Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Zerdeçalın büyülü dünyası

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, mutfaklarda Hint safranı olarak bilinen, lezzeti köri ve safrana benzeyen, daha çok yemeklerde baharat olarak kullanılan zerdeçallı tariflere yer veriyorum. Zerdeçal; esasen zencefilgiller familyasındandır. Anavatanı, Doğu Hindistan'dır. Sarı renkte olan çiçeklerinin yanında yaprakları sivri olan nev-i şahsına münhasır bir bitkidir. Bitkinin sap kısmında bulunan kökü andıran uzantılardan zerdeçal tozu yapılır. Zerdeçal, yemeklere ve kumaşlara renk vermek amacı ile de kullanılır.

En faydalı baharat
Zerdeçal; demir, potasyum, B6 ile C vitamini, manganez ve değerli mineraller içeren mucizevi bir bitkidir ve uzun yıllardır da sayısız faydası sebebiyle medikal özellikli baharatlar arasında başı çeker.
Doğu'da uzun yıllardır birçok hastalıkta tedavi amaçlı kullanılan bu baharat, ağırlıklı olarak Hindistan ve Uzak Doğu'da yetiştirildiği için çoğunlukla Hint ve Uzak Doğu yemeklerinde karşımıza çıkar.
Zerdeçalın aktif maddesi curcumindir. Curcumin, güçlü miktarda E ve C vitamini içerir. Yani zerdaçalı bu kadar mükemmel kılan aslında içerisindeki curcumin maddesidir.
Zerdeçalın metabolizma hızlandırıcı etkisi mevcuttur. Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin maddesi yağ yakımına yardımcı olur. Ayrıca bu sebeple sindirim ve hazım sorunları için de oldukça etkili bir baharattır. Aynı zamanda yağda çözündüğü için yağlı yemeklerde kullanılması veya yağlı yemeklerden sonra alınması, sindirime yardım amaçlı tavsiye edilir. Burada tek tek sayamayacağım kadar faydası bulunan bu mucizevi baharatın bugün sizlere önce böreğini yaptım. Sonra zerdeçallı tavuk baharatı olarak kullandım. Son olarak da zerdeçallı bir cheesecake yaptım. Umarım denersiniz ve siz de bu şifa deposu baharatla tanışırsınız.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

ZERDEÇALLI TAVUKLU BÖREK

1 adet tavuk göğsü
50 gr. iç badem
1 avuç doğranmış maydanoz
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zerdeçal
2 adet yufka
Eritilmiş tereyağı
Toz şeker
Tarçın
Tuz
Karabiber
Kişniş

Yapılışı: İç malzemeyi pişiriyoruz. İki adet günlük yufkayı arasına yağ sürerek üst üste ekliyoruz. Bir kapak yardımı ile daireler çıkartıyoruz. İç malzemeyi koyup ağzını kapatırken kürdan ile dikiş diker gibi şekil veriyoruz. Üzerlerine eritilmiş tereyağı sürüyoruz. Toz şeker ve tarçını bir kasede karıştırıp üzerlerine serpiştirerek pişiriyoruz.

SARI GELİN PİLAVI

2 su bardağı baldo pirinç
4 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı zerdeçal
3 su bardağı sıcak su
Tuz
Tereyağı

Yapılışı: Pirinçleri yarım saat tuzlu suda bekletiyoruz ve ardından bol soğuk su ile yıkayıp süzüyoruz. Tencereye tereyağı koyup pirinçleri kavuruyoruz. Üzerine sıcak su, zerdeçal, kuş üzümlerini ve tuzu ilave edip kısık ateşte pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Pilav yaparken tereyağı kullanacaksak eğer, mutlaka içine bir miktar sıvı yağ ilave etmek gerekir, zira tereyağın içindeki kazein isimli süt proteini sebebiyle tereyağı çok hızlı yanabilir.

ZERDEÇALLI CHEESECAKE

100 gr. tereyağı
2 paket yulaflı tarçınlı bisküvi
4 paket labne
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal

Yapılışı: Önce bisküvileri bir mutfak robotunda çekiyoruz. Sonra bir yoğurma kabına aktarıp içine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ekleyip hamur gibi yoğuruyoruz. Bu arada kalıbı iyice yağlıyoruz. Labnelerin içine pudra şekerini ve toz zerdeçalı katarak yumurtaları kırıp iyice karıştırıyoruz ya da çırpıyoruz. Kalıbın dibine bisküvili harcımızı yayıyoruz. Zencefilli harcı, dolaptan çıkardığımız bisküvi hamurunun üzerine yayıyoruz. Fırını 175 dereceye ayarlayıp orta gözüne kekimizi koyuyoruz ve en az 35-40 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından alıp soğuttuktan sonra buzdolabında en az üç-beş saat bekletiyoruz.

PÜF NOKTASI
Bisküvi hamurumuzu buzdolabında 10- 15 dakika bekletirsek daha rahat kalıbın dibine yayabiliriz. Cheesecake pişirirken tepsiye biraz su döküp kek kalıbını üzerine yerleştirirseniz cheesecake pamuk gibi olur. Cheese kekini ne kadar çok dolapta bekletirseniz, o kadar çok lezzet kazanır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA