Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Karnabahar zamanı geldi

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda, seveni de sevmeyeni de bol olan karnabahara yer verdim. Çorbasından salatasına, kıymalı yemeğine ve lalangasına kadar birçok yemek alternatifi sunan her derde deva bu şirin sebze ile bakın neler yaptım...

SEBZELERDEN KÖFTELER
Sebze köfteleri ve sebzelerden mücver yapma işi, sebze yemeyen çocuklar için harika bir hile. Karnabahar, köfte olmak için harika bir dokuya, lezzete ve kıvama sahip ve sadece yemeğini pişirerek sunmaya uğraşmak aslında çok makul bir fikir değil. Zira su ile pişmiş karnabaharın yaydığı kokuyu sevmeyen birçok kişi vardır ve meraklısı harici herhangi birine karnabahar yemeği sunmak çok da lezzetli bir fikir değildir. Size bugün verdiğim karnabaharlı köfte tarifini mutfak defterinize not etmenizi tavsiye ederim, çünkü brokoliden pırasaya birçok sebze ile yapmak mümkün. Böylece şişe dizerek davetler içinde son derece uygun bir aperatatif ya da yanında yoğurtlu bir dip sos ile kokteyllerde servis edilebilecek lezzetli bir ara sıcak olabilir. İçinde ne olduğunu anlayabilen benim çevremde olmadı. Siz de deneyin bakalım sizin çevrenizdekiler ne köftesi olduğunu bulabilecekler mi?

TORTİLLADAN PRATİK PİZZA
Hazır lavaşlar, tortillalar marketlerde yer edindiğinden beri benden mutlusu yok. Buzdolabında her an enfes bir yiyecek olmaya hazır duran bu tortillalar, ister dürüm oluyor, ister tost, isterseniz de pizza... Ben de sıklıkla elimdeki haşlama sebzeler ile bu tortilla pizzayı yapıyorum, böylece hem çok hızlı, hem de çok sağlıklı diyet bir pizza elde etmiş oluyorum. Benimki yalnızca bir fikir tabii; karnabahar yerine hangi sebzeyi isterseniz koyabilirsiniz.

HAŞLADIĞINIZ SUYU SAKLAYIN
Karnabaharı, diğer tüm sebzelere yaptığım gibi az su ile haşlamaya gayret ediyorum ve içine mutlaka üç-dört adet yaprağından koyuyorum. Çünkü birçok sebze ve meyvenin vitamini kabuğunda ve yapraklarında olduğu gibi karnabaharda da durum böyle. Haşlama suyu kalırsa, buz küplerine doldurup saklıyorum. Saklamak istemezseniz hemen bir çorba pişirmenizi tavsiye ederim. Bugünlük idilikanın mutfağından bu kadar, bana idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz...

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
Demir minerali bakımından zengin olduğundan dolayı karnabahar kansızlığa iyi gelir.
Harika bir antioksidan olduğu için, diyet yapanlar için de ideal bir besin.
C vitamini, potasyum, betakaroten ve lif yönünden oldukça zengin.
Diyabet (şeker) hastaları için de son derece faydalı.

KARNABAHAR KÖFTESİ

1 adet küçük boy karnabahar
1 adet yumurta
1 adet taze soğan
Yarım su bardağı kepekli bayat ekmek içi
Kimyon, tuz, karabiber

İçi için:
1 avuç rendelenmiş kaşar peyniri

Bulamak için:
1 kase galeta unu

Yapılışı: Karnabaharı tuzlu kaynar suya atıyoruz ve yumuşayana kadar haşlıyoruz. Haşlanınca çatalla eziyoruz. Diğer bütün malzemeyi bir kaseye koyup yoğuruyoruz. Köfte harcından küçük parçaları avucumuzun içine alıp içine rendelenmiş kaşar peyniri koyup yuvarlıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiriyoruz.

Püf noktası
İsterseniz bir tavada ayçiçek yağını kızdırıp köfteleri kızartabilirsiniz.

KARNABAHAR SALATASI

1 küçük boy karnabahar
1 kase yoğurt
3 diş rendelenmiş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı Sosu içi n:
3 adet büyük boy domates
3 diş sarımsak
2 adet kesme şeker
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Tuz, karabiber, pulbiber

Yapılışı: Karnaharı haşlayıp çatalla eziyoruz.Yoğurt, sarımsak, zeytinyağı ve tuzu iyice çırpıyoruz ve ezilmiş karnabaharla karıştırıyoruz. Sos için; domatesleri rendeleyip diğer malzemelerle birlikte pişiriyoruz. Servis tabağına yoğurtlu karnabaharı koyuyoruz ve üzerine sosu gezdiriyoruz.

Püf noktası
Domates sosunun içine isterseniz bir yemek kaşığı acılı ketçap ilave edebilirsiniz, tadı müthiş oluyor. Bu sos kızartmalarda da kullanılabilir.

KARNABAHARLI TORTİLLA PİZZA

Kepekli tortilla (kişi sayısına göre)
1 avuç rende kaşar peyniri
1 adet haşlanıp dilimlenmiş havuç
1 adet dilimlenmiş kırmızı köz biber
1 küçük boy haşlanmış karnabahar

Sos için:
Yarım kutu hazır domates püresi
1 tatlı kaşığı toz fesleğen
2 diş rendelenmiş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: Sos malzemesini bir taşım pişiriyoruz. Tortillaların üzerine sosu sürüyoruz. Üzerine bolca rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz. Diğer malzemeleri minik minik yerleştiriyoruz. Fırın tepsisine alıp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerindeki kaşar peyniri eriyene kadar pişiriyoruz. Dilimleyerek servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA