Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Evde iskender döner

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, mübarek Kurban Bayramı'mızın arifesinde, bütün ailenizin çok seveceği iskenderin, pratik bir bayram lezzeti olması açısından tarifini veriyorum.
'İskender evde olmaz, döneri nasıl takacağız?' diye merak ediyorsunuz belki ama inanın verdiğim tarifin orijinalinden hiçbir farkı yok, hatta kullanacağımız et çok daha ince olacak. Şöyle ki bizim dönerimizin tamamı dana bonfileden oluşuyor. Eh biraz masraflı bir yemek olacak belki ama kimler için çalışıyoruz ki? Evde eşimizle, çocuklarımızla, ailemizle bayram günleri mutlu bir sofranın etrafında bir araya gelmişiz, çok mu? Bir defasında tavuk etiyle denemiştim, o da gayet lezzetli olmuştu.
Ben özel sofralarda genellikle bir konsept belirliyorum ve sofrayı o konsept etrafında donatıyorum ve mutlaka en orijinal haliyle, malzemelerin çoğunu kendim üretmek istiyorum. Örneğin evde hamburger- patates partisi veriyorsam; hamburger ekmeğinden köftesine, ketçaptan hardala kadar hepsini kendim üretmek istiyorum. Hal böyle olunca misafirlerim ya da ailem de kendilerini özel hissediyor ve sofranın kurulmasını beklemek hepimiz için heyecanlı oluyor.

EVDE KEBAP OLUR MU?
Elbette yapabiliriz, ben yaptım oldu, hem de ne leziz oldu! Yalnız istiyorum ki altına sermek için tereyağında çıtırdatacağımız pideleri de ben yapayım, bonfileden dönerleri de ben keseyim, döner sosumuz usulüne uygun olsun. Tereyağına tereyağı demeyen kalorili yemeğimizin yapımına başlayalım. Öncelikle döner kebap yapımı çat kapı misafirler için çok uygun değil, çünkü hazırlığına bir akşam önceden başlamak gerekiyor. Kasabımızdan bir bütün bonfile alıyor ve buzlukta donduruyoruz. Buz gibi olması ilk koşul. Pidemizi de bir akşam önceden mayalayabiliriz, o zaman enfes olur.
Bugünlük benden bu kadar. Şimdiden hepinize şahane bir bayram diliyorum.

İSKENDER DÖNER NEREDEN GELİYOR?
Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda yapılmaya başlamıştır. Aslında temel malzemesi döner olsa da, iskenderi iskender yapan üstündeki tereyağı, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca iskender eti, herhangi bir döner etinden farklıdır. Gerçek iskender kebabının yapıldığı et Uludağ kekiği ile beslenen koçlardan elde edilir. İskender etinin yağı daha az olur. Kullanılan domates sosu ve yoğurt da kaliteyi çok etkiler.



İSKENDERİN SUNUMU İÇİN
Pideleri küçük küçük doğrayın. Teflon tavaya iki yemek kaşığı tereyağı içine az da sıvı yağ ekleyin. Doğranmış pideleri arkalı önlü tereyağında çıtırdatın. Üzerine dönerleri paylaştırın. Son olarak da aşağıdaki sos tarifimi dökün.

İskender sosu için:
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı ketçap
Tuz
Karabiber
Kekik

Yapılışı: Tereyağını eritin. Ezilmiş sarımsakla çevirin. Bütün malzemeyi ilave edip kavurun ve kaynar su ile açıp pişmeye bırakın. Pişince döner etlerinin üzerine gezdirin. En son olarak sanki içinde hiç tereyağı yokmuş gibi bir tavada tereyağı yakın. İyice kızan tereyağını döner sosunun üstüne dökün ve bir kaşık yoğurt, közlenmiş sivri biber ve közlenmiş domates ile servis edin.

PRATİK BAYRAM KEBABI

Kişi sayısına göre değişkenlik gösterecek kiloda bütün bonfile
Tuz
Karabiber
Kekik
Kırmızı toz biber

Yapılışı: Donmuş bütün bonfileyi buzluktan çıkarın ve henüz buzlu iken büyük bir bıçakla ince ince dilimlemeye başlayın. Zaten buzlu olduğu için kağıt gibi incecik dilimlenir. İncecik donuk bonfileleri bir tencereye alın ve ocağı orta ateşe getirip kapağını kapatın. Önce suyunu salacak, ardından suyunu çekecek. Bütün bu aşamaları dikkatle bekleyin. Suyu çekince ister margarin, ister ayçiçek yağı, ister tereyağı, isterseniz de zeytinyağı ilave ettikten sonra arkalı önlü çevirerek rengini alana kadar kızartın. Ocağın altını kapattığınızda tuz, karabiber, kekik, kırmızı toz biber ilave edip karıştırın. Döner kısmı tamamlandı.

PÜF NOKTASI
'Bonfile çok masraflı oluyor İdilika!' derseniz bir alternatifim daha var. Kasabınıza biraz bonfile ve antrikot dilimletin, az kıyma ilave edin. Eee kuyruk yağı sevenler vazgeçemez, o halde kuyruk yağı da paketletin. Eve gelince bir folyonun üzerine dilim dilim etleri, üstüne kuyruk yağını, en üste de kıymayı sıkıştırarak bastırın, bu sırayla üst üste dizin, iyice paketleyip dondurun. Çıkarıp dilim dilim kesin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA