Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Denizli’nin incisi Buldan yemekleri

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Denizli'nin Buldan ilçesinin mutfağına konuk oluyoruz. Buldan'a has yöresel lezzetler ve pişirme usulleri o kadar çeşitlilik gösteriyor ki, adeta bu çeşitlilik içerisinde nefis kokular eşliğinde kayboluyorum.
Tarhana çorbasından kedi börülcesi çorbasına, ovmaç çorbasından arabaşına, kuru börülce çorbasına kadar çok enteresan çorbalara sahip Denizli mutfağı...
Et yemeklerini incelediğimde görüyorum ki, tandırın en güzeli yapılıyor, Balıkesir kıvırcık kuzu ile. 2012 senesinde benim de bir et restoranım vardı. O seneler etimizi Balıkesir kıvırcık kuzu olarak alırdık ve muazzam lezzetli olurdu. Tas kapaması, sirkeli et, ciğer sarma, saçta işkembe de yine Denizli'ye ait yöresel et yemekleri arasında.
Denizli'nin yöresel lezzet zenginliğinde patlıcanlı yemekler de gözümden kaçmıyor. Bölge insanı patlıcandan yemekler pişirmeye bayılıyor.
Patlıcanlı güveçler, kuru patlıcan dolmaları, patlıcanlı gözlemeler de Buldan mutfağının lezzet çeşitliliğinin artmasına sebep olmuş.

EGE LEZZETLERİ
Ege bölgesine has en önemli lezzetlerden biri olan ot yemekleri, tabii Denizli mutfağının da vazgeçilmezleri arasında. Taratorlu börülce salatası, ebegümeci salatası, filiz salatası ve benzeri otlardan yapılan börekler sıkça tercih edilen yemekler arasında yer alıyor.

FIRINDA PİŞEN PİLAV NASIL OLUR?
Buldan kebabı hem sunum, hem de pişirme tekniği bakımından benim çok ilgimi çeken bir yemek oldu, ilk tanıştığımızdan bu yana. Esasen yapımı ve ön hazırlığı son derece basit, ancak piştikten sonra sofradaki duruşu ve lezzeti oldukça ihtişamlı. Denizli'nin Buldan ilçesinden ismini alan bu kebabı, kalabalık aile yemekleri için şiddetle öneriyorum.
Bugünlük benden bu kadar. Denizli mutfağı Anadolu'daki birçok mutfak gibi anlatarak ya da yazılarak bitirilebilecek türden değil. Denizlilere buradan selam gönderiyorum. Başka yemek tariflerinizi de bana gönderirseniz denemekten keyif alırım. Bana idilikanınmutfağı@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile, sevgiyle kalın...



BULDAN KEBABI

500 gr. dana kuşbaşı
2 adet patates
250 gr. arpacık soğan
2 su bardağı pilavlık pirinç
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı salça
Birer tatlı kaşığı tuz karabiber, kekik
3 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı: Etlerimizi tencerede suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Bu arada patatesleri kuşbaşı et büyüklüğünde doğruyoruz. Arpacık soğanlar, bir yemek kaşığı salça ve baharatlarla patatesleri bir kapta harmanlıyoruz. Etleri ekleyip fırına dayanıklı bir kaseye koyuyoruz. Fırına dayanıklı bir kabın ortasına ters çevirerek oturtuyoruz. Etrafına üç su bardağı suyu ekliyoruz. 180 derecede 40 dk. kadar pişiriyoruz. 40 dakikanın sonunda iki su bardağı yıkanmış pirinci eşit bir şekilde yayıyoruz ve üç kaşık tereyağını ekliyoruz. Üzerini folyo ile kaplayıp 12-15 dk. daha fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.

PÜF NOKTASI
Patatesleri isterseniz önceden kızartabilirsiniz, o zaman dışı daha çıtır olacaktır.

ÇITIR HELVA

1 kg. pekmez
2 su bardağı susam
1 adet kuru yufka

Yapılışı: Pekmez ve yufkayı bir tencereye koyup karıştırıyoruz. Üzerine susam ekliyoruz. Kısık ateşte karıştırarak pişiriyoruz. Soğuk olarak servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA