Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mozaik pasta yapıyoruz

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bu pazar, Sefarad mutfağından bildiğimiz, hepimizin özellikle çocukların büyük sevgisini kazanmış gato salam yani mozaik pasta yapıyoruz. Mozaik pastayı herhalde sevmeyeniniz yoktur. Biz de çayın yanında yemek için İdilika'nın Mutfağı'nda gato salam yani bir çeşit mozaik pasta yapalım dedik. Bisküvileri un haline getirince o trüfsü lezzet daha hoşuma gittiğinden ben bisküvileri parçalamaya başladım. Erimiş tereyağı, şeker, süt ve kakao ile birleşen mozaik pasta hamurundan tırtıklamamak kaçınılmazdı. Ben de hem hazırlayıp, hem tırtıklarken düşündüm; acaba mozaik pasta harcından başka neler üretebilirim? O kadar lezzetli ki bisküvili cevizli kremsi bu kakao tadı. Bu pastaya piramit pasta diyenler de var, bisküvili pasta ya da mozaik pasta diyenler de... Her mutfakta en çok kabul edilen pastalardan ve parfelerden biri. Ben de bisküvilerimi kırdım, kakao ve tereyağı ile buluştururken bakalım aklıma neler geldi...

MOZAİK PASTAYI FIRINLADIK
Geçen hafta annemle mozaik pasta yaparken aklımıza gelen bu fikri hemen denemeye giriştik. Avcumuzda yuvarladığımız minik mozaik toplarını ortalarına fındık batırarak, yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizdik ve önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında kıtır kıtır olana dek pişirdik. Aman Allah'ım, çıkan sonuca ikimiz de inanamadık. Sonra aramızda konuştuk, mozaik pasta nasıl daha besleyici hale gelebilir diye. İçine koyduğumuz süt, Hindistan cevizi sütü olsa, pudra şekeri yerine de hurma şurubu ya da agave şurubu eklesek süper olur dedik ve bir dahaki sefere böyle denemeye karar verdik. 'Kurabiyelere ne oldu?' diye sorarsanız bir bardak sütle daha soğumadan hepsini bitirmiştik bile.

YUVARLAYIP SUNABİLİRSİNİZ
Ben kimisini erittiğim bitter çikolata ve krema karışımına buladım, kimisini ise Hindistan cevizi rendesine... Mesela davetlerde, doğum günlerinde Antep fıstığı tozu, file bademle çeşitlendirerek şişlere dizip farklı lezzetleri bir arada sunabilirsiniz.
Bugünlük benden bu kadar. Bana isteğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile. İyi pazarlar...



BİR DİLİMİ 331 KALORİ

1 ince dilim gato salam pasta, 331 kalori değerinde.
Şekilli bir kek kalıbının içine streç sararak, mozaik pastanızı daha şekilli çıkarabilirsiniz.
Servis etmeden önce mutlaka 15 dakika evvel buzluktan çıkartın; pastanın ısısının normalden bir tık soğukluğa geçmesi gerekir, aksi halde buzlu olduğu için dilimleyemezsiniz.

GATO SALAM

300 gr. petibör bisküvi
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı kakao
5 yemek kaşığı pudra şekeri
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı ceviz veya fındık

Yapılışı: Öncelikle bisküvileri kırıyoruz, kırarken de fazla ufalamamaya dikkat ediyoruz. Margarini bir tavada eritiyoruz. Eriyen margarini, sütü, şekeri ve diğer tüm malzemeleri bisküvilerin üzerine ekliyoruz. Ceviz ya da fındığı kırıp içine ilave ediyoruz. Karışımı iyice yoğuruyoruz ve streç folyo arasına boşaltarak elimizle rulo şeklini veriyoruz. Buzdolabında iki-üç saat dinlendirip dilimlereyek servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Gato salamı servis ederken üzerine nefis çikolata sos dökmek isterseniz, bitter çikolatayı benmari usulü eritip çiğ krema ile karıştırıp üzerine dökebilirsiniz. Ayrıca mozaik pastanın olmazsa olmaz süslemesi rendelenmiş Hindistan cevizidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA