Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Her derde deva zencefil

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda bazılarımızın çok sevdiği, bazılarımızın ise keskin kokusu ve boğazı yakan özelliğinden ötürü soğuk baktığı ancak benim bayılarak neredeyse tüm yemeklerimde kullandığım zencefili işliyorum.
Zencefilin sağlığa faydaları çok eski tarihlerden beri biliniyor. Esasen Güneydoğu Asya kökenli bir bitki türü.
Diğer yandan şifa kaynağı çok yüksek olan zencefil, yemeklerde ve Asya bölgesinde turşu olarak da kullanılıyor.
Yüksek vitamin ve besin kaynağı olduğu herkes tarafından biliniyor.

TATLILARA AROMA
Ben bugün size zencefil aromalı üç tane tatlı tarifi veriyorum. Bir tanesi pamuk gibi bir cheesecake, diğeri üzerinde zencefil aromalı bir glazür sosu bulunan kakaolu zencefilli bir kek ve en son olarak aklıma geldikçe pişirdiğim zencefilli puding. Birini diğerinden ayıramayacağım kadar çok sevdiğim üç ayrı tatlıdır bunlar.

DETOKS ETKİSİ
Zencefil, birçok faydalı bileşeni bünyesinde barındırma konusunda oldukça zengin.
Kültürümüzde kabulü her ne kadar son senelerde olmuş olsa da bence zencefilin o keskin, hafif acıtan ama nev-i şahsına münhasır tadını çoğumuz seviyoruz.
Doğru beslenme konusunda bilinçli davranan bir birey olarak elbette ben de zaman zaman detoks günleri ya da detoks öğünleri uyguluyorum. Bazen çorbanın içine koyduğum sebzelerin detoks etkisine inanırken, bazen salatama aynı malzemeleri eklemeye çalışıyorum.
Bazen sebzeleri çiğ olarak tüketiyorum ve suyunu sıkıp içerek zararlı toksinlerden kurtulmaya çalışıyorum.
Hiçbir şey yapamadıysam, en basit detoks formülüm şu: Bir su bardağı ılık suyun içine bir dilim zencefil, bir çubuk tarçın, bir dilim limon, bir dilim yeşil elma, bir çay kaşığı karbonat ve sirke eklemek.
Bu suyu her gün aç karnına içiyorum.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile...

ZENCEFİL'İN FAYDALARI

Mide bulantılarına ve kusmalara karşı zencefilin faydası, araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.
İçerisinde bulunan magnezyum, çinko ve krom sayesinde kan akışını hızlandırarak ateşi ve aşırı terlemeyi önleyerek vücut sıcaklığını dengeleyici etkisi vardır.
Ağrı kesici özelliği vardır. Ayrıca vücutta oluşan iltihabı da yok edici özelliktedir.
Zencefilin bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
Ayrıca toz zencefil, özellikle bal ile birlikte tüketildiğinde boğaz tahrişi ve öksürüğe de iyi gelir.
Yapılan araştırmalara göre soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda zencefilin tedavi edici etkisi kanıtlanmıştır.

ZENCEFİLLİ CHEESECAKE

100 gr. tereyağı
2 paket yulaflı tarçınlı bisküvi
4 paket labne
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı toz zencefil

Yapılışı: Önce bisküvileri bir mutfak robotunda çekiyoruz. Sonra bir yoğurma kabına aktarıp içine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ekleyerek hamur gibi yoğuruyoruz. Bu arada kalıbı iyice yağlıyoruz. Labnelerin içine pudra şekerini ve toz zencefili katıp yumurtaları kırarak iyice karıştırıyoruz ya da çırpıyoruz. Kalıbın dibine bisküvili harcımızı yayıyoruz. Zencefilli harcı, dolaptan çıkardığımız bisküvi hamurunun üzerine yayıyoruz. Fırını 175 dereceye ayarlayıp tam orta gözüne kekimizi koyuyoruz ve en az 35-40 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından alıp soğumasını bekleyerek buzdolabında en az üç-beş saat bekletiyoruz.

Püf noktası
Bisküvi hamurumuzu buzdolabında 10-15 dakika kadar bekletirsek daha rahat kalıbın dibine yayabiliriz. Cheesecake pişirirken tepsiye biraz su döküp kek kalıbını üzerine yerleştirirseniz cheesecake pamuk gibi olur. Cheesecake'i ne kadar çok dolapta bekletirseniz o kadar çok lezzet kazanır.

ZENCEFİLLİ KEK

1.5 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı kadar elenmiş un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 şeker kaşığı tarçın
1/2 şeker kaşığı toz zencefil
1 paket kakao (25 gr.)
1 çay bardağı damla çikolata

Sos için:
5 yemek kaşığı pudra şeker
2 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı zencefil tozu
Üzeri için kırık ceviz

Yapılışı: Yumurtalarla şekeri bembeyaz oluncaya dek çırpıyoruz. Yağı ve yoğurdu ilave edip tekrar çırpıyoruz. Vanilya, tarçın, zencefil, kakaoyu da ilave edip tekrar karıştırıyoruz. Elenmiş unu ve unlanmış damla çikolatayı da ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Kalıbı yağlayıp kek hamurunu döküyoruz, önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişiriyoruz. Sosu pişiriyoruz ve kekin üzerine döküyoruz. Cevizlerle süsleyerek servis ediyoruz.

ZENCEFİLLİ MUHALLEBİ

1 litre süt
2 parmak ebatında taze zencefil
1 avuç içi büyüklüğünde zencefil
1 kibrit kutusu kadar tereyağı
1 su bardağı esmer şeker
1 su bardağı pirinç unu

Yapılışı: Bir su bardağı sütü ve soyulmuş taze zencefili miksere atıp iyice parçalıyoruz. Karışımı bir tel süzgeçten geçiriyoruz. Kalan sütü, zencefilli süt karışımına ekliyoruz. Pirinç unu, şeker ve tereyağını içine koyuyoruz. Orta ısılı ocakta çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Küçük kaselere paylaştırıp soğutuyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA