Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Limon kokulu tabaklar

Herkese merhaba. Bugün aromasına bayıldığım, hemen hemen tüm yemeklerimde, tatlılarımda, reçetelerimde kullandığım, salatalarıma sos olarak döktüğüm, çayımın içine dilimlediğim, tazelik hissinin başkahramanı mucizevi bir meyve olan limonlu tarifler hazırladım sizlere...

MİS GİBİ LİMON AROMASI
Limon; özellikle çorbalarda, yemeklerde, salatalarda lezzeti artırmak, sindirimi kolaylaştırmak ve vücut direncini kazanmak için kullanılan önemli bir C vitamini kaynağıdır. Limon suyu ile haşlanan tavuk, her daim daha lezzetli olur. Günde bir tane limonun suyunu içmek gribal enfeksiyonu önler. Limon; içeceklerde garnitür olarak, buzlu çay veya alkolsüz içeceklerde bir dilim şeklinde bardağın içinde veya kenarında kullanılabilir. Bazı insanlar limonu bir meyve gibi yemeyi sever. Bazıları ise limon kabuğunu rendeler, kekin içine atar. Günde bir limon tükettiğimizde, vücudumuzun bir günde ihtiyacı olan C vitamininin ortalama yüzde 50'sini sağlamış oluyoruz. Limon aynı zamanda fazla miktarda A vitamini de içerir. Bunların yanında limonun çok zengin potasyum, kalsiyum ve bakır kaynağı olduğunu da biliyor muydunuz?

LİMONUN HİKAYESİ
TARİH boyunca limon, uzun süre yiyecek olarak kullanılmak yerine, kimyasal deneylerde, parfüm yapımında, diş tedavisinde, cilt güzelliğinde göstermiş hünerlerini. Özellikle de Yunanlar; giysilerini güvelerden korumak için dolaplarına asar, dekor amaçlı evlerinde kullanırlarmış. 10'uncu yüzyılda önce Asya kıtasında yetişmiş, birçok meyve gibi. Sonra Akdeniz ve Ortadoğu'nun verimli topraklarına düşmüş yolu. Buralarda limonun kötü enerjiye karşı koruduğuna inanırlarmış. Sonrasında, Cenova'ya giden bir Arap sayesinde Avrupa ile tanışmış. Altın kadar değerli gördükleri bu meyveyi ticaret yaptıkları gemilere yükleyip bütün ülkelere götürmüşler. Fiyatı ateş pahası olduğu için öyle herkes de alamazmış. Amerika'yı keşfeden Christoph Colomb limonu keşfetmekte de geç kalmamış tabii ki. Bakmış Avrupa'da çok rağbet var bu altın meyveye, hemen Florida'ya götürmüş. Sonrası da zaten malum; tüm dünyada bilinen, 12 ay mutfaklardan eksik olmayan her derde deva bir meyve haline gelmiş.

LİMONLU MERENG

1.5 su bardağı un
2 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
4 yemek kaşığı buzlu su
1 çay kaşığı tuz

Muhallebi için:
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1.5 su bardağı su
1.5 yemek kaşığı mısır unu
1 çay kaşığı tuz
5 adet yumurta sarısı
1 kahve fincanı limon suyu
1.5 yemek kaşığı tereyağı

Mereng için:
Yarım su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı mısır unu
Yarım su bardağı soğuk su
4 adet yumurtanın beyazı (oda sıcaklığında olmalı)
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Öncelikle kek için, su hariç bütün malzemelerin hepsini karıştırıp üzerine suyu ekleyip robot ya da blenderdan geçiriyoruz. Streçle kaplayıp buzdolabında 30 dakika kadar bekletiyoruz. Buzdolabından hamuru çıkartırken, fırını 175 dereceye ayarlıyoruz. Mutfak tezgahının üzerini çok hafif unluyoruz. Sonra hamuru, unlu yüzeyde merdaneyle kalıbın ölçülerinden 5-6 cm. daha geniş açıyoruz. Bu arada yumuşamış tereyağı ile yağladığımız kalıba, açılan hamuru yayıyoruz. Limonlu muhallebi için; su, şeker, mısır unu, tuz ve limon kabuğu rendesini bir tencereye koyuyoruz ve kaynayıncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz. Yumurta sarıları ile limon suyunu ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Yarım su bardağı mısır unlu muhallebi karışımından alarak, bu yumurtalı karışımın içine ekleyip tekrar pişirmeye devam ediyoruz. Kıvam alınca ocaktan alıp içine tereyağı ekliyoruz. Daha sonra pişirip soğumaya bıraktığımız tartın ortasına pişirdiğimiz bu muhallebiyi havuz gibi sıcak olarak döküyoruz. Diğer yandan mereng için; şekeri ve mısır ununu karıştırıyoruz. Suyu ekleyip karıştırarak pişiriyoruz. Kaynadıktan bir dakika sonra altını söndürüyoruz. Son olarak derin bir kapta yumurta beyazını çırpıp ilk önce orta hızda, sonra yüksek hızda, sonra tuzu koyup en az 25 dakika daha çırpmaya devam ediyoruz. İyice katılaşıp kar gibi olan yumurta aklarının içine soğumuş mısır unlu karışımı ekleyip karıştırıyoruz. Şimdi merengi hazırlamış olduk. Merengi, muhallebinin üzerine gelişi güzel yayıyoruz.

LİMONLU KUP

2 litre süt
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı dolusu un
1.5 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı toz kremşanti
50 gr. margarin
1 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya

Üzeri için:
3 adet limon suyu ve kabuğu
2.5 çay bardağı toz şeker
5 çay bardağı su
2 yemek kaşığı nişasta

Yapılışı: Muhallebi malzemelerini bir araya getirip henüz ocağın altını açmadan iyice çırpıyoruz. Ardından orta ateşte kaynayana kadar pişiriyoruz. Limonlu sos için; tüm malzemeyi karıştırıp pişiriyoruz. Buzdolabında soğutuyoruz. Muhallebiyi cam bir kaba ya da kuplara pay edip üzerine limonlu sosu gezdirerek servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Muhallebiyi soğuttuktan sonra sosu ilave ederseniz, sos ile muhallebi birbirine karışmamış olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA