İDİL ÇİMRİN İDİL ÇİMRİN

Dondurmanızı kaç top alırdınız?

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün 7'den 70'e hepimizin bayılarak yediği, ancak annelerimizin meşhur söylemiyle hangi şartlarda, hangi hijyen koşullarında yapıldığını bilemediğimiz dondurmayı evde yapmayı deniyoruz. Şu anda ailemle birlikte memleketim Çeşme'deyim. Malum yaz sıcakları epey bunaltıyor, biz de evde dondurma yaptık. O kadar nefis ve hafif oldu ki... Yazın kavurucu sıcaklarında bir nebze ferahlamak istiyorsanız, siz de deneyiniz.
Artık gönül rahatlığı ile kaç top isterseniz yiyebilirsiniz. Bunun için yaz meyvelerinden faydalanabilir, evdeki malzemelerle yapacağınız ev yapımı saf ve katkısız dondurmayı çocuklarınıza gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz.
Dondurmanın tarihi, M.Ö. 4'üncü yüzyıla dayanıyormuş. Boğazına düşkünlüğü ile tanınan Roma imparatoru deli Neron, gladyatör dövüşlerini seyrederken, kendisine lezzetli yiyecekler sunan çeşni başlarını ödüllendirirmiş. Çeşni başlarından biri, bir gün dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba doldurmuş, üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökerek imparatora sunmuş. Neron, o güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş. Ertesi gün de köle ordusunu kar toplamaya göndermiş. Karın üzerine bal ve ezilmiş meyve döktürerek, tarihin ilk dondurmasını hazırlatmış.
Ben bugün sakızlı, damla çikolatalı, bitter çikolatalı dondurmalar yaptım. Kuzenim Ayça en çok bitter çikolatalıyı beğendi, eniştem Cenk ise ısrarla meyveli istedi; bir dahaki sefere meyveli sorbeler yapmak üzere sözleştik. Aile boyu yaptığımız bu ev yapımı dondurma keyfinin tadına doyamadık.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

PARÇA ÇİKOLATALI DONDURMA

5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı toz salep
1.5 su bardağı toz şeker
1/2 adet çubuk vanilya
2 kutu krema
3 adet yumurta sarısı
Yarım kase damla çikolata

Yapılışı: Vanilya çubuğunu ortadan ikiye ayırıyoruz. Süt, toz salep ve toz şekerin yarısını tencereye koyup vanilya çubuğunu atıyoruz. Karışımı tahta bir kaşıkla karıştırıyoruz. Koyulaşınca ocaktan alıp vanilya çubuğunu çıkarıyoruz. Kremayı çırpıyoruz. başka bir kapta yumurta sarılarını ve toz şekerin kalan kısmını, şeker ve yumurta sarıları iyice karışana dek çırpıyoruz. Karışım pürüzsüz bir kıvam alınca cam bir kaseye aktarıp yumurta sarılarının benmari usulü pişmesini sağlıyoruz. Toz şekerin tamamen erimesini sağlıyoruz. Ardından cam kaseyi soğuk su dolu bir kapta soğutuyoruz. Tencerede bekleyen sütlü karışımın içine yumurtalı karışımı ekliyoruz. Damla çikolataları ilave ediyoruz. Tüm malzemeler birbirine karıştıktan sonra bu karışımı çırptığımız kremanın içine yavaş yavaş yediriyoruz. Karışımı streç filme sardıktan sonra dondurucuda 8-10 saat bekletiyoruz.

SAKIZLI DONDURMA

5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı toz salep
1.5 su bardağı toz şeker
1/2 adet çubuk vanilya
2 kutu krema
3 adet yumurta sarısı
3 adet damla sakızı

Yapılışı: Vanilya çubuğunu ortadan ikiye ayırıyoruz. Süt, toz salep ve toz şekerin yarısını tencereye koyup vanilya çubuğunu atıyoruz. Karışımı tahta bir kaşıkla karıştırıyoruz. Koyulaşınca ocaktan alıp içinden vanilya çubuğunu çıkarıyoruz. Kremayı çırpıyoruz. Başka bir kapta yumurta sarılarını ve toz şekerin kalan kısmını şeker ve yumurta sarıları iyice karışana dek çırpıyoruz. Bu yumurtalı karışım pürüzsüz bir kıvam alınca cam bir kaseye aktarıp yumurta sarılarının benmari usulü pişmesini sağlıyoruz. Toz şekerin yumurta sarısı içinde tamamen erimesini sağlıyoruz. Ardından cam kaseyi soğuk su dolu bir kabın içine alarak bu kez de soğumasını sağlıyoruz. Tencerede bekleyen sütlü karışımın içine yumurtalı karışımı karıştırarak yavaş yavaş ekliyoruz. Tüm malzemeler birbirine karıştıktan sonra bu karışımı çırptığımız kremanın içine yavaş yavaş yediriyoruz. Dondurmayı streç filme sardıktan sonra dondurucuda 8-10 saat bekletiyoruz.

PÜF NOKTASI
Benmari usulünü uygularken yumurta sarılarının sıcak su buharında kesilmemesi için karışımı çırpma teliyle sürekli ve hızlıca karıştırın.

EV YAPIMI ÇİKOLATALI DONDURMA

300 gr. süzme yoğurt
200 gr. pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
200 ml. krema
1 çay kaşığı toz salep
100 gr. bitter çikolata

Yapılışı: Öncelikle süzme yoğurdu ve pudra şekerini çırpıyoruz. Ayrı bir kapta kremayı da çırpıyoruz. Çırptığımız kremayı süzme yoğurtlu karışımın içine ilave ediyoruz ve üzerine kakao ve toz salebi de ekleyerek mikserle tüm karışımı çırpıyoruz. Bitter çikolataları rendeliyoruz. Dondurma karışımına rendelenmiş çikolatayı ekleyip karıştırıyoruz. Cam bir kase ya da kek kalıbını streç filmle kaplayıp hazırladığımız karışımı içine aktarıyoruz. Üzerini spatula ile düzleyip streç filmle kapattıktan sonra derin dondurucuda minimum 8-10 saat arası soğutuyoruz.