Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Yeşil limonun lezzet harikası

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, aromasına bayıldığım, hemen hemen tüm yemeklerimde, tatlılarımda, reçetelerimde kullandığım, salatalarıma sos olarak döktüğüm, çayımın içine dilimlediğim, tazelik hissinin baş kahramanı mucizevi bir meyve olan yeşil limonu tanıtmak istiyorum sizlere...

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ
Yeşil limon; özellikle çorbalarda, yemeklerde, salatalarda lezzeti artırmak, sindirimi kolaylaştırmak ve vücuda direnç kazandırmak için kullanılan önemli bir C vitamini kaynağıdır.
Limon suyu ile haşlanan tavuk, her daim daha lezzetli olur. Mesela günde bir tane limon suyu içmek gribal enfeksiyonu önler. Limon; içeceklerde garnitür olarak; buzlu çay veya alkolsüz içeceklerde bir dilim şeklinde bardağın içinde veya kenarında kullanılabilir. Bazı insanlar limonu bir meyve gibi yemeyi sever. Bazıları ise limonun kabuğunu rendeler, kekin içine atar.
Limonun hemen hemen her kısmı bir şekilde değerlendirilebilir; o derece mucizevi bir meyvedir.
Ayrıca bol miktarda C vitamini içerdiğini söylemeye gerek var mı bilmiyorum. Günde bir limon tükettiğimizde, vücudumuzun bir günde ihtiyacı olan C vitamininin ortalama yüzde 50'sini sağlamış oluruz. Limon; aynı zamanda fazla miktarda A vitamini de içeriyor. Bunların yanında çok zengin potasyum, kalsiyum ve bakır kaynağı olduğunu da biliyor muydunuz?

LİME İLE DEĞİL YEŞİL LİMONLA
Bugün size, en sevdiğim tatlılardan birisi olan limonlu merengin, tüm dünyada yapıldığı lime ile olan hali değil, halis muhlis Çeşme yeşil limonu ile yapılışını enine boyuna anlatıyorum.
Eğer siz de ekşiyi biraz olsun seviyorsanız, limonlu mereng ve hatta içindeki o efsanevi limonlu kremanın tarifini bir yerlere kaydedin derim. Bugünlük benden bu kadar, istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden bana ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

LİMONUN HİKAYESİ
TARİH boyunca limon, yiyecek olarak kullanılmak yerine, kimyasal deneylerde, parfüm yapımında, diş tedavisinde, cilt güzelliğinde göstermiş hünerlerini. Özellikle Yunanlar; giysilerini güvelerden korumak için dolaplarına asmış limonu. 10'uncu yüzyıl sonrasında Cenova'ya giden bir Arap sayesinde Avrupa ile tanışan limon, altın kadar değerli görülmüş ve gemilere yüklenip bütün ülkelere götürülmüş

YEŞİL LİMON KREMALI MUHALLEBİ

Muhallebi için:
1 lt. süt
2 kahve fincanı un
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
Limonlu krema için:
2 adet yumurta akı
100 gr. şeker
170 gr. yumuşak tereyağı
1 adet limon suyu
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi karıştırıp pişiriyoruz. Servis kaselerine döküyoruz. Limonlu krema için; yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Yumuşamış tereyağı ve limon suyunu ekliyoruz. Muhallebilerin üzerine paylaştırıyoruz.

MERENG

1.5 su bardağı un
2 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
4 yemek kaşığı buzlu su
1 çay kaşığı tuz
MERENG İÇİN:
Yarım su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı kaşığı mısır unu
Yarım su bardağı soğuk su
4 adet yumurtanın beyazı (oda sıcaklığında olmalı)
1 çay kaşığı tuz
MUHALLEBİ İÇİN:
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı yeşil limon kabuğu rendesi
1.5 su bardağı su
1.5 yemek kaşığı mısır unu
1 çay kaşığı tuz
5 adet yumurta sarısı
1 kahve fincanı yeşil limon suyu
1.5 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Su hariç tüm malzemeyi karıştırıp buzdolabında bekletiyoruz. Hamuru unlu bir yüzeyde açıyoruz. Yağladığımız kalıba hamuru yayıyoruz. Malzemeleri bir tencereye koyup karıştırarak pişiriyoruz. Yumurta sarıları ile limon suyunu karıştırıyoruz. Yarım su bardağı mısır unlu muhallebi karışımından alarak diğerine ekliyoruz. Kıvam alınca ocaktan alıp tereyağı ekliyoruz. Tartın ortasına muhallebiyi döküyoruz. Su, şeker ve mısır ununu pişiriyoruz. Yumurta akını 25 dakika çırpıyoruz. İçine mısır unlu karışımı ekliyoruz. Merengi muhallebinin üzerine yayıyoruz. 15 dakika fırınlayıp servis ediyoruz.

ALAÇATI LİMONATASI

7 adet yeşil limon
2 adet portakal
2 su bardağı toz şeker
1 demet nane
1/2 çay kaşığı toz zencefil
1 avuç lavanta
YAPILIŞI: Limon ve portakal kabuklarını rendeliyoruz. Meyvelerini küp küp doğruyoruz. Naneyi ince ince doğruyoruz. Şekeri üzerine döküp bekletiyoruz. Ara ara çok az su ilave ediyoruz. Şeker eriyince süzgeçten geçirip sulandırıp lavanta ile servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA