Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kolay ve enfes lazanya

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; memleketimden, çocukluğumun en güzel hatıralarının yaşandığı İzmir, Alsancak'tan, hafızamda sıkı sıkı kapatılmış bir kavanoz gibi duran, içinde sımsıcak ve taze büyükanne kurabiyeleri tadında bir yazı var. Belki 15 sene var, hiç karşılaşmamıştım Medi'yle. Yaz başında Çeşme'de bir arkadaşımızın doğum gününde karşılaşmış, ikimiz de hayret etmiştik. Ayaküstü sohbet sonrasında birbirimizden tekrar haberdar olmaya başladık. Neyse uzatmayayım. Tarif avcısı bendeniz İdilika, Medi'nin sosyal medyasında zaman zaman paylaştığı lezzetlerin peşine de düştüm tabii. Günlerden bir gün Medi'nin, annesinin yaptığı biskoçosları görünce adeta zamana yolculuk yapıp 25 sene öncesine gittim ve büyükannemin yaptığı reşikasları hatırladım. 'Reşikas nedir?' diye sorarsanız, nefis bir anneanne kurabiyesi. Mis gibi kokan reşikasların izini bulmuştum sonunda. Hemen Medi'ye tarifini sordum. O da beni, annesi ile tanıştırdı. Bugün ben susuyorum, hamaratlıkta dünya markası olmaya aday Rozet Dalva'nın tarifleri konuşuyor. Eee tabi aynı dili konuşan bizler buluşunca laf lafı açtı. Kahkahalarımıza, kahveye batırarak yediğimiz biskoçoslarımızın lezzeti karıştı.

AYÇİÇEĞİNİN ENERJİSİ
Zaman zaman, gerek okuyucularımızdan, gerek eş dost, tanıdıklarımızdan gelen teklifler üzerine, yeni reçeteler öğrenmek, bilmediğim hayatlara ortak olmak amacıyla evlerinize misafir oluyorum. Bazen kendi mutfağımdan çıkıp başka mutfaklara konuk olmak nefes aldırıyor bana. Bu güzel misafirperverliğe nasıl teşekkür etsem bilemediğim için, her seferinde elimde çiçekler ile gidiyorum, bu modern altın günlerine. Rozet için, seçtiğim çiçekler ise ayçiçekleriydi. Bence doğru seçimdi. Kendisi de çok sevdi. İsmine dikkat ederseniz ne kadar ferahlık verici ve ışıl ışıl değil mi? Kendi de ismi gibi ışık saçan bir çiçektir ayçiçeği...



YAŞAMAK NE GÜZEL ŞEY
Sevgili Rozet'in evine giderken doğup büyüdüğüm Alsancak'a ayak bastığım an itibariyle bütün çocukluğum gözümün önünden geçti sanki. Tam 17 sene olmuştu İstanbul'a yerleşeli ve ben hem burayı, hem ailemi, hem de çocukluğumu çok özlemiştim. Rozetin evinden çıkıp arabama binmemin hemen akabinde bir kamyonun altında kaldım ve ölümden döndüm. Mucize eseri hayattayım, bir çizik bile almadan geri kazandığım yaşamıma hayret içinde devam ediyorum. Yine mutluluk enerjimi karşıma çıkan herkese pay ederek sizlerle olmaya devam edeceğim için, doya doya hayatın tadına varacağım için, yine güzel yemekler pişirebileceğim için binlerce kez şükrediyorum. Sevgi ve selamlarımla...

LAZAYANIN SIRRI KETÇAP
Rozet'in lazanyasının bu kadar güzel olmasının sırrını açıklıyorum. Rozet en üzerine rengi güzel olsun diye ketçap sürüyor ve beşamel sosu hazırlarken yağ kullanmıyor.

ROZET'İN LAZANYASI

600 gr. dana kıyma
1 adet soğan
2 diş sarımsak
2 adet büyük domates
1 adet havuç

Beşamel için:
2 çorba kaşığı un
4 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
Bir miktar tulum peyniri
1 kase kadar rendelenmiş kaşar peyniri
Ketçap
Hazır lazanya

Yapılışı: Kıyma sos için; ayçiçek yağında kıymayı soteliyoruz. Rendelenmiş soğan, havuç, sarımsak ve domatesi ilave ediyoruz. Tuz ve karabiber ile beraber pişiriyoruz. Beşamel sos için; unu kavuruyoruz, üzerine azar azar süt ilave ediyoruz ve pişiriyoruz. Lazanyaları kaynar suya batırıp çıkartıyoruz. Büyük borcama lazanyaları diziyoruz, üzerine beşamel sos, üzerine kıyma sos ve rendelenmiş tulum ve kaşar peynirini ekliyoruz, üzerine tekrar lazanyaları kapatıyoruz. Bu işlemi malzememiz bitene kadar tekrarlıyoruz. En son lazanya ile kapatıp üzerine bir miktar ketçap sürüyoruz ve rendelenmiş peynirleri serpiyoruz. 175 derecelik önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

BİSKOÇOZ

1 su bardağı ayçiçek yağı
Yarım su bardağı eritilmiş margarin
1 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
Un
1 adet yumurta
Bir avuç susam

Yapılışı: Hamur malzemesini yoğurup minik parçalar kopartıyoruz. Sonra koparttığımız minik parçaları önce uzun şeritler haline getiriyoruz, sonrada minik halkalar elde ediyoruz. Üzerine çırpılmış yumurta sürüp susam serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA