

Kek için:
5 adet yumurta
1.5 su bardağı şeker
1.5 su bardağı un
2 paket şekerli vanilin
1 silme çay kaşığı kabartma tozu
1 çimdik tuz
Fırın kabını yağlamak için 1 çay kaşığı tereyağı

Şerbeti için:
3 su bardağı süt
2 paket krema
1 su bardağı süt tozu

Karamel için:
5 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket krema
1/2 su bardağı süt

Yapılışı: Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırıyoruz. Yumurta aklarına bir çimdik tuz ilave ederek kar gibi olana kadar çırpıyoruz. Şekeri ekleyip beş dakika daha çırpıyoruz. Sarıları ayrı bir kapta çırpıyoruz. Ardından sarıları aklara yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı yavaşça ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar bir spatulayla karıştırıyoruz.
Fırın kabını yağlayıp kek karışımını tepsiye döküyoruz. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırına atıyoruz. Kek soğuduktan sonra, derin bir kapta süt ve süt tozunu köpürene kadar çırpıyoruz. Krema ekleyip iki dakika daha çırpıyoruz. Şerbeti soğuk olarak kekin üzerine gezdiriyoruz ve kesinlikle pişirmiyoruz. Karamel için tereyağ ve şekeri bir tavaya alıp kısık ateşte eritiyoruz. Şeker eriyip kahverengi bir sıvı haline gelene kadar karıştırmadan bekliyoruz. Kremayı ve sütü yavaş yavaş ekleyip karameli hızlıca çırpıyoruz. Karıştırarak koyu karamel kıvamı alana kadar pişiriyoruz. Karameli, şerbetini çeken kekin üzerine gezdiriyoruz. Buzdolabında iki saat dinlendiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Trileçenin üzerindeki karameli; kremasız, sadece su ve şekerle, bazen de esmer şekerle yapanlar var. Ancak bence en güzel karamel, krema ile oluyor. Deneyin bayılacaksınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA