Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

30 dakikada leziz mönü

Hepinize iyi haftalar. Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda işten eve geldiğinizde alelacele ailenize yapabileceğiniz, hem besleyici özellikleri olan, hem de doyurucu bir mönü hazırladım.

BESLEYİCİ ÇORBALAR
Gelişim çağındaki çocuklara ve hatta bebeklere tavsiye edilen, enfes bir çorba tarifim var; taze fasulye çorbası. Sofralarımızda her zaman besleyici gıdalar olmasına dikkat ediyorum. Hazır taze fasulye raflardan düşmemişken; koca yaz geçti hâlâ direniyorken, o zaman son günlerinde taze fasulyeyi çorbaya çevirelim diye düşündüm.

KÖFTELİ İSKENDER
Bursa'ya özgü olan, iskender kebaptan esinlenerek üretilmiş, pide üzerinde küçük köftelerin, yoğurt, domates sos ve tereyağı ile buluştuğu enfes lezzetli bir yemek tarifi paylaşıyorum sizlerle. Üzerine sumak dökerseniz, bizim Ege bölgesinde Manisa kebabı olarak adlandırdığımız, ancak gerçekte ismi Manisa kebabı olmayan, pideli soslu köftenin lezzetine birebir benzeyecektir. Köfteleri buzluktan çıkarıp pişirirseniz bu yemeğin yapımı 10 dakika almayacaktır.

KEŞKÜLÜN HİKAYESİ
Keşkül denilen şey, esasen Hindistan cevizinin kabuğundan yapılan bir tür kap, çanak olarak geçmiş zamanlardan beri biliniyormuş, ancak tatlı olarak nam salmasının ardında gerçek bir hikaye var. Keşkül-ü fukara, tam bir Osmanlı tatlısı. Hikayeye göre Osmanlı döneminde devletin adaletini sağlamakla yükümlü kadılar ve dervişler, halkın maddi manevi durumunu görüp değerlendirmede bulunmak için zaman zaman dilenci kılığına girerek sokaklarda Hindistan cevizi kabuğundan yapılan kap olan keşküllerle dilenirlermiş. Burada toplanan paraları devletin sahip olduğu aşevlerine götürüp yiyecek yapmaları sağlanırmış. Yapılan yemek bu kaplarda servis edildiği için adını buradan almış. Popülaritesini kaybetmeyen bu tatlı, yoksullara yardım amaçlı dağıtıldığı için yoksul çanağı ya da keşkül-ü fukara ismiyle anılmaktadır.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile. Sevgiyle kalın...

TAZE FASULYE ÇORBASI

250 gr. taze fasulye
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet kereviz sapı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı sıcak et suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1.5 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Yapılışı: Kabuklarını soyduğumuz patates ve kuru soğanı iri parçalar halinde kesiyoruz. Kereviz sapını ince ince doğruyoruz. Zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırdıktan sonra minik minik doğranmış taze fasulyeleri, patatesi, kuru soğanı ve kereviz sapı parçalarını hafif bir renk alana kadar soteliyoruz. Sotelenen sebzelere sıcak et suyunu ilave edip haşlıyoruz. Terbiye karışımı için; tereyağını ayrı bir sos tenceresinde eritiyoruz. Unu ilave edip kısık ateşte kavuruyoruz. Soğuk sütü yavaş yavaş ekliyoruz ve çorbaya yediriyoruz. Tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Son olarak; tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ekliyoruz ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar blender'la eziyoruz.

PİDELİ KÖFTE

Köftesi için:
600 gr. dana kıyma
2 dilim ıslatılmış bayat ekmek
1 adet yumurta
Tuz
Karabiber
Kimyon

Üzeri için:
100 gr. tereyağı

Domates sosu için:
3 çorba kaşığı domates salçası
2 su bardağı su
Yarım fincan zeytinyağı

Servis için:
Tırnaklı pide
Közlenmiş domates
Közlenmiş biber
Yoğurt

Yapılışı: Köftesi için; bir kaba kıymayı, ekmek içini, yumurtayı, tuzu, karabiberi, kimyonu koyuyoruz ve yoğuruyoruz. Yoğurduktan sonra iki-üç saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Hazırladığımız köfte harcından parçalar koparıp şekil veriyoruz. Köfteleri ızgarada kızartıyoruz. Tırnaklı pideleri küçük küçük kare şeklinde kesiyoruz. Domates sosu için; küçük bir tencerede domates salçasını, suyu, zeytinyağını pişiriyoruz. Servis tabağına pideleri yerleştiriyoruz. Pidelerin üzerine domates sosunu döküyoruz. Domates sosunun üzerine köfteleri yerleştiriyoruz. Tereyağını eritip köftelerin üzerinde gezdiriyoruz. Közlenmiş domates ve biberle süsleyip yoğurt ile servis ediyoruz.

KOLAY KEŞKÜL

1 kg. süt
1.5 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı pirinç unu
1 adet yumurta sarısı
Yarım su bardağı su
1 paket vanilya
Fındık, fıstık, badem

Yapılışı: Öncelikle yarım su bardağı suya nişasta, pirinç unu ve yumurta sarısını koyup çırpıyoruz. Bir litre sütü tencereye alıp şekeri ilave ediyoruz. Hazırladığımız nişastalı karışımı sütün içine döküyoruz. Muhallebi kıvamına gelince vanilya ilave edip ocaktan alıyoruz. Kaselere, isterseniz kuplara dolduruyoruz. Üzerini fındık, fıstık vs. ile süslüyoruz. Buzdolabında soğuttuktan sonra servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA