Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Sağlıklı ve nefis tahin

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün tahinli lezzetlere yer veriyorum. Tahin, susam ezmesidir. Kabukları soyulmuş ve kızartılmış susamların ezilmesiyle hazırlanan tahin; Kuzey Afrika, Yunanistan, İran, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerine kadar çok geniş bir coğrafyada kullanılıyor.
Çeşitli mutfak kültürlerinde farklı şekillerde kullanılan tahin; ülkemizde çoğunlukla pekmeze ilave edilerek kahvaltıda tüketiliyor.
Ben bugün tahini; kekle ve Nazilli'nin meşhur pidesiyle birlikte yorumladım.

BOZULMAYA DAYANIKLI
Tahin-pekmez ikilisini sevmeyen yoktur.
Geleneksel olarak birlikte tükettiğimiz tahinpekmek ikilisi, çok iyi bir enerji kaynağıdır.
Tahini beslenmemize daha fazla dahil ederek, faydalarından daha çok yararlanabiliriz.
Örneğin; tahini salata soslarına ekleyerek hem salatalarımıza lezzet, hem de sağlığımıza sağlık katabiliriz. Bozulma, çürüme ve kokuşmaya karşı çok dayanıklı bir besin olan tahinin yağ içeriği çok yüksektir. Bu nedenle buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.
Tahin ayrıca; çok iyi bir bakır, manganez ve amino asit metiyonin kaynağıdır. Sağlıklı yağ asitleri Omega-3 ve Omega-6 bakımından da oldukça zengindir. İyi bir protein kaynağı olan tahini, vejetaryen beslenme tarzını tercih eden kişiler de rahatça tüketebilir.
Üstelik tahinin şeker ve doymuş yağ oranı da çok düşüktür.

AÇIL SUSAM AÇIL!
Tahinin oldukça eskiye uzanan tarihi bir geçmişi vardır. Mesela, 'Ali Baba ve 40 Haramiler' masalındaki meşhur 'Açıl susam açıl' sözü, susam tohumlarının olgunluğa eriştikten sonra patlayarak açılmasını anlatır.
Arapça kökenli tahin kelimesi, 'öğütülmüş susamın koyu sıvı hali' anlamına gelir.
Tahinin tarihçesini araştırdığımızda, ilk olarak Hindistan'da kullanıldığını görüyoruz.
Daha sonraki dönemlerde tahin, ticaret yoluyla Uzakdoğu, Güney Asya ve Ortadoğu'ya yayılmış.
Tahin; bizim coğrafyamıza ise ilk olarak Mezopotamya'daki Asurlular medeniyeti üzerinden M.Ö. 2500'de gelmiş. İyileştirici özellikleri nedeniyle sıkça tercih edilmeye başlanan tahin; besleyici yapısı ve sakinleştirici nitelikleriyle de geniş bir coğrafyada popüler bir gıda haline gelmiş.

TAHİNLİ KEK

3 yumurta
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı tahin
2 su bardağı şeker
2 su bardağı un
1 kabartma tozu ve vanilya

Üzeri için:
Yarım çay bardağı tahin
Yeteri kadar pudra şekeri

Yapılışı: İlk olarak yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Sonra sırasıyla yağ, süt, tahin, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpıyoruz. Kek kalıbını yağlayıp susam serpiyoruz. Ardından güzelce çırptığımız kek hamurunu kalıba döküp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Ardından küçük bir kasede tahin ve pudra şekerini karıştırıyoruz. Bu karışımı kekin üstüne dökerek servis ediyoruz.

TAHİNLİ PİDE

5 su bardağı un
1 paket kuru maya
1 su bardağı ılık su
1 yumurta akı
4 çorba kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı pekmez
250 gr. tahin
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Yarım bardak ılık suyun içine kuru mayayı koyup bir tatlı kaşığı pekmez ilave ederek beklemeye alıyoruz. Üç su bardağı unu derin bir yoğurma kabına döküyoruz. İçine mayayı, yumurta akını ve bir çay kaşığından az tuzu ekliyoruz. Ardından yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Üzerini temiz bir bezle kapatıp dinlendiriyoruz. Diğer yandan bir tavada tereyağını eritiyoruz. İçine tahini koyup iyice karıştırıyoruz. Beklettiğimiz hamuru küçük parçalara ayırıp bezeler oluşturuyoruz. Bu bezeleri merdaneyle açıp üzerine tahinli karışımı sürüyoruz. Fırına koymadan önce 10 dakika üstü kapalı halde dinlendiriyoruz. Ardından 200 derecede ısıttığımız fırında 20-25 dakika pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA