İDİL ÇİMRİN İDİL ÇİMRİN

Hafif akşam yemeği

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bu pazar hem hafif, hem de yapımı çok pratik yemeklerden oluşan bir akşam yemeği için fikirler var...

ROKADAN BEĞENDİ OLUR MU?
Evet olur, hem de öyle güzel olur ki. Mutfak dilinde blanching diye tabir edilen bir pişirme yöntemi var. Ben çoğunlukla rokaları, bu yöntemle pişirip küçük poşetler halinde buzlukta şokluyorum. 'Blanching yöntemi nasıl oluyor İdilika?' diye akıldan geçen sorulara elbette cevap vereceğim. Blanching yöntemi, kaynar suya atılan yeşil sebzelerin suyun içinde yaklaşık iki-üç dakika tutulup ardından hemen buzlu su dolu bir kasenin içine aktarılmasına verilen isimdir. Şöyle ki; kaynar suyun içinden alacağınız rokalar kendi ısılarında pişmeye devam edecekleri için, buzlu su ile şoklanıp renklerini ve tazeliklerini korumasını amaçlıyor bu pişirme şekli. Ben de pazıları, ıspanakları, rokaları, çoğunlukla önce bu şekilde pişirip saklıyorum; ardından istediğim zaman mevsimi geçmiş olsa da çıkarıp omlet, krep, çorba ve pürelerde kullanıyorum.

KIRMIZI GARNİTÜRLER
Fırında kıtır domatesleri hemen hemen tüm etlerin yanında garnitür olarak hazırlayabiliyorum, son derece pratik ve sunum olarak da muazzam oluyor. Sadece domates ile değil, aynı iç harç ile dolmalık biber ya da patlıcan halkaları da enfes oluyor. Deneyin, çok beğeneceksiniz...

HAFİF YAZ TATLILARI
Bu tatlı annemle meşhur tatlımızdır. Ne zaman diyete girsek ve canımız tatlı istese, pudra şekerini çıkarıp yerine toz tatlandırıcı ekler, krema yerine de light labne peyniri kullanırız ve diyet bisküvilerle hazırlarız; aniden tatlı ihtiyacımızı karşılar. Kividen muza, çilekten böğürtlene kadar her türlü meyve ile denemişliğimiz vardır. Hepsi çok güzel sonuçlar verdi ama bence kuplara en çok kırmızı dağ meyveleri ve şeftali yakışıyor.
Bugünlük benden bu kadar. Şimdiden hepinize süper bir hafta dilerim. Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile...

ROKA BEĞENDİ YATAĞINDA TAVUK BONFİLE

500 gr. roka
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi rendesi
4 adet kemiksiz tavuk bonfile
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Yapılışı: Rokaları haşlayıp şokluyoruz, sonra elimizde sıkıyoruz ve ince ince doğruyoruz. Bir minik tencerede yağları eritiyoruz ve unu kavurmaya başlıyoruz. Rengi dönmeye yakın rokaları ilave ediyoruz. Bir dakika kadar beraber kavuruyoruz. Üzerine bir su bardağı süt ilave ediyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. En son baharatları ilave edip el blender'ı ile püre haline getiriyoruz. Tavukları, ezilmiş sarımsak, soya sosu ve zeytinyağı ile harmanlayıp teflon tavadan arkalı önlü pişiriyoruz. Servis tabağına önce beğendiyi koyuyoruz, üstüne tavukları yerleştirip süsleyerek servis ediyoruz.

ÇITIR DOMATESLER

3 adet Çanakkale domatesi
3 diş sarımsak
Zeytinyağı
2 kaşık parmesan rendesi
3 kaşık bayat ekmek kırıntısı
Tuz
Karabiber
Taze fesleğen
Dereotu
Maydanoz
Biberiye

Yapılışı: Domatesler ortadan ikiye kesilir, zeytinyağı ve tuz seripilerek yağlı kağıt üzerinde fırınlanır. Pişen domatesler soğutulur. Diğer tüm malzemeler harmanlanıp domatesin üzerine kaplanır, fırının ızgara bölümünde yavaş yavaş kızarana kadar pişirilir.

HAFİF YAZ TATLISI

3 su bardağı süzme yoğurt
1 paket krema
3 adet büyük şeftali
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya

Yapılışı: Öncelikle yoğurt ve kremayı mikserle güzelce çırpıyoruz. Daha sonra vanilya ve iki çorba kaşığı pudra şekerini ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Şeftalileri rondoda bir yemek kaşığı pudra şekeri ile püre haline getirip karışımın içine döküyoruz. Kuplara döküp süsleyerek servis ediyoruz.