Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Turistler neden Yunanistan'ı tercih ediyor?

Serdar Turgut'un 'Bodrum'a nötron bombası mı atıldı?' başlıklı nefis yazısını ve Türkbükü'nde bir lahmacuna 25 lira fiyat çekmenin yarattığı kötü sonuçları okurken dejavu yaşadım.
Geçtiğimiz hafta Kayı Turizm'in patronu Talha Görgülü ile yaptığım sohbetimi hatırladım.
Görgülü, Mart ayında Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nden istifa ederken aynen şu açıklamayı yapmış: "Yaptığım uyarılar da dikkate alınmayınca istifa kararı aldım. Turizm sektörü için pembe tablolar çiziliyor ancak bunlar gerçeği yansıtmıyor. Arap baharı değil Arap kışı yaşanıyor."

FİYATLAR YÜKSEK KALDI
Yani Görgülü sadece Avrupalı değil yerli turistin bile bu yaz Yunanistan ve İspanya'ya kayacağının uyarısını çok önceden yapmış. Tıpkı Görgülü'nün dediği gibi oldu her şey. Arap Baharı nedeniyle geçtiğimiz yıl Mısır ve Fas gibi ülkelerden gelen ekstra turist, Türkiye'deki fiyatları Avrupa ortalamasının üstüne çıkardı. Krizde olan Yunanistan ve İspanya, turizmde fiyatları kırınca bizim otel ücretleri bu yıl çok yukarıda kaldı. Yunan ve İspanyol turizm işletmecileri devletlerinden ayrıca vergi indirimi alınca, aradaki fiyat farkı daha arttı.
Gelinen nokta şu: Bugün yerli turist bile Yunanistan'ı tercih ediyor. Keşke Görgülü'nün uyarıları dinlenseydi, fiyatlar aşağı çekilseydi. Görgülü yine de turizm sektörümüzün krizlere alışık olduğunu, hizmet ve konaklama kalitesi sayesinde bu krizden de az hasarla çıkabileceğimize inanıyor.

BİRLİK OLMALIYIZ
2013 için Görgülü'nün aylar önce yaptığı uyarıları dikkate almak gerekiyor. Görgülü sohbetimizde tur acentalarının, Türk turizminin can damarı olduğunu, mutlaka kendi acentalarımızın, tur operatörlerimizin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğinin söyledi.
Ne de olsa Türkiye'ye yabancı turisti getiren de bizim acentalar. Yabancı tur acentaları artık kartelleşmiş devasa şirketler. Hepsinin Yunanistan, İspanya vs. büyük otel zincirleri var. Haliyle turistleri de kendi otellerine yönlendiriyorlar.
Görgülü'nün aylar önce yaptığı bu eleştiri hâlâ geçerli: "Meslek örgütleri; eğer kendi havayolumuzu, acente, tur operatörlüğü ve otelciliğimizi korumayacaksa, o zaman bunların ne önemi var."
Peki, krizi çok önceden uyaran Görgülü şimdi ne yapıyor? Sıra dışı bir tatil konsepti yarattığı Adam& Eve otellerini yabancı ülkelerde açmanın planlarını yapıyor.
Uzak görüşlülük, vizyon sahibi olmak bu olsa gerek!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA