Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

30 dakikada balık sofrası

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün hem pratik, hem de çok şık bir balık sofrası hazırlıyorum size...
Genelde havalı sofralar hazırlamanın uzun bir ön hazırlık gerektirdiğini ve vakit aldığını düşünüyoruz, öyle değil mi? Oysa aslında her şey, mutfağınızda yeterli malzemenin olup olmamadığına bağlı.
Davet sofralarında çoğunlukla bir konsept belirleriz. Belirlediğimiz bu konsept; soframızdaki başlangıç, ara sıcak, salata, ana yemek ve tatlının nasıl olması gerektiğini belirler. Örneğin; et konseptli bir sofra kuruyorsak, deniz ürünlü ya da tavuklu başlangıç tabakları hazırlamayız. Benzer meze ya da salataları da soframızda barındırmayız. Öte yandan davet sofralarında her şey mutlaka belli bir bütünlük içinde olmalıdır.

TÜM GÜNÜ MUTFAKTA GEÇİRMENİZE GEREK YOK
Balık sofralarının da olmazsa olmaz birkaç detayı vardır. Balık öncesi konuklara mutlaka soğuk deniz ürünlü başlangıç ya da bir meze, balığın arkasından ise mutlaka fırında tahin helva ya da bir çeşit meyveli tatlı sunmamız gerekir.
Dört dörtlük davet sofrası hazırlamak özen gerektirir ancak tüm gününüzü akşam gelecek olan misafirlere yemek yaparak geçirmenize hiç gerek yok. Size bugün anlatacağım mönü; hem son derece havalı, hem de hazırlaması sadece 30 dakikanızı alacak.
Bugünlük benden bu kadar. Gönderdiğiniz tarifleri tek tek deniyorum. İdilika yorumu ile zaman içinde yine sizlerle paylaşacağım. Deneyimlerinizi ve yorumlarınızı gönderirseniz çok sevinirim. Bana, idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

BUNLARA DİKKAT EDİN!
Ayıklanmış taze enginar çanağı alacak olursanız, eve gelince o enginarların etrafını bıçakla bir sıra daha temizlemenizi öneririm. Çünkü sokakta ayıklanan enginarların çoğunda kılçıklar kalıyor ve enginarın lokumsu lezzetini bozuyor.
Pratik enginar pişirmek için; biraz zeytinyağını tencereye alıyoruz. Enginarları tencereye yerleştirdikten sonra, üzerine biraz toz şeker, tuz ve limon suyu döküp kısık ateşte pişiriyoruz.

ENGİNAR ÇANAĞINDA AVOKADOLU SOMON
4 adet enginar konservesi
4 dilim somon füme
1 adet avokado
1/2 demet dereotu

Yapılışı: Haşlanmış enginar çanaklarını tabağa yerleştiriyoruz. Üzerlerine birer dilim somon füme koyuyoruz. Avokadoyu küp küp doğrayıp ince kıyılmış dereotu ve yarım limonun suyu ile karıştırıyoruz. Hazırladığımız avokadolu karışımı, somon fümeli enginar çanaklarının üzerine koyup süslüyoruz.

KAPARİ SOSLU LEVREK
400 gr. levrek fileto
1 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı kapari
8-10 adet çeri domates
1/2 limon
1/2 demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı: Limon suyunun içinde unu eziyoruz. Zeytinyağının üzerine, unlu limonlu karışımı ve kaparileri ekliyoruz. En son çeri domatesleri ilave ediyoruz. Karabiber ile lezzetlendiriyoruz. Levrekleri tuzlayıp ızgarada pişiriyor, üzerine kaparili sos döküyoruz.

Garnitür önerisi
Haşlanmış bebek patatesler ve haşlanmış bebek havuçları sarımsaklı tereyağı ile soteleyebilir, ardından maydanoz ile süsleyebiliriz.

Püf noktası
Izgara balık filetosu hazırkanler daima önce pullu tarafı pişirin. Böylece etli kısmın hemen dağılması önleniyor.

FIRINDA ALTERNATİF HELVA
1 paket tahin helva
1 adet havuç
1 portakal kabuğu rendesi
1 adet portakalın suyu
Süslemek için nar taneleri

Yapılışı: Tahin helvayı ve havucu rendeliyoruz. Portakal kabuğu rendesi ve portakal suyu ile birlikte iyice eziyoruz. Güveç ya da bir fırın kabına koyup nar taneleri ile süslüyoruz.

Püf noktası
Fırınlamak istediğimiz tahin helvanın kıvamı kek hamuru gibi olmalıdır. Şayet koyu olacak olursa, süt ilave ederek yumuşatabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA