Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Daha karpuz kesecektik!

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, hava sıcaklığının 40 derece olmasına yakışır üç adet karpuzlu, serinletici içecek tarifim var.
Karpuz; yaz aylarının en mükemmel meyvelerinden biri bana göre. Ayrıca, serinletici özelliğinden dolayı dünyada en çok tüketilen meyveler arasında. Sağlığa iyi gelen meyveler sıralamasında ilk sıralarda yer alması sebebiyle karpuzun, bütün vücuda faydası olduğunu söylemek son derece yerinde bir ifade olacaktır. Karpuz, yüzde 90'ı su olduğu için mükemmel bir serinletici ve nemlendiricidir. Tam bir A vitamini deposu olan karpuzun gözleri dinlendirdiği ve beslediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor.

TARİHİ BİLİNMİYOR
Her ne kadar eski çağlardan kalma İbranice yazılar ve Mısır mezar resimleri, en sevdiğimiz yaz meyvesinin kökenini ortaya koyuyor olsa da, bilim insanları, karpuzun atasının Afrika'da yetiştirildiği, oradan Akdeniz ülkelerine doğru kuzeye ve sonra da Avrupa'nın başka yerlerine yayıldığını söylüyor. Ancak gerçek hâlâ bilinmiyor....
Karpuz, aslen Batı Afrika'da mı yetişiyordu, Güney Afrika'da mı, yoksa Kuzeydoğu Afrika'da mı? Teoriler haritanın her tarafına yayılmış durumda. İnsanların binlerce yıldır karpuz yediğini, hatta arkeologların Libya'daki 5 bin yıllık bir yerleşimde meyve kalıntıları arasında karpuz çekirdeklerini bulduklarını biliyor muydunuz? Ben bu bilgiyi öğrenince çok şaşırdım. Yaz mevsimi boyunca aşık olduğum meyve olan karpuzun, efsanevi yaşam öyküsü oldukça etkileyici doğrusu.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KARPUZ HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ...
100 gr. karpuz, 36.4 kaloridir. İçerdiği vitaminler sayesinde insan vücuduna çok yararlıdır. Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitamini gelmektedir. Karpuzda bulunan likopen maddesinin; kansere karşı koruyuculuğu A vitamininden iki kat, E vitamininden 10 kat daha fazladır. Likopen maddesi, antioksidan özelliği sayesinde zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı duvar oluşturur. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir. Karpuz yüksek miktarda su içerir ve buna bağlı olarak sık tuvalete gidilmesini ve vücuttan atık maddelerin daha sık atılmasını sağlar. Bir nevi karpuz; hazmı güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca karpuzun vücut içinde hazmı kolaydır. Vücutta temizleyici bir özellik taşır. Eğer hazımsızlık sorununuz varsa bir-iki dilim karpuz size yardımcı olabilir.

KARPUZLU SMOOTHİE

1 büyük dilim karpuz
3-4 top vanilyalı dondurma
10 küp buz

Yapılışı: Tüm malzemeleri blenderda karıştırıp,servis ediyoruz.

KARPUZ FROZEN

2 adet limon
1/4 şişe soda
Nane
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı su

Yapılışı: Bir tencerede şekeri, suyu ve dilimlenmiş limonu, limonun rengi değişene kadar kaynatıp soğumaya bırakıyoruz. Karpuzu küpler halinde kesip çekirdeklerini ayıklıyoruz. İki adet limonunun suyunu sıkıyoruz, hepsini karpuzla birlikte blenderdan geçiriyoruz. Servis ederken, üstüne soda ve naneyi ekliyoruz. Hafifçe karıştırıp servis ediyoruz.

KARPUZLU LİMONATA

14 adet limon
3 adet portakal
1 demet nane
3 su bardağı toz şeker
1/4 karpuz

Yapılışı: Limon ve portakalların kabuklarını rendeliyoruz. Limon ve portakalın kalan meyvelerini küp küp dilimliyoruz. Taze naneyi incecik doğruyoruz. Üzerine toz şeker ve iki su bardağı su döküp tüm malzemeleri bekletiyoruz. Şeker eriyip limonata malzemesi özleşince, tel süzgeç ya da tülbentten soğuk su ilavesi ile geçiriyoruz. Diğer yandan karpuzu rondoda çekip limonataya ekleyerek hepsini birden süzgeçten geçirip sulandırıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA