İDİL ÇİMRİN İDİL ÇİMRİN

Sürpriz çay saati tarifleri

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, hem son derece basit, hem son derece ekonomik, hem de son derece havalı üç adet çay saati lezzeti var. Pahalı malzemelerle harikalar yaratmak biraz daha kolay olsa da; esas maharet, uygun bütçelerle aynı sofraları kurabilmek. Türk annelerinin en büyük özelliği ekonomik sofralar hazırlamak olduğuna göre, benim hazırladıklarımdan çok daha ekonomik alternatifleri sizler zaten yapıyorsunuzdur. Denememi istediğiniz tarifler olursa lütfen bana idilikanınmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşın. Sizden gelecek tarifleri bizzat deneyip daha sonra herkese aktarmak müthiş keyif verecektir bana.

GALAKTO TATLI DEMEK, BOUREKO İSE BÖREK
Ben Giritliyim. Galaktobureko, bizim geleneksel tatlılarımızdan biri. Mizitra ismini verdiğimiz bir tür lor peynirini mümkün olan tüm lezzetlerin içine koymak adetimiz. Lorlu krema ile yaptığımız baklava şeklinde olan bir tatlı böreğimiz var ki, tıpkı Laz böreğine benziyor, Bir gün bu konuyu özel olarak işleyeceğim. Loru tatlıların içinde sıklıkla kullanmamıza bir diğer örnek ise mizirtrophitestir. Yani tatlı lorlu ve naneli, üzeri pudra şekerli pufidik pişiler. Bence Giritliler'in yaptığı lorlu tatlı börek reçetelerinin en hafifi, yedikçe yiyesiniz geliyor ve yapması da çok kısa bir süre alıyor.

KEK GİBİ MÜCVER
Mevsimin öne çıkan tüm sebzelerini ezerek, soteleyerek, haşlayarak, içine yumurta, un ve taze yeşillikler ilave ederek hazırladığım ve bazen tavada, bazen de fırında kek gibi pişirdiğim balkabaklı, sebzeli fırın mücverim oldukça meşhur. Küçük bir püf noktası vermek istiyorum. Biz daima bu fırın mücveri pişirdikten sonra minik kareler halinde kesip tazeyken buzluğa kaldırıyoruz ve istediğimizde fırında ısıtarak o ilk halini yakalamasını, sıcacık ve tazecik tüketilmesini sağlıyoruz. Siz de bu ya da buna benzer fırın mücverlerini dilim dilim dondurabilirsiniz.

ANNEMİN PORTAKAL REÇELLİ KEKİ
Portakal reçelli keki her yediğimde, aklıma annemin benim küçüklüğümde her doğum günümde bu keki yapması geliyor. Hatırladığım kadarıyla bir çeşit parçalı portakal şurubu hazırlayıp sıcakken kekin üzerine gezdiriyordu. Enfes bir lezzeti ve kokusu vardı. Ben de o kokunun peşinden giderek portakal reçelli kek yaptım. Ama küçük bir fark yaptım, ben portakal kabuğu reçelini kullandım. O kadar lezzetli oldu ki, anlatılmaz yaşanır diyorum.

LORLU TATLI BÖREK (GALAKTOBUREKO)

16 adet hazır baklava yufkası

Arasına sürmek için:
150 gr. eritilmiş tereyağı

Harç için:
Yarım kg. tatlı lor
Yarım su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı tarçın

Şerbeti için:
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Üzeri için toz tarçın

Yapılışı: Öncelikle harcını hazırlamak için; tatlı lor, toz tarçın ve şekeri bir kasede karıştırıp kenara alıyoruz. Ayrı bir yerde iki adet baklava yufkasını, arasına tereyağı sürerek üst üste yerleştiriyoruz. Daha sonra ortadan ikiye katlıyoruz. Yufkanın dar olan kısımlarına harcı pay edip önce iki yanda kalan kenarları hafif içe doğru katlıyoruz, daha sonra sigara böreği gibi sarıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Şerbet için şeker ve suyu kaynatıyoruz. Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyip ılınmasını bekliyoruz. Sıcak tatlının üzerine ılık şerbeti gezdiriyoruz ve tarçınla süsleyerek servis ediyoruz.
Not: Lorlu tatlı böreğin arasına lorlu krema da koyabiliriz. Giritliler böylesinin adına süt böreği der, Laz böreğininin tıpkısının aynısı olur.

BALKABAKLI SEBZELİ FIRIN MÜCVER

2 orta boy kabak
1 büyük dilim balkabağı
1 adet patates
1 adet havuç
4 adet yumurta
Yarım demet dereotu
20-25 dal maydanoz
8-10 adet yeşil soğan
Aldığı kadar un
1 adet kabartma tozu
1 kahve fincanı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber

Yapılışı: Kabakları soyuyoruz, rendeleyip suyunu sıkıyoruz. Balkabağı, patates ve havucu rendeliyoruz. Yeşillikleri ince ince doğruyoruz. Yumurtları ayrı bir kapta köpük köpük olana kadar iyice çırpıyoruz. Bütün malzemeleri kek yapıyormuş gibi birleştiriyoruz. Koyu bir kek hamuru elde edene kadar un ilave ediyoruz ve yağlanmış tepsiye döküyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiriyoruz ve dilimlerek servis ediyoruz.

Püf noktası
Unun miktarını tamamen size bırakıyorum, çok cıvık olmamasına dikkat edin. Turbo olarak pişirirken dışının hızlı bir şekilde çıtırdayıp içinin cıvık kalmaması için en son ısıyı biraz düşürün ve içinin pişmesini sağlayın. Diğer yandan, isterseniz rendelenmiş beyaz peynir veya rendelenmiş kaşar peyniri ilavesiyle de enfes fırın mücverler pişirebilirsiniz.

PORTAKAL REÇELLİ KEK

1.5 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı süt
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
1 kahve kaşığı tarçın

Üzeri için:
1 küçük kase portakal kabuğu reçeli
File badem

Yapılışı: 1.5 su bardağı toz şekerle üç adet yumurtayı çırpıyoruz. Ayçiçek yağını ve sütü ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Daha sonra taze sıkılmış bir su bardağı portakal suyunu ilave ediyoruz. Üç su bardağı unu azar azar ilave ederken, bir paket kabartma tozunu da ekliyoruz. Bir adet portakalın rendelenmiş kabuğunu kek hamuruna karıştırıyoruz. Karışımı, yağlanmış kek kalıbına boşaltıyoruz. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 50 dakika pişiriyoruz. Diğer yandan, portakal kabuğu reçelini doğruyoruz ve şerbeti ile birlikte bir dakika kadar ısıtıyoruz. Sıcak kekin üzerine döküyoruz ve file bademlerle süslüyoruz.

Püf noktası
Portakal reçelli keki hazırlarken, kıvamının boza kıvamında olmasına dikkat edin.

EKONOMİK MÖNÜ
Hazır baklava yufkasının bir paketinde en az 45 adet olduğuna göre daha sonra aynı tatlıdan iki kez daha yapabilme şansımız olur. Diğer yandan lor peyniri, şu an piyasada satılan fiyatı en uygun peynirlerden biri. Her ne kadar yumurtaya zam gelmiş olsa da mevsim sebzeleri ya da buzdolabındaki sebzelerle mücver yapmak ekonomik bir seçim olacaktır. Portakal reçelli kek yerine buzdolabınızda olan herhangi bir reçeli kullanıp maliyeti iyice aşağıya çekebilirsiniz.