Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Maydanozlu lezzetler

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün yemek ve çay saatleri için pişirilen tuzlu lezzetin, zaman zaman ise omletlerin içinde görülen, deyim yerindeyse her şeye maydanoz olan maydanozlu tariflere yer veriyorum. Salatalara, yemeklere lezzet katan antioksidan zengini, bol lifli, vitamin ve mineral deposu maydanoz, neredeyse her derde deva bir bitki. Mucize yeşillerden maydanozun, böbrekten ağız sağlığına kadar pek çok faydası var ancak her şeyin olduğu gibi gibi onun da fazlası zararlı.
Antioksidan içeriği yüksek olan maydanoz aynı zamanda kalp hastalıkları ve kansere karşı da koruyucu. Son derece besleyici olan maydanozun tüm yıl boyunca manav ve marketlerden kolayca temin edilebiliyor olması da ayrıca bir avantaj. Maydanoz, yemeklerinize ekstra tat ve lezzet verir. Ağırlıklı olarak tropik bir bitki olan maydanoz, büyümek için nem ve güneş ışığına ihtiyaç duyar.
Fiyat olarak da çok uygun bir bitki olup kesemizi hiçbir zaman zorlamaz. Maydanoz, besin değerleri bakımından da oldukça zengindir. İçerisinde A vitamini, K vitamini, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, pantotenik asit, kolin, folatlar, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko ve bakır bulunmaktadır.

MAYDANOZ SUYU ÖDEMİ GİDERİYOR
İdrar söktürücü etkisi bulunması nedeniyle maydanoz; böbrek taşı, safra kesesi ve idrar yolu enfeksiyonlarıyla mücadeleye yardımcı olur. Sağlıklı bir vücut, sıvıyı muhafaza eder ancak ödem gibi sıvı birikmesi sonucunda vücut şişer. Ödem sorununuz varsa maydanoz suyu içebilirsiniz.
Birkaç çay kaşığı bile rahatlamanızı sağlar. Bir bardak kaynar suya maydanoz saplarını ekleyin.
Bu, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Maydanoz suyu, tüm detoks programlarında bulunuyor. Ancak zayıflamak uğruna bilinçsizce aşırı miktarda tüketilen maydanoz suyu, sizi kilo konusunda yanıltabilir.

DİŞ VE GÖZ SAĞLIĞINI KORUYOR
Maydanoz yaprakları ve sapı antiseptik olup gaz giderici etkisi vardır.
Araştırmalara göre, diyabeti olanlarda kan şekeri düzeyini düşürmeye yardımcı olur. Ancak araştırmalar sürüyor.
Maydanozun beta karoten ve C vitamini içeriği sayesinde anti-inflamatuar özelliği bulunuyor. Böylelikle artrit kontrolünde önemi bir yere sahip.
Diş ve diş eti hastalıklarına karşı koruyucu görev görüyor. Ağız kokusunun giderilmesinde de etkili.
İlerleyen yaşlardaki kişilerin retina sağlığını da koruyor.

MAYDANOZLU PEYNİRLİ POĞAÇA

2 adet yumurta
125 gr. tereyağı
200 gr. beyaz peynir
3 yemek kaşığı yoğurt
Yarım demet maydanoz
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı un
1 adet yumurta sarısı
Tuz
Çörek otu

Yapılışı: Bir kaba orta yağlı beyaz peyniri ve tereyağını koyup karıştırıyoruz. Üzerine yumurtaları, yoğurdu, ince ince doğradığımız maydanozu, sıvı yağı, kabartma tozunu, pul biberi ve tuzu ilave edip iyice karıştırıyoruz. Sonra azar azar unu ilave edip çok hafif ele yapışan yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Hazırladığımız poğaçaları tepsiye diziyoruz. Bir kaseye yumurta sarısını ve tuzu koyup çırpıyoruz. Poğaçaların üzerine sürüp çörek otu serpiyoruz. 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

Püf noktası
Bu ölçü ile 30 adet poğaça çıkıyor, siz bu ölçüye göre miktarını ayarlayabilirsiniz.

MAYDANOZLU KREP

4 adet yumurta
2 su bardağı süt
1.5 su bardağı un
1/2 demet maydanoz
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı kekik

Yapılışı: Bir kabın içine üç yumurta koyuyoruz. Mikserle birkaç dakika çırpıyoruz ve yumurtanın krema haline gelmesini sağlıyoruz. Sütü ilave ediyoruz. Arkasından unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Mikserle iyice karıştırıyoruz. Kek kıvamından biraz daha sıvı olması gerekir, ne çok koyu ne de çok sıvı olsun. Eğer kıvamını sıvı hissederseniz biraz daha un ilavesi yapabilirsiniz. Maydanozu ince ince kıyıyoruz ve kabın içinde kaşıkla karıştırıyoruz. Teflon tavayı ısıtıyoruz, krep harcından birer kepçe alıp tavaya döküyoruz, göz göz olunca çeviriyoruz.

PEYNİRLİ KEK

4 adet yumurta
250 gr. beyaz peynir
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
Tuz-karabiber
Kabartma tozu
3.5 su bardağı un

Yapılışı: Önce yumurta yoğurt ve sıvı yağı çırpıyoruz. Daha sonra ufaladığımız beyaz peyniri de ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz ve bu karışıma doğradığımız dereotu ve maydanozu da ekliyoruz. Tuz ve karabiberi de ekleyip en son unu ve kabartma tozunu da koyup karıştırıyoruz. Yağladığımız kek kalıbına döküp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

Püf noktası
Bu kekin içine kavrulmuş susam ve çörek otu ilave edebilirsiniz, inanılmaz yakışıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA