İDİL ÇİMRİN İDİL ÇİMRİN

Farklı ve ferah yaz sofraları

Hepinize merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nın her pazartesi hazırladığı çok aceleci sofrasından bugün egzotik kokular yükseliyor. Baharatlı bonfile dilimleri, soya soslu sebze sotenin içinde gizlenmiş zencefil ve sarımsağın kokusu ve ananaslı kaju fıstıklı çilavın tropik tadı hepinizi etkisi altına alacak.
Ayrıca bütün bunları hazırlamak yalnızca 30 dakikamı aldı. Yurt dışından misafir geldiyse, farklı bir kutlama olacaksa ya da misafirler aniden 'Geliyoruz, bize sürpriz bir şeyler hazırla' dediyse; iç malzemelerin çoğunu kendi zevkinize göre değiştirerek çok acele bu sofrayı hazırlayabilirsiniz.

İDİLİKA'NIN MEŞHUR ÇİLAVI
Çilav, esasen İran pirinci ile pişirilmiş ve üzerine et konmuş pilava deniliyor olsa da, artık yasemin pirinci ile yaptığımız çoğu pilava, çilav diyebiliyoruz.
Dünya üzerinde tam 700 çeşit pilav pişirme tekniği olduğunu biliyor muydunuz? Çilav, lapa, arborio pirincinden risotto ya da basmati pirincinden pilav gibi birçok farklı pilav çeşidinin olmasının yanında haşlayarak, kavurarak, buharda ya da suya salma yöntemi kullanılarak yapılan birçok pilav pişirme tekniği de mevcuttur.
Yasemin pirinci ile pişen bu pilavın içine daha sonradan eklediğim ananas ve kaju fıstığı, yerken ağızda çok esprili bir lezzet bırakmasına sebep oluyor.
Eğer siz de egzotik ve yeni lezzetlere ilgi duyuyorsanız, 'Ben de pişirmeliyim' diyorsanız, o halde üzerine limon kabuğu rendeleyerek bu çilavı denemelisiniz.

ALELACELE HAZIRLANAN SOFRALAR
İşte benim uzmanlık alanım bu olsa gerek, 30 dakikada harika sofralar hazınlamak. Haldır haldır yemek yapmaya o kadar alıştım ki; çiğ köfteden pizzaya, eni konu İtalyan sofrasına kahvaltı sofralarına kadar her şeyi 30 dakikada hazırlamaya programlamışım kendimi.
Bir hedef belirleyerek, ya da özel bir akşam için sevdiklerimize... Birine özel yemek hazırlamanın hazzı benim için bambaşka. Yaptıklarınızı yiyen, 'Eline sağlık' diyen, o sofrayı birlikte paylaştığınız birileri yok ise ne önemi kalıyor o kadar emeğin? Dünyanın en lezzetli sofrasını bile hazırlıyor olsanız, eğer etrafınızda bu güzelliği paylaşacak birileri yoksa, sofranızın tadı eksik kalacaktır.
Bazı yemekler paylaşımlıktır, bazı yemekler sohbet ister. Bazı yemekler illa ki aile ister, sıcaklık ister. Tepside yenen yalnız yemekler de yok değildir elbette ancak sofra denilen organizasyonun daima yalnızlığı sevmeyen bir ruhu vardır.
Bugünlük benden bu kadar. 30 dakikadan az sürede hazırlanan sürpriz reçeteleriniz var ise lütfen benimle paylaşın. Bana dileğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Şimdiden hepinize iyi haftalar. Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile. Sevgi ile kalın...

SUSAMLI SOYA SOSLU SEBZE SOTE

500 gr. brokoli
2 kırmızı kapya biber
1 adet dolmalık sarı biber
200 gr. mantar
1 kahve fincanı soya sosu
2 yemek kaşığı susam
1 küçük parça zencefil
2 diş rendelenmiş sarımsak
Tuz

Yapılışı: Sebzeleri minik minik doğruyoruz ve yüksek ateşte ayrı ayrı teflon tavada soteliyoruz. Hepsini birleştiriyoruz. Vok tavaya zeytinyağını koyuyoruz, rendelenmiş zencefil ve rendelenmiş sarımsağı soteliyoruz. Soya sosunu da ilave edip bütün sebzeleri üzerine alıyoruz. Susamları döküp hepsini karıştırarak servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Sebzelerin pişme süreleri birbirinden farklı olduğu için, ben genel prensip olarak her zaman ayrı ayrı ön pişirme işlemi yapıp sonra beraber sotelemeyi tercih ediyorum.

BAHARATLI BONFİLE DİLİMLERİ

4 dilim dana bonfile
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı köri
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı ince doğranmış biberiye
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
Karabiber

Yapılışı: Teflon tavayı ya da döküm ızgarayı kızdırıyoruz. Çok sıcakken bonfile dilimlerini atıp arkalı önlü mühürleyerek pişiriyoruz. Tereyağını bir tavada eritiyoruz, baharatları ekleyip altını kapatıyoruz. Pişen bonfileleri bu sosa bulayarak sebze sote ile beraber servis ediyoruz.

EGZOTİK ÇİLAV

1 su bardağı yasemin pirinci
1 su bardağı ılık su
200 gr. mantar
1 dilim ananas
1 avuç tuzlu kaju fıstığı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı: Öncelikle pirinçleri ılık suda bekletiyoruz. Nişastasının iyice çıkmasını sağlıyoruz. Bir tavada tereyağı ve sıvı yağını eritiyoruz. Pirinçleri yıkayıp suyunu süzdürüyoruz, yağın içine alıp kavuruyoruz ve tuz ilave ediyoruz. Diğer yandan bir su bardağı suyu üzerine döküp kapağını kapatıyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz. Mantarları dilimleyip teflon tavada yüksek ateşte soteliyoruz. Kaju fıstklarını, küp küp doğradığımız ananasları ve sotelediğimiz mantarları çilav piştikten sonra ilave edip hepsini karıştırarak servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Pirinç pilavı ya da yasemin pirincinden pilav yaparken en dikkat ettiğim şey, nişastasını almak için önce suda bekletmek sonra bol su ile yıkamak ve kağıt havlu arasında kurutmak. Böylece tane tane olmasını sağlıyoruz.