İDİL ÇİMRİN Sabah İDİL ÇİMRİN

30 dakikada sağlıklı sofra

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, tam yaz mevsimine uygun çok sağlıklı ve bir o kadar pratik tariflere yer veriyorum.
Son zamanların en popüler konusu olan detoks beslenmeyi araştırdım ve öğrendim ki; detoks, vücudumuza çeşitli yollarla giren ve atık madde olarak dışarı atılmayı bekleyen zararlı toksinlerden kurtulmaktan başka bir şey değil.

ZENCEFİLİN FAYDALARI
Benim en sevdiğim ve detoks etkisi olan besinlerin başında zencefil geliyor.
Zencefil, birçok faydalı bileşeni bünyesinde barındırma konusunda oldukça zengin. Kültürümüzde kabulü her ne kadar son senelerde olmuş olsa da, bence zencefilin o keskin, hafif acıtan ama şahsına münhasır tadını çoğumuz seviyoruz.
Doğru beslenme konusunda bilinçli davranan bir birey olarak elbette ben de zaman zaman detoks günleri ya da detoks öğünleri uyguluyorum. Bazen çorbanın içine koyduğum sebzelerin detoks etkisine inanırken, bazen salatama aynı malzemeleri eklemeye çalışıyorum.
Sebzeleri bazen çiğ olarak tüketiyorum, bazen de sularını sıkıp içerek zararlı toksinlerden kurtulmaya çalışıyorum.
O nedenle bugün sizlere benim en favori detoks çorba tariflerimden bir tanesini paylaşıyorum. Mutlaka deneyin...
Kara buğday ise son zamanların diğer popüler konularından birisi. Hem çocuklar için aşırı besleyici, hem de kilo vermeye oldukça yardımcı. İster haşlanmış olarak salataların üzerine dökün, ister cacığın içine gizleyin. Ben bugün kara buğdayı köfte olarak hazırlayıp yanına da hardal soslu çilekli bir salata yaptım. Bugünlük benden bu kadar.
Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

Dünyada en büyük kara buğday üreticisi Çinliler.
168 gr. pişmiş kara buğday, tam 155 kalori.
Kara buğdayın diğer ismi greçka.
Kara buğday, vejetaryenler ve veganlar için çok önemli bir bitkisel protein kaynağı.
Gluten içermediği için çölyak hastaları için ideal.
Bulgurla yaptığınız birçok yemeği, kara buğday ile yapabilirsiniz.

DETOKS ÇORBA

MALZEMELER
1 kg. ıspanak
1 avuç brokoli
1 adet kabak
1 adet kereviz
2 adet pırasa
3 adet yeşil biber
1 su bardağı Hindistan cevizi sütü
Tuz
Zerdeçal
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi bir tencereye koyup üzerine su döküyoruz. Sebzeler haşlanınca Hindistan cevizi sütü ekleyip blendarda çekiyoruz. .
PÜF NOKTASI: Çorbayı düdüklü tencerede yaparsanız, çok daha hızlı olacaktır

KARA BUĞDAY KÖFTESİ

KÖFTESİ İÇİN:
1 su bardağı haşlanmış kara buğday
1 adet yumurta
1 su bardağı kara buğday ekmeği içi (toz haline getirilmiş)
Yarım su bardağı pişmiş ve rendelenmiş havuç
Tuz
Karabiber

PİŞİRMEK İÇİN:
1 adet yumurta
1 kase kara buğday unu
1 kase ekmek kırıntısı
Galeta unu
YAPILIŞI: Bütün köfte malzemesini bir kaba alarak elimizle iyice yoğuruyoruz. Ardından köfte şeklini veriyoruz. Köfteleri önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, ardından ekmek kırıntısına buluyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine alıp kızarana kadar önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

HARDAL SOSLU YEŞİL SALATA

MALZEMELER:
SALATA İÇİN:
1 demet taze nane
1 demet roka
1 demet reyhan
6 adet çeri domates
5-6 dilim köy peyniri ya da keçi peyniri
1 avuç çilek
1 kase haşlanmış buğday
SOSU İÇİN:
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı hardal
1 adet limonun suyu
1 yemek kaşığı pekmez
YAPILIŞI: Tüm salata malzemelerini minik minik doğrayarak salatayı servis edeceğimiz kasemize yerleştiriyoruz. Sos malzemesini ayrı bir kasede çırpıp salatanın üzerine döküyoruz. Afiyet olsun.