Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Yenidünya ile farklı sofralar

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Malta eriği de denilen, yenidünya meyvesinden söz edeceğim. Yenidünya meyvesinin faydaları saymakla bitmez diyebilirim. Ancak şu sıralar Malta eriği olarak da bilinen bu meyvenin, Malta'dan gelip gelmediği ilgi çekiyor. Gerçekten de Malta eriği Malta'dan değil, Çin'den geliyor. İşte Malta eriğinin gerçek vatanı ve faydaları...
Maltalı olduğu aşikar bu meyvenin, gerçek vatanının Çin olduğu ortaya çıkmış. Çekirdek sayısı oldukça fazla olan Malta eriği, Japonya'da yetiştirilmeye başlanmış, daha sonraları buradan Akdeniz ülkelerine ve Avrupa'ya yayılmış. Bugün, özellikle astropik bölgelerde büyük miktarlarda üretilen Malta eriği, Türkiye'de de en çok Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor.

ŞİFA DEPOSU
Malta eriğinin meyvesinin dışında, bitkileri ve çekirdekleri de şifa deposudur. Diyet yapanlarında beslenme programlarına dahil edebileceği Malta eriği, yüksek lif oranı ile kilo verme sürecine destek veren meyvelerdendir. Kan şekerinin yavaş bir şekilde yükselmesini sağlayan lifler, aynı şekilde düşüşü de yavaşlattığından ani acıkma krizlerini önler. Tokluk hissinin uzun süreli olmasını da sağlayan lifler, ağırlıklarının birkaç katı su emerek şişer. Malta eriği, yüksek lif oranı ile bir porsiyon tüketildiğinde hem çok yararlı, hem düşük kalorili, hem de uzun süre tok tutan bir öğün yerine geçer.

HÂLÂ FAYDASI BİLİNMİYOR
Sofralarımızda, havaların sıcaklaşmasıyla birlikte karpuz, kavun ve erik gibi meyveler ağırlıklı olarak tüketiliyor. Ancak bu yararlı meyve, birçok insan tarafından bilinmiyor. Gerçek manada bir sağlık küpü olan Malta eriği ya da bilinen diğer adıyla yenidünya, kompleks vitamin bileşenleriyle bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Malta eriği yaprakları, bitki çayı olarak yeni yeni tüketilmeye başlandı. Yaz aylarında satış fiyatı da son derece makul olduğundan, Malta eriğini herkes satın alabilir ve bu yararlardan faydalanabilir. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

YENİDÜNYA PELTESİ

Malzemeler:
1 kg. yenidünya
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı süt

Yapılışı: Meyveleri yıkayıp içlerindeki çekirdekleri çıkarıyoruz. Bir tencereye alıp üzerine su ve şekeri koyup yumuşayana kadar pişiriyoruz. Ocaktan alıp blender ile püre haline getiriyoruz. Pirinç ununu ve nişastayı süt ile eritip tencereye ilave ederek karıştırıyoruz. Tencereyi tekrar ocağa alıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişiriyoruz. Servis kaselerine paylaştırıp soğutarak servis ediyoruz.

YENİDÜNYA REÇELİ

Malzemeler:
Yarım kilo yenidünya
2 bardak toz şeker
1 bardak su
1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı: Yenidünya meyvelerini yıkıyoruz. Ardından kabuklarını soyuyoruz. Soyulmuş yenidünya meyvelerini ikiye bölüyoruz ve çekirdeklerini çıkarıyoruz. Temizlenip doğranan yenidünyaları limonlu su içerisine atarak kararmasını önlüyoruz. Reçel tenceresinin içerisine şeker ve suyu koyup şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. Şerbet kaynama noktasına geldikten sonra içerisine yenidünya meyvelerini ilave ediyoruz. Yumuşayınca meyveleri alıp şerbetin koyulaşmasını bekliyoruz. Ardından cam kavanozlara koyup kapağı sıcakken kapatıp ters çeviriyoruz.

PÜF NOKTASI
Reçel fokurdarken üzerinde köpükler birikeceği için, bu köpükleri her defasında tahta kaşıkla sıyırmayı ihmal etmeyin.

YENİDÜNYA KEBABI

Malzemeler:
1 kilo yenidünya
1 kilo kıyma
Tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı sıvı yağ

Üzeri için:
2 adet domates
Yeşil biber
Kuru soğan

Yapılışı: Kıymanın üzerine tuz ve karabiber atıp yoğuruyoruz. Yenidünyaları yıkayıp bıçakla karnını yarıyoruz, parmağımızla içinin çekirdeğini çıkarıyoruz. Hazırladığımız kıymayı elimizde yuvarlak köfte şeklinde yapıp yardığımız yenidünyalarımızın arasına bastırıyoruz. Yağlanmış fırın tepsimize diziyoruz. Üzerini domates, biber ve kuru soğanla süslüyoruz. Fırına vermeden önce üzerine biraz tuz serpip hiç su koymadan fırında en az yarım saat pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Yenidünyalar taze olduğu için suyunu bırakacaktır ve kendi suyunda lezzetle pişecektir. Ayrıca su ilavesine gerek yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA