Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Dalları bastı kiraz...

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, lezzetli mi lezzetli, bir o kadar da güzel ve sezonluk meyvelerden biri olan kirazlı tarifler var. Kiraz, boyu üçdört metreye kadar uzanan ağaçlarda yetişiyor ve ılıman iklimi seviyor. Kirazın mükemmel tadının yanında sağlık açısından faydaları da çok fazla olduğundan, öncelikle biraz faydalarından söz etmek istiyorum.

ŞİFALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Kirazın en önemli özelliği, mükemmel bir antioksidan olmasıdır. Bol miktarda A vitamini içeren kiraz, bunun yanında C, K ve B6 vitaminlerini de içermektedir. Kiraz; potasyum, demir ve magnezyum açısından da zengindir.
Kirazın iyi bir antioksidan olması, sağlığımıza çok fazla katkı sağlar. Bu özelliği sayesinde uykusuzluğu giderir, eklem ve karın ağrısı şikayetlerini azalttığı söylenir. Kalp ve zihinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltıp sindirim siteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Kirazın sadece meyve olarak değil; kökleri, kerestesi, kabukları, zamkı, yaprak ve çiçekleri, çekirdeği ve meyve sapları ile ne kadar mucizevi bir bir bitki olduğunu anlatmak hiç de kolay değil. Kiraz deyip geçmemek lazım; çekirdeğinden cinsine, sapından yaprağına kadar onlarca faydası ve kullanım alanı var bu meyvenin.

KİRAZIN BİR HİKAYESİ VAR MI?
Kiraz; gülgiller ailesinden geliyor. Latince ismi cerasus avium, anavatanı ise Kuzey Anadolu ve Güney Kafkasya. Kiraz ismini ise Giresun kentinden alır. Kirazın dünyaya hangi topraklardan yayıldığı konusunda ise farklı görüşler bulunuyor. Bazı araştırmacılar kirazın M.Ö. 64 yılında Yunanistan'a, oradan da Avrupa'ya yayıldığını, bazıları M.Ö. 71 yılında Romalı komutan Lucullus tarafından Roma'ya götürüldüğünü ve oradan dünyaya dağıldığını söylüyor.

EN GÜZEL TÜKETİMİ NASIL OLUR?
Rengi koyu olan kirazlar, her zaman daha tatlı olur. Saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız ömrü daha uzun oluyor. Yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklayıp ne zaman yiyecekseniz o zaman yıkamak, buzdolabında taze kalma ömrünü uzatıyor. Sizlere küçük bir püf noktası: Kirazı buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında bir-iki saat bekletirseniz tadı daha lezzetli olacaktır. Taze kirazların ikidört gün içinde tüketilmesi gerekir. Kirazı ayrıca derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Ben bugün sizlere, kirazlı nefis bir yaz keki, kirazlı bir sütlü tatlı ve sıcak yaz günlerine uygun kiraz şerbeti yaptım.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KİRAZLI YAZ TATLISI

4 su bardağı süt
5 yemek kaşığı irmik
1 yemek kaşığı buğday nişastası
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi
5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağı

Kirazlı sos için:
500 gr. kiraz
4 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı: İrmik, şeker, nişasta, Hindistan cevizi ve sütü karıştırıyoruz. Kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Ocaktan aldıktan sonra vanilya ve tereyağını ekleyip karıştırıyoruz. Servis kaselerine paylaştırıyoruz. Kirazlı sos için; kirazın çekirdeklerini ayırıyoruz. Robottan geçiriyoruz. Üzerine şekeri ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz. Bir tatlı kaşığı nişastayı, bir çay bardağı soğuk suyla karıştırıp kiraz sosuna ekleyip pişiriyoruz. Servis ederken kaselere paylaştırıp servis ediyoruz. Püf noktası: Bu tatlıyı isterseniz kek kalıbına döküp ters çevirebilir ya da aralarını bisküvi kırıntıları, fındık fıstık gibi malzemeler ile süsleyebilirsiniz.

ŞERBET

Yarım kilo kiraz
1.5 su bardağı toz şeker
2 litre su
1 adet çubuk tarçın
3-5 adet karanfil

Yapılışı: Kirazları, toz şekeri, suyu, tarçını ve karanfili 30 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Piştikten sonra suyunu süzüyoruz ya da blenderda çekiyoruz. Daha sonra bir cam kaba koyup buzdolabına kaldırıyoruz. Kiraz şerbetini soğuk soğuk servis yapıyoruz.

PÜF NOKTASI
Ekşi olmasını isterseniz bir-iki adet limon tuzu ilave edebilirsiniz.

KREMALI KEK

3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı krema
3.5 su bardağı un
100 gr. kiraz (çekirdekleri ayıklanmış)
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı nişasta

Yapılışı: Ayıklanmış kirazların üzerine nişasta ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz. Bir kasenin içinde yumurtaları kırıyoruz. Üzerine şekeri ilave edip güzelce çırpıyoruz. Ardından süt, sıvı yağ ve eritilmiş tereyağını ilave edip karıştırıyoruz. Kremayı da ilave ederek tüm malzemeleri birbirine iyice yediriyoruz. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ekliyoruz. Son olarak kirazları da ekleyerek tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına alıp önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA