Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kızgın kumlardan serin sulara

Herkese merhabalar. Sıcaklar aniden bastırdı, hepimiz serinletici içeceklere başvurmaya başladık. Bugün sizlere kola, ayran gibi içeceklerin dışında evde kendimizin hazırlayabileceği, serinletici üç içecek hazırladım. Bir tanesi çilek henüz raflardayken, bütün çocukların bayıla bayıla içtiği milkshake.. Diğeri buz gibi bir karpuzlu limonata. Üçüncüsü ise buzlu kahve...

MILKSHAKE SEVDASI
Milkshake, özellikle Amerika'da popüler olan ve birçok yerde satılan bir içecek. Hatta gerek Amerika, gerekse Avrupa'da sadece milkshake üzerine yoğunlaşmış zincir markalar da var. Bununla birlikte Türkiye'de de son yıllarda bilinirliği ve yaygınlığı arttı.
İlk olarak 1880'lerde bulunduğu tahmin edilen milkshake, özellikle yaz aylarının vazgeçilmez bir içeceği. İçindekiler genel olarak dondurma, buz, soğuk süt ve karıştırılması istenen ek malzemeler... Tercihe bağlı olarak muzlu, çilekli, kivili, çikolatalı, naneli ve daha birçok farklı içerikli milkshake hazırlamak mümkün. Buzlu kahve ise, dünyanın hemen hemen her yerinde çeşitli kahveler ve usullerle yaz mevsiminde hazırlanabiliyor. Soğuk kahveler arasında en meşhur olan ise frappe. Frappe, tesadüfen 1957 yılında Selanik Uluslararası Fuarı döneminde, dünyaca ünlü bir kahve firması tarafından icat edilmiş. Frappe, Fransızca dilinde karıştırılmış anlamına gelir; ismi, yine tesadüfen kahve içermeyen bir Fransız içeceğinden esinlenerek seçilmiştir. İnsanların kahveyi soğuk içmekten bu kadar keyif almaları şaşırtıcı. Kafein bağımlılarının yaz boyunca başvurduğu bu buzlu kahve keyfini, bir de benim tarifimle deneyin, bakalım beğenecek misiniz...

DAHA KARPUZ KESECEKTİK
Limonata, yaz mevsiminin vazgeçilmez serinletici içeceklerinin başında geliyor. Peki limonatanın içine çilekten, şeftaliye, kavundan karpuza birçok meyveyi ezerek tadına tad katabileceğinizi biliyor muydunuz? Konu serinlemek, susuzluğunu dindirmek ve kızgın kumlardan serin sulara atlamış hissini yaşamak ise karpuzlu limonata bunun için birebir.
Bugünlük benden bu kadar... Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle..

ÇİLEKLİ MILKSHAKE

7-8 adet çilek
1/2 su bardağından biraz fazla süt
2 yemek kaşığı dondurma
2 tatlı kaşığı toz şeker
Buz

Üzeri için:
Krem şanti
Toz fıstık
Damla çikolata
Nane yaprağı

Yapılışı: Bütün malzemeleri bir kaba koyup blendırdan geçiriyoruz. Blendırdan geçirdikten sonra servis yapacağımız bardağa döküp üzerini istediğimiz gibi süslüyoruz.

PÜF NOKTASI
Katı olursa, biraz soğuk sütle kıvamını açabilirsiniz.

KARPUZLU LİMONATA

14 adet limon
3 adet portakal
1 demet taze nane
3 su bardağı toz şeker
1/4 karpuz

Yapılışı: Limon ve portakalların kabuklarını rendeliyoruz. Limon ve portakalın kalan meyvelerini küp küp dilimliyoruz. Taze naneyi incecik doğruyoruz. Üzerine toz şeker ve iki su bardağı su döküp tüm malzemeleri bekletiyoruz. Şeker eriyip limonata malzemesi özleşince, tel süzgeç ya da türbentten soğuk su ilavesi ile geçiriyoruz. Diğer yandan karpuzu rondoda çekip limonataya ekleyip hepsini birden süzgeçten geçirip sulandırıyoruz.

BUZLU KAHVE

3 su bardağı sıcak su
3 tatlı kaşığı hazır kahve
1 su bardağı süt
5 adet esmer şeker

Üzeri için:
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt

Yapılışı: 1/2 litrelik bir kavanoza sıcak suyu ekleyip üzerine kahveyi koyuyoruz. Kahveyi karıştırıp şeker ve süt ilave ediyoruz. Karışımı soğuması için bir kenara alıyoruz. Soğuyan kahveyi kavanoz içerisinde çalkalıyoruz. Soğutuyoruz. Diğer tarafta bir paket krem şantiye bir bardak sütü ilave ederek mikser ile çırpıyoruz. Katılaşan krem şantiyi dolaba kaldırıp iyice soğutuyoruz. Servis ederken buzlu kahveyi bardağa döküyoruz, krem şantiyi ise sıkma torbasına koyup üzerine sıkıyoruz.

PÜF NOKTASI
İsterseniz üzerine çikolata rendeleyebilir ya da çikolata sos dökebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA