Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ekim ayının müjdesi yer elması

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün yer elmalı tariflere yer veriyorum. Yer elmasından genel olarak bahsedecek olursam, öncelikle yumru halinde kök sapları yenen, besin değeri patatese yakın bir bitki olduğundan söz edebilirim. Anayurdu Brezilya ve Şili'dir. Avrupa'ya ancak 17'nci yüzyılda getirilip yetiştirilmeye başlanmıştır. Ayçiçeğine benzeyen çiçekler açar. Bitkinin boyu bazı cinslerde, bazı yerlerde çok uzar, 2 metreye yaklaşır. En kötü toprakta bile yetişen bitki, çok şiddetli soğuklara dayanır. Patatese benzeyen kök sapları zeytinyağı ile pişirilip yemek yapılır. NİŞASTA içermiyor Lezzetli ve besleyici bir sebzedir.Yer elmasının yetiştirilme şekli patatesi anımsatırken tadı, turp ve enginara benzemektedir ve bu tadın oluşmasına neden olan etken, yapısında barındırdığı inülin maddesidir. İçeriğinde nişasta barındırmaması nedeni ile şeker hastalarına önerilen bir sebzedir. Ayrıca kalorisiz olması nedeni ile de diyetlerde kullanılması da önerilmektedir.
Bugünlük benden bu kadar. Bana dilediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz...

YER ELMASININ FAYDALARI
Cildi güzelleştirerek daha parlak ve güzel görünmesini sağlar.
Haşlanmış yer elması suyu ile saçlarınızı yıkarsanız, saçlarınızı parlatır, saç diplerinizi kuvvetlendirir.
İçeriğinde nişasta bulunmaması nedeniyle şeker hastalarına faydalıdır.
Besleyicidir ve vücut direncini artırır.
Kilo vermek için diyet ve spor yapanlarda ara öğün olarak kullanılabilecek kadar düşük bir kaloriye sahiptir. Diyetisyenler tarafından önerilir.
Haşlanarak lapası çıkarılan yer elmasının lapa hali, şişlikler üzerine konulursa şişliklere iyi gelir.

YOĞURTLU YER ELMASI
4 adet yer elması
1 adet havuç
Süzme yoğurt
Dereotu
1 diş sarımsak
Zeytinyağı
Limon
1 yemek kaşığı mayonez
Tuz
1 avuç ceviz

Yapılışı: Yer elması soyulduktan sonra hemen kararır, o yüzden kabuklarını soyar soymaz içi su dolu bir kaba koyuyoruz. Kabuklarını soyduğumuz yer elmasını ve havucu yoğurdun içine rendeliyoruz. Dereotu ve diğer malzemeleri de ilave edip karıştırıyoruz. Ayrıca cevizi de kırıp içine ekliyoruz ve servis ediyoruz.

YER ELMASI ÇORBASI
800 gr. yer elması
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1.5 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 su bardağı süt
6 su bardağı su
1/4 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Kabuklarını ince bir şekilde soyduğumuz yer elmalarını küçük küpler halinde doğruyoruz. Zeytinyağını küçük bir tencerede kızdırıyoruz. Unu kokusu çıkıp hafif bir renk alana kadar ikiüç dakika kavuruyoruz. Toz zerdeçalı katıp karıştırıyoruz. Doğranmış yer elmalarını tencereye aktarıp arada karıştırarak birkaç dakika soteliyoruz. Süt ve suyu ekleyip orta ateşte yer elmaları yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişiriyoruz. Kıvam alan ve pişen çorbaya tuz ve karabiber katıp pürüzsüz bir kıvam alması için blenderdan geçiriyoruz ve servis ediyoruz.

PORTAKALLI YER ELMASI
500 gr. yer elması
1 adet portakal
1 adet limonun suyu
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
4-5 diş sarımsak
1 adet defne yaprağı
10 adet arpacık soğanı
2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 adet kesme şeker
1 çay bardağı su
Dereotu veya maydanoz
Tuz

Yapılışı: Yer elmalarının kabuklarını soyuyoruz. Ufak olanlarını bütün olarak bırakıyoruz, büyük olanları birkaç parçaya bölüyoruz, kararmamaları için limonlu suda bekletiyoruz. Havuçları doğruyoruz, patatesin kabuğunu soyup küp küp doğruyoruz. Arpacık soğanlarının ve sarımsakların kabuklarını soyuyoruz. Tencereye tüm malzemeleri koyuyoruz. Portakal suyunu ve bir çay bardağı suyu ekliyoruz. Tuz, bir adet küp şeker ve sızma zeytinyağını koyuyoruz. Kısık ateşte pişiriyoruz ve soğuyunca ayıklanmış dereotu veya maydanozla süsleyip servis yapıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA