Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Bozburun’dan tarifler

Herkese iyi pazarlar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün tatlı mı tatlı, neşeli mi neşeli bir konuğum var: Sevgili Zeynep Dirvana. Bozburun'daki evlerini oğlu Edhem Dirvana'nın teklifi ile minik bir yat kulübe çevirmiş. Kendi sofralarında ne pişiriyorlarsa, evlerine gelen misafirlere nasıl özeniyorlarsa; aynı itinayı ve aynı samimiyeti, denizden gelen tanrı misafirleri ile paylaşan, iyi ki tanıştım dediğim çok tatlı bir hanımefendi...
Bayram sofrasına konuk olduğum Zeynep Hanım'dan öyle güzel tarifler püf noktaları ve öğrendim ki, sizlerde paylaşmadan edemeyeceğim.

Bayram yemeği Kuzu Kapama
Kurban Bayramı'nın olmazsa olmaz yiyeceği kavurma olsa da; kuzu kol, taze soğan ve marul ile yapılan, çok eski bir İstanbul yemeği olan kuzu kapama, hem sade ve dingin lezzeti ile, hem de sunumdaki göz doyurucu yapısıyla davet ve bilhassa bayram sofralarının baş tacı bir lezzet bence.

Aşure bereketinde bir pilav
Bu pilav, hem kayısılı, hem üzümlü hem fıstıklı olmasından dolayı, kalabalık davet sofraları için birebir.
Zeynep Hanım'ın bu pilavı yaparken içine koyacağı tüm malzemeleri önceden suda bekletip sonra da sularını çekmeleri için fırına atmak gibi bir püf noktası var. Bence yerken çıtır çıtır ağıza gelen lezzet patlamasına sebep olan detay bu.
Dirvana Ailesi'nin sevgi dolu mutfağından ayrılırken, yaz mevsimini de harika anılarla bitiriyorum. Bana sımsıcak yüreğini açan Sevgili Zeynep Dirvana'ya ve Bozburun Yat Klubü'ne çok teşekkür ediyorum.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilkanimutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile. İyi bayramlar.

KUZU KAPAMA

1 büyük kuzu kol (4 parçaya ayrılmış)
1 demet taze soğan
Yarım demet dereotu
1 adet kırmızı elma
Tuz
Karabiber
Marul

Yapılışı: Kuzu kol parçalarını tuz ile iyice ovalıyoruz. Tencereye önce marulları diziyoruz, üzerine kuzu kolları yerleştiriyoruz. Kuzunun üzerine incecik kıydığımız taze soğanları ve ilave ediyoruz. En üste tekrar marul kapatıyoruz ve çok az su ilave ediyoruz. Dilimlediğimiz elmayı da ekleyip kısık ateşte dört saat kadar pişiriyoruz. Servis ederken rengi koyulaşan marulları alıp yerine taze marulları dizip biraz tane karabiber ilavesi ile 10 dakika daha pişiriyoruz.

Püf noktası
Kuzu kapama yaparken , kuzu kokusu olmaması için bir elmayı dilimleyip içine atarsanız, hem cok hoş bir kokusu olur, hem de elmanın mayhoş tatlı lezzeti kuzuya geçer.

VİŞNE KOMPOSTOSU

2 kg. vişne
3 lt. su
4 su bardağı şeker

Yapılışı: Vişneleri sap ve yapraklardan arındırıyoruz. Güzelce yıkadıktan sonra tencereye alıyoruz. Üzerine suyu ilave ederek ocağa koyuyoruz. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra şekeri ilave ediyoruz. 15 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatıyoruz. Soğutup servis ediyoruz.

KAYISILI ÜZÜMLÜ PİLAV

2 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuş üzümü
8-10 tane minik minik doğranmış kuru kayısı
Yarım kase badem
Yarım limon
Zeytinyağı
Tereyağ
Tuz
2.5 su bardağı kaynar su

Yapılışı: Fıstık ve, bademleri ayrı ayrı kavuruyoruz. Üzüm ve kayısıları şişmeleri için suda bekletiyoruz, ardından iyice sularını çekmeleri için fırında kurutuyoruz. Pilavı bildiğimiz şekilde pişiriyoruz. Servis ederken kayısı, badem, üzüm ve fıstıklar ile buluşturuyoruz.

Püf noktası
Pilav yaparken içine bir miktar limon sıkın. Limon, daha beyaz ve tane tane olmasını sağlayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA