Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Çörek otu mucizesi

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, mucizevi şifa veren özellikleriyle bilinen çok özel bir tohumdan söz edeceğim; çörek otu. Uzman Doktor Elif Güveloğlu'nun araştırmasından öğrendiğim üzere, çörek otunun şifa özellikleri yaklaşık 300 bin yıldan beri bilinmektedir. Avrupa'da uzun yıllar büyük itibar görmüştür ancak zamanla başka şifalı bitkiler keşfedildikçe itibarı azalmıştır. İslam dininin hakim olduğu toplumlarda ise şifa kaynağı olarak kullanılmasına hiç ara verilmemiştir.

PEYGAMBERİMİZ'İN TAVSİYESİ
Peygamberimiz'in "Çörek otuna kıymet veriniz, zira o ölümden başka her derde şifadır" diye bir hadisi mevcuttur. Ortadoğu ülkeleri arasında birçok derdin dermanı olduğu için habbat al barakah, yani kutsanmış tohum olarak bilinir. Binlerce yıldır Ortadoğu, Asya ve Afrika'da kullanıldığı gibi, günümüzde Amerika ve Avrupa'da da kullanılmaktadır. Bu şifalı bitkinin içerdiği etken maddeler ve faydaları hakkında yüzlerce araştırma yapılmış yüzlerce bilimsel makale yayınlanmıştır.

KRALİÇE NEFERTITI'NİN DE SIRRI
Çörek otunun tarihçesi çok eskilere dayanır. Gerçek çörek otu, Kuzey Afrika ve Batı Asya'dan gelmektedir. Eski çağlardan beri Mısır ve diğer Arap ülkelerinden gelen çörek otu tohumundan çıkarılan yağ kullanılır. Mısır firavunlarınca sıkça kullanılmıştır. Kraliçe Nefertiti'nin vücuduna çörek otu tohumu yağı sürdüğü bilinir. Firavun Tutankamun'un mezarında arkeologlar çörek otu yağı bulmuşlardır ki yazıtlarda bunun öteki hayatta dirildiğinde kullanılması için konulduğuna rastlanır. Mısır'da bugün bile her evde ilaç olarak bulundurulur ve birçok rahatsızlıkta kullanılır. Kadın hastalıkları, iktidarsızlık, şeker hastalığı, ateşlenme, grip ve baş ağrısı bunlardan bazılarıdır.
Çörek otu gerçek anlamda Orta Çağ'da tanınmaya başlanır. Ünlü doktor ve filozof İbni Sina, kitaplarında çörek otunun tesirlerini yazar ve insanlar sonra bu bitkinin iyileştirici gücünü keşfeder. Kuduz, iltihap ve urlarda yüzyıllar boyu kullanılır. Aç karna alındığında parazit ve kurt düşürücü etkisi vardır.
Bugün çörek otunun doğal tıbba kazandırılmasının ise bir tesadüfe bağlı olduğu söylenir. Rivayetlere göre, 19. yüzyılın başlarında değerli bir at, astıma yakalanmış ve sahibi ümitsizlikle doğal bir iyileştirme yöntemi aramaya başlamış. Mısırlı bir doktorun tavsiyesiyle çörek otu kullanmaya başlamışlar ve at iyileşmiş. Bu durum, araştırmacıların dikkatini çekmiş ve tüm dünyada ilim adamları çörek otunun içeriğini araştırmaya başlamış. Mısır'da atların yemlerine, bağışıklıklarını artırmak için yüzyıllardır çörekotu karıştırılmaktadır. Sadece Mısır'da değil Türkiye, Hindistan ve birçok doğu ülkesinde de çörek otu yaygın olarak kullanılır.
Başka bir yazımda sizlerle çörek otunun faydalarından bahsedeceğim. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

ÇÖREK OTLU TUZLU KURABİYE

125 gr. tereyağı
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı mahlep
1/2 çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı acı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 adet yumurta akı
1/2 çay bardağı çörek otu
3 su bardağı un

Üzeri için:
Yumurta sarısı

Yapılışı: Derin bir kaba 125 gr. tereyağı koyuyoruz. Üzerine yarım su bardağı sıvıyağ, bir adet yumurta akı, bir tatlı kaşığı sirke, bir tatlı kaşığı mahlep, yarım çay bardağı toz şeker, bir tatlı kaşığı tuz, bir çay kaşığı kırmızı toz biber ve yarım çay bardağı çörek otu ekliyoruz. Tüm malzemeyi elimizle iyice karıştırıyoruz. Daha sonra bir paket kabartma tozu ve azar azar üç su bardağı un ekliyoruz. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamuru yaklaşık 20 dakika kadar dinlendiriyoruz. Ardından hamurdan minik parçalar alıp elimizle yuvarlıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Fırın tepsisine dizdiğimiz çörek otlu tuzlu kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 40 dakika pişiriyoruz.

ÇÖREK OTLU PEYNİRLİ MUFFİN

3 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
1 su bardağı zeytinyağı
1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı ezilmiş tulum peyniri
2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
Tuz
1 tatlı kaşığı çörek otu

Yapılışı: Yumurtaları ve sütü birlikte birkaç dakika çırpıyoruz. Karışımın üzerine zeytinyağını ekleyerek bir-iki dakika daha çırptıktan sonra unu ve kabartma tozunu ilave ediyoruz. Daha sonra hamura, tulum peyniri, dereotu, maydanoz, tuz ve çörek otunu da katarak iyice karıştırıyoruz. Karışımı, yağladığımız muffin kalıplarına paylaştırıyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişiriyoruz.

ÇÖREK OTU ÇAYI

Yarım tatlı kaşığı çörek otu tohumu
1 çubuk tarçın
1 su bardağı su

Yapılışı: Öncelikle çörek otu tohumlarımızı demliğimizin için koyuyoruz. Ardından çubuk tarçınımızı içine atıyoruz ve üzerine kaynar suyu ekliyoruz. Demliğimizin ağzı kapalı şekilde 8-10 dakika kadar çayımızı demlenmeye bırakıyoruz. Ardından süzerek fincanımızda servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA