Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Uygun bütçeli yazlık sofralar

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün yaz mevsimine uygun, hazırlanışı çok pratik, malzemelerinin bulunabilir ve ekonomik olması açısından başucu mönülerinizden biri olmasını umduğum bir sofra hazırlıyorum.

SOFRA HAZIRLARKEN EKONOMİ YAPMAK
Hem fazla masraf etmemek, hem de şahane yemekler hazırlamak için birkaç püf noktası takip etmemiz yeterli olacaktır. Öncelikle kullanacağımız meyve ve sebzeleri mevsiminde alıp dondurucumuzda saklayıp ömürlerini uzatabiliriz. Yemekleri sunarken porsiyon büyüklüğünü hesaplayarak da ekonomi yapabiliriz. Mesela pilav yapıyorsunuz diyelim, bir bardak pirinç dört yetişkin için yeterlidir. Eğer iki yetişkin ve iki çocuktan oluşan bir aileniz varsa, büyük ihtimalle yarım bardak size yetecektir. Artan yemekleri dikkatli bir şekilde kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor. Öyle ki; en temel gıdalar bile çorbalarda, tencere yemeklerinde veya soslarda yaratıcı bir şekilde yeniden değerlendirilebiliyor. Daha önceki yazılarımda birçok kez artan yemekleri değerlendirme örnekleri sunmuştum sizlere.

YAZIN EN PRATİK TATLI
Pratik kuplar hem çok hafif, hem iki dakikada hazırlanabiliyor. Ben buzdolabındaki bütün meyvelerle hazırıyorum. Zaman zaman içine kurabiyeler, bisküviler kırıyoruz. Aralara bademler, fıstıklar koyuyorum. Üzerine çikolata rendelediğim bile oluyor. Lezzetini, maliyetini ve kalorisini artırmak sizin yaratıcılığınıza kalmış.
Bugünlük benden bu kadar. Gönderdiğiniz tarifleri tek tek deniyorum, İdilika yorumu ile zaman içinde yine sizlerle paylaşacağım. Deneyimlerinizi ve yorumlarınızı gönderirseniz cok sevinirim. İdilikanınmutfagi@sabah.com.tr adresinden bana ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile sevgi ve selamlarımla.

SPAGETTİ ATOM

Malzemeler:
1 paket spagetti
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet domates
1 yemek kaşığı acı biber sosu
1 adet soğan
1 diş sarımsak
1 avuç kuru Arnavut biberi

Yapılışı: Soğan, sarımsak ve Arnavut biberlerini minik minik doğrayıp soteliyoruz. Domatesi rendeleyip ilave ediyoruz, pişiriyoruz. Acı biber sosunu da ilave edip pişirmeye devam ediyoruz. Spagettileri haşlıyoruz ve sosla buluşturup servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Bütçenizin durumuna göre üzerine parmesan rendesi ilave ederek servis edebilirsiniz.

ISPANAKLI PİLİÇ SARMA

Malzemeler:
5-6 adet yeşil biber
1 adet soğan
500 gr. ıspanak
2-3 adet kırmızı biber
Taze kaşar ve cedar peyniri
Tuz
Karabiber
Pul biber

Sos için:
İnce kesilmiş tavuk göğsü (sarma olacak şekilde inceltilmiş)
1 kaşık balzamik sirkesi
1 tatlı kaşığı zencefil
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı pekmez

Yapılışı: Zencefili rendeliyoruz. Derin bir kaba zencefil, balzamik sirke, sarımsak, nar ekşisi ve pekmezi koyup harmanlıyoruz. Buzdolabında bekletiyoruz. Soslar tavuğu, oldukça yumuşak ve lezetlı yapacaktır. Kavurduğumuz soğanlara sırasıyla biberleri ve baharatları ekliyoruz. Yumuşayan biberlere küçük küçük doğranmış ıspanağı ekliyoruz. 5-6 dakika kapalı şekilde pişiriyoruz. Marine ettiğimiz tavukları düz zemine yayıp iç malzemesini ve bir dilim çedar peyniri koyup sarma şeklinde sarıyoruz, kürdanla tutturuyoruz. Sardığımız tavukları, çok az yağ ile iki tarafını kızartıyoruz. Fırın kabına yerleştirip üç yemek kaşığı zeytinyağını ekleyip 30 dk. pişiriyoruz ve rendelediğimiz kaşar peynirini döküyoruz. 30 dakika sonra fırından çıkarıp servis ediyoruz.

ÇİLEKLİ PRATİK KUP

Malzemeler:
1 su bardağı dondurulmuş vişne
1 çay bardağı krema
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Üzeri için taze nane ve çilek

Yapılışı: Çilekleri rondoda çekiyoruz, püre haline getiriyoruz. Diğer malzemelerle bir araya getirip mikser ile pürüzsüz bir kıvam alana dek çırpıyoruz. Karışımı kuplara paylaştırıyoruz ve böğürtlenler ile süslüyoruz.

PÜF NOKTASI
Kuplara paylaştırırken, eğer elinizde varsa kırdığınız kurabiye ya da bisküvileri aralarına serpiştirebilirsiniz. Buzdolabında soğuyunca çok güzel bir kıvam alıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA