Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Yeni eseri Mevlana’dan

Yapay zekâ temelli sanat çalışmalarıyla tüm dünyada büyük ilgi gören Refik Anadol, Mevlana'dan ilham aldığı yeni projesi 'Rumi Dreams'ı Atatürk Kültür Merkezi'nde özel bir davetle tanıttı. Konya Büyükşehir Belediyesi yürütücülüğünde Anadol'un Hz. Mevlana'nın derinlikli evrenini dijital bir deneyimle buluşturduğu proje, konuklardan tam not aldı.



13. yüzyıldan bu yana Mevlana ve Mevlevilik konulu milyonlarca verinin ve 26 farklı dildeki Mesnevi'nin yapay zekâ aracılığıyla işlenerek yorumlanmasıyla oluşturulan Rumi Dreams, geçmişle geleceği bir araya getiren bir ışık ve hareket temaşası olarak ön plana çıkıyor. Mevlana'nın hayatı ve evreninden ilhamla yola çıkan proje, öğretisiyle çağlara ışık tutan Hz. Mevlana'nın dizelerini her yaştan izleyicinin deneyim dünyasıyla buluşturmayı hedefliyor. Rumi'nin benzersiz yaşam yolculuğunu ve hâlâ dillerden düşmeyen dizelerinin yapay zekâyla bütünleştiği 6.5 dakikalık görsel şöleni Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da izledi. Sergi 12 Haziran'a dek sürecek.

Şehirde müzik festivali coşkusu yaşanacak
İstanbul Müzik Festivali bu yıl 50. yaşını kutluyor. İstanbul temasıyla düzenlenecek festival, bu akşam şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası konseriyle başlıyor.



Yıldız piyanist Kirill Gerstein'in solist olarak yer alacağı konser, AKM Türk Telekom Opera Salonu'nun büyüleyici atmosferinde seyirciyle buluşacak. AKM, üç hafta sürecek festivalin birbirinden özel sekiz konserine ev sahipliği yapacak. 24 Haziran'a dek sürecek festivalde, Anna Prohaska, ödüllü besteci Tan Dun, viyolonsel sanatçısı Gautier Capuçon gibi değerli sanatçıların konserleri kaçmaz.

Evinin duvarlarına yazdığı şiirler kitap oldu
Söz yazarı, besteci, yorumcu ve dansçı Burcu Aslan bu defa yazarlık yönünü öne çıkardığı ilk şiir kitabı 'Kanatlarım Kül'ü yayımladı. Kendisini yazarak ifade etmeyi sevdiğini söyleyen, liseden beri yazan Aslan, evinin duvarlarının bile yazılarla dolu olduğunu ifade ediyor.



Aslan biriktirdiği şiirlerini bir araya getirdiği kitabı vefat eden ablası Hilal Aslan'a ithaf etmiş. Bir şiirinde 'Herkesin derdi kendine rastlamak bir diğerinde.' diyen Aslan'a yeni yolculuğunda başarılar diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA