Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Tiramisu yapmak aslında çok kolay

Herkese iyi haftalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bu gün, çoğumuzun çok sevdiği ancak tarifini yanlış bildiğini düşündüğüm tiramisudan söz edeceğim. Hazır pandispanya ve labne peynirle yapılan modeline tiramisu demesek, labneli pasta desek olmaz mı?
Güzel lezzetleri yakalamak için çok allayıp pullamaya gerek yok aslında. Gün geçtikçe damağımın daha rafineleştiğini ve sadeleştiğini hissediyorum.. Çok sevdiğim bir söz vardır: 'Azalınca çoğalır, sadeleştikçe özgürleşir insan.' Sertap Erener'in 'Sade' şarkısında söylediği gibi: 'Sakin, sade; böyle en iyisi. Demli dingin, boş inan ki ötesi'
Damak hafızası denen konu; zaten bugüne kadar tattığımız lezzetlerin, damağımızda bir kriter oluşturması ve yeni tatlar tecrübe ettikçe de o kriterin daha net notalara ulaşması hadisesi değil mi?
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...



Tiramisu

MALZEMELER:
8 adet yumurta sarısı
220 gr. şeker
500 gr. mascarpone peyniri
500 gr. krema
3 paket kedidili (savioardi diye bilinen nişasta bazlı bisküviler)
Kedidili bisküvilerini ıslatmak için espresso

YAPILIŞI: Yumurta sarısı ve şekeri, krema kıvamı alıncaya kadar mikser ile iyice çırpıyoruz. Çırptığımız karışıma mascarpone peynirini ekleyip spatula yardımı ile karışıma yediriyoruz. Kremayı, ayrı bir kapta kabarana kadar çırpıyoruz. Çırptığımız kremayı karışıma ekleyip spatula yardımı ile tekrardan yediriyoruz. Tiramisu kremamız hazır.
Tiramisuyu yapacağımız kabın alt tabakasına kedidillerini espresso ile ıslayıp diziyoruz. Üzerine hazırladığımız kremanın üçte birini döküyoruz ve eşit şekilde yayıyoruz. Üstüne ıslatılmış kedidili ve krema koyuyoruz. Üçüncü kata tekrar ıslatılmış kedidillerini diziyoruz. En üste kalan krema karışımını döküyoruz ve eşit şekilde yayıyoruz. Soğuyunca, çikolata rendesi ve kakao ile süsleyerek servis ediyoruz.



Tiramisunun da bir tarihi var
Efsaneye göre 17'nci yüzyılın sonunda Toscana dükü, birkaç günlüğüne Siena'ya gider. Şehrin pastacıları, asaletlerini simgeleyecek yeni bir tatlıyı dükün onuruna üretmeye karar verirler. Tira-mi-su, yani 'Beni yukarı çek' anlamına gelen tatlının ilk reçetesi bu şekilde oluşur. Tatlının tadını çok beğenen dük, bu reçeteyi Floransa'ya götürür ve oradan tüm İtalya'ya yayılır.

Evde de mascarpone peyniri yapılabilir
Mascarpone peynirini evde yapmak sandığınızdan çok çok daha kolay. Özellikle de tiramisu için kullanılan mascarpone peynirini yüksek fiyatlara satın almak yerine, evde kendiniz de yapabilirsiniz.
Bunun için gerekli malzemeler: 2 paket krema ve 1.5 yemek kaşığı limon suyu. Kremayı benmari usulü ısıtıyoruz. Hafiften baloncuklar çıkmaya başlayıncaya kadar karıştırmamız gerekiyor. Limon suyunu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Krema yoğunlaşıp boza kıvamı alınca artık peyniri biraz soğutmamız gerekiyor. Temiz bir tülbentin içine alıp buzdolabına koyarak süzülmesini beklersek, 12 saat sonra artık şahane bir mascarpone peyniriniz hazır demektir.

Güzel bir tiramisu için...
Yumurta sarısı ve şeker mikserle iyice beyazlaşana kadar çırpılmalıdır.
Bisküvileri kahvenin içinde tutma süresi çok önemlidir. Birkaç saniyeyi geçirmeyin ve tek tek batırın.
Savioardi bisküvilerini illa alkollü bir kahve sosuna batırmak gerekmiyor, alkolsüz de olabilir.
Tiramisuyu tek tek kuplarda servis edebilirsiniz, ya da bir borcama döküp kare kare dilimleyebilirsiniz.
Heyecanlı bir tiramisu elde etmek isterseniz, tiramisuya içine vişne taneleri, balkabağı püresi ya da çilek gibi lezzetler koyabilirsiniz.
Üzerine eleyeceğimiz kakaoyu, tatlıyı servis etmeden önce dolaptan çıkarır çıkarmaz elersek daha güzel bir görüntü elde ederiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA