Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Sıra dışı börekler

İdilika'nın Mutfağı'nda bu pazar günü, sizin için sıra dışı börekler hazırlamak istedim. Malum, pazar günü demek; tüm ailenin bir araya toplandığı, en gösterişli yemeklerin ve hamur işlerinin yapıldığı bir gündür. Ben de bu düşünceyle, İspanyollar'ın meşhur çi böreği Empanada ve Malta mutfağına özgü bir börek olan Paltizzi'yi, Türk damak tadına uygun bir hale getirip pişirdim. Ayrıca Meksika usulü acılı sosisli börek de hazırladım. Umarım beğenirsiniz.
Bugünlük benden bu kadar... Bana idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşıp sorularınızı iletebilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...

MİDYE BÖREK

1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 kaşık sirke
1 kabartma tozu
Az tuz
Aldığı kadar un
Yumuşak bir hamur açmak için nişasta

İç malzeme için
1/2 kg. ıspanak
100 gr. lor

Yapılışı: Hamur yoğurulur ve sekiz eşit parçaya ayırılır. Nişasta serperek her biri tek tek açılır, üst üste konur ve tek bir yufka olarak açılır. Tek büyük yufka, rulo haline getirilir. 25 adet beze çıkarılır. Her beze, içli köfte oyar gibi parmakla oyularak iç malzeme eklenir ve şekil verilir. Ispanaklar kaynar suya atılıp bir taşım kaynatılır. Soğuk suya atılıp şoklanır ve blenderdan geçirilir. Lor peyniriyle karıştırılır. 175 derece fırında pişirilir.

İSPANYOL Çİ BÖREĞİ

250 gr. un
30 gr. tereyağ
1 yumurta
Yarım çay kaşığı şeker
Bir tutam tuz
Yarım yemek kaşığı ayçiçek yağı
Azar azar kıvam vermek için 75 ml. süt

İç malzeme için
6 adet haşlanmış yumurta
1 kase dilimlenmiş yeşil zeytin
200 gr. kıyma
2 adet soğan
Tuz, karabiber, kimyon
1 avuç kuru üzüm

Yapılışı: Süt yavaş yavaş yedirilerek hamur yoğurulur. Soğan ve kıyma kavrulup tuz, karabiber ve kimyon eklenir. En son kuru üzüm ilave edilir. Hamur, ikiye ayrılıp açılır. Bir kapakla kesilerek daireler çıkarılır. Dairelere, önce doğranmış ve haşlanmış yumurta, üzerine dilim zeytin, onun üzerine de kıymalı üzümlü harç konup kapatılır. Kızgın yağda kızartılır.

ACILI SOSİSLİ BÖREK

2 adet soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı pul biber
3 adet acı sivri biber
6 adet sosis
Yarım konserve bezelye
2 adet patates (küp küp)
2 havuç (küp küp)
3 domates
1 domates püresi
5 tam buğday tortilla
1 küçük paket rendelenmiş çedar peyniri
Tuz/karabiber

Yapılışı: Soğan, sarımsak ve sivri biber kavrulur. Ardından havuç ve patates eklenir. Biraz piştikten sonra diğer malzemeler ilave edilip acı bir sos elde edilir. Tortillaların arasına konup rulo şeklinde sarılır. Rulolar tepsiye dizilir. Geri kalan iç malzemesi blenderdan geçirilip ruloların üzerine sürülür. En üste rendelenmiş çedar eklenip 180 derecede pişirilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA