Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Dijital teknoloji ile sağlıklı ve gülen yüzler

Dijital teknolojiler kullanılarak yapılan seramik dolgular, doğal diş rengi ve formuna uygundur. Ayrıca tek seansta çekici, sağlıklı ve uzun ömürlü dişler sunan bu sistem, zaman tasarrufu da sağlar

Çekici ve sağlıklı dişler, yaşam kalitesini gösterir. Ayrıca kendimize daha çok güvenmemizi sağlar. Bu da mutluluğun ana sebeplerinden biridir.Mululuk ise özgüvenimiz, sosyal çevremiz ve psikolojimizle adeta iç içe geçmiş yaşam halkaları gibidir. Bireysel olarak gülümsemek zorlaşırsa, toplumsal huzurun yansıması güçleşir. En neşeli insan bile, gülümseyemediği sürece mutsuz görünür. Peki, mutlu gülmeye müsait dişlere sahip miyiz? Ne yazık ki diş sağlığına dikkat etmediği için ağzında birden çok ileri düzey çürük bulunan ya da diş problemlerinden dolayı gülerken eliyle ağzını kapatma ihtiyacı hissedenlerin sayısı bir hayli fazla.

CIVA SAĞLIĞA ZARARLI

Yıllarca çürük tedavilerinde özellikle arka dişlerde, metal dolgular kullanıldı. Bazı diş hekimleri bu dolguları kullanmaya hâlâ devam ediyor. Bu dolgular tek bir metalden değil, özelliklerini geliştirmek için kullanılan birden fazla metalin oluşturduğu alaşım denilen karışımlardan meydana gelmektedir. Amalgam adı da verilen bu karışımın içerisinde, kişinin genel sağlık durumunu etkileyebilecek nitelikte olan cıva gibi ağır metaller de bulunuyor. Bu dolguların içeriğinde bulunan yüzde 50 oranındaki cıvanın, kişide oluşturabileceği yan etkiler ve çevreye verdiği zarar hâlâ şaibelidir.

HEKİM TİTİZ ÇALIŞMALI
Günümüzde, estetik ve sağlık nedeniyle, metal dolguların alternatifleri tercih edilmektedir. Alternatif olarak geliştirilen kompozit dolgu; şu an yaygın olarak kullanılan sistemler arasındadır. Bu dolgular; ana yapısı reçine ile oluşturulan, özel dalga boyunda ışıklarla (mavi ışık) sertleştirilen beyaz renkli maddelerdir. Bu sistemler estetik olması ve cıva içermemesi nedeniyle daha avantajlıdır. Ancak bu sistemlerin uygulanmasında önemli olan hekimin dikkatli ve titiz çalışması, her aşamasını üretici talimatına uygun şekilde yapmasıdır. Aksi takdirde dolgunun altında çürük oluşma ihtimali yüksektir.

AYNI GÜN UYGULANIYOR

Ayrıca bu sistemlere sağlıklı bir alternatif olan porselen dolgu da son günlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu dolgular, teknisyenler tarafından laboratuvarlarda üretilebilir. Daha önemlisi, hekim tarafından kısa sürede kliniklerde de üretilebilmekte ve aynı gün hastanın dişine yapıştırılabilmektedir. CAD-CAM adı verilen bu dijital sistemlerin prensibi; bilgisayar destekli dizayn ve bilgisayar destekli üretime dayalıdır. Yani dişlerin dolgu için hazırlanması dışında, ölçüden, şekillendirilmesine, bu aşamalar sonrasında üretimine kadar her şey bilgisayar desteğiyle yapılmaktadır. Bu sistemde hata payı, neredeyse sıfıra düşürülmektedir.

3 BOYUTLU GÖRÜNTÜ
Bu cihazlar için özel üretilen porselen blokların kullanımı ve tornalama cihazında üretilen dolgular çok daha estetik ve dayanıklıdır. Çünkü bu bloklar, yüksek basınç ve sıcaklık altında üretilir. Bu yüzden laboratuvarda üretilen geleneksel porselenlerden çok daha dayanıklıdır. Diş hekimi; CAD-CAM yoluyla porselen dolgu yapmak için öncelikle titizlikle çürük ya da hasarlı bölgeyi temizleyip dişi hazırlar. Daha sonra cihazın özel üretilmiş kamerası yardımıyla dişin 3 boyutlu görüntüsünü alır ve veriyi bilgisayara gönderir. Diş hekimi dolguyu seramik bloktan oluşturacak şekilde tasarlar ve frezeleme sistemi bu tasarımı üretir.

METAL DOLGU HASTAYA VE ÇEVREYE ZARAR VERİYOR
Dişlerinde metal dolgu bulunan hastaların çoğu, dolguların içeriğinde cıva olduğunun farkında değildir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından metal dolguların içerisindeki cıva buharı çıkışının; diş gıcırdatma, sıkma, sakız çiğneme ve karbonatlı içeceklerin tüketilmesi gibi kişiye özgü alışkanlıkları artıracağı yönündedir. Amalgamlarda bulunan cıva, kişiye zarar verebileceği gibi bundan daha çok çevreye zarar vermektedir. Amalgamın sökülmesi esnasında açığa çıkan cıva, kanalizasyon yoluyla su kaynaklarına kadar ulaşabilmektedir. Yine fazla sayıda dolgunun hem uygulanması, hem de sökülmesi esnasında oluşan cıva buharı işlemin yapıldığı alanlardaki kişileri de etkileyebilir.

CAD-CAM UYGULAMASININ AVANTAJLARI NELERDİR?

CAD-CAM, öncelikle zaman tasarrufu sağlar. Dolgu; sadece bir tedavi seansında tasarlanıp üretilir ve hastaya uygulanır. Hastaların tedavi olabilmek için birden fazla kez kliniğe gitmesine gerek kalmaz. Araya laboratuvar işlemleri girmez, her şey bilgisayarla yapılır. Böylece hata payı en aza indirilir. Ayrıca hastaya ikinci seansta tekrar iğne ile anestezi yapılması gerekmez. Öl
çü al maya gerek YOK

CAD-CAM sayesinde hastaları rahatsız eden silikon ölçü gibi uygulamalara gerek kalmaz. Hastalar ölçü kaşığını dakikalar boyunca ısırmazlar. Böylece ağızlarının uyuşması ya da çenelerinin ağrımasının önüne geçilmiş olur. Ayrıca öğürme refleksi olan hastalarda silikon ölçü almak; hem hasta, hem de hekim için bir işkenceye dönüşür. Dijital kameralar sayesinde bunun da önüne geçilmiş olur. Bu yöntemle, diş hekimi küçük bir kamera yardımıyla saniyeler içerisinde hastanın dişlerinin görüntüsünü alır ve bilgisayara aktarır.
has ta şikayeti azaldı

Birden fazla seansta yapılan porselen dolgularda hasta evine gitmeden geçici dolgu yapılması gerekmektedir. Ancak CAD-CAM sistemi uygulanan hastalarda geçici dolguya gerek kalmaz. Hasta; ağızında geçici bir dolgu malzemesi ile nihai protezleri hazır olana kadar gezmez. Bu konuda geçmişte hastalardan çok şikayet alırdık. Eskiden çürük doku uzaklaştırıldıktan sonra; dolgu malzemesi restorasyon laboratuvarlarında hazırlanana kadar kalan dokunun üzerini geçici bir dolgu malzemesi ile örterdik. Bu uygulamayı yaptığımız dönemlerde bizi arayarak geçici dolgu malzemesinin düştüğünden ya da uykusunda yanlışlıkla yuttuğundan şikayet eden çok sayıda hasta olurdu. Böyle durumlarda mecburen hastayı yeniden kliniğe çağırıp geçici dolgusunu hastanın daimi restorasyonu hazır olana kadar yenilememiz gerekirdi. Dijital diş hekimliği sayesinde bu tür sıkıntılar da geride kaldı. Artık hastalarımız bu tarz sorunlardan şikayet etmiyor. Ayrıca dijital yolla yapılan seramik dolgular en uzun ömürlü restorasyon türlerindendir. Bu, uzun süreli klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır. Dolayısı ile CADCAM sistemi kullanılarak yapılan tedavilerin daha uzun ömürlü olması sağlanmış olur.
sağlıklı ve uzun ömürlü

Tamamen seramikten üretilen restorasyonlar, doğal diş rengi ve formuna en iyi şekilde uyan malzemedir. CAD-CAM ile üretilen restorasyonları hastanın gerçek dişlerinden ayırt etmek oldukça zordur. Özetle; CAD-CAM, hastalara tek seansta çekici, sağlıklı ve uzun ömürlü dişler sunar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA