Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Oscar'ın favorisine salon yok

'Before Sunrise', 'Before Sunset' ve 'Before Midnight' üçlemesiyle sinema tarihine geçen Richard Linklater, çekimlerine 2002'de başladığı 'Boyhood' (Çocukluk) filmini 2014'de bitirdi.
Linklater'ın dört oyuncuyla her sene buluşarak çektiği film, sinemaseverlere eşsiz bir deneyim sunuyor. Çekimleri 12 yıl süren filmde, oyuncuların geçen sürede her yıl nasıl yaşlandığına şahit oluyorsunuz.
Özellikle Ellar Coltrane'in canlandırdığı 'Mason' adlı çocuğun ilkokuldan başlayıp koleje girene kadar geçen süreçte büyümesine tanıklık etmek müthiş bir deneyim. 'Boyhood'un tek özelliği, 12 yılın özetini perdeye taşıması değil elbette. Bu film bir epik büyüme hikayesi. Akıp giden zaman içersinde insan psikolojisini, varlık nedenini sorguluyorsunuz. Sıkıcı bir film de değil, insanı sarsan bir duygusallığa sahip.
Katıldığı festivallerden 88 ödül alan 'Boyhood'u birçok sinema dergisi 2014'ün en iyi filmi seçti. IMDB'nin, tüm zamanların en iyi filmlerinin yer aldığı 'TOP 250' listesine girmeyi de başaran 'Boyhood', 15 Ocak'ta açıklanacak Oscar adaylarının da favorisi. ABD'de sinema yazarları, yapımcılar ve salon sahiplerine sorularak hazırlanan Oscar adayı tahmin listelerinde de hep ilk sırada yer alıyor.

KORSAN DA OLMASA...
2014'e damgasını vuran, büyük ihtimalle 2015'de de adından söz ettirecek olan bu başyapıt, Türkiye'de vizyona giremedi. Gösterilecek tek bir salon bile bulamadı! Belki Oscar'ı kazandıktan sonra vizyona girebilirdi ama korsanı çoktan çıkmıştı ve sonunda filmin ülkemizde de orijinal DVD'si çıktı.
Türk sinemasının 100'üncü yılını kutluyoruz ama Oscar'ın en büyük favorisini sokacak salon bile bulamıyoruz. Memleketin bütün salonları, çoğu vasat ticari yerli filmlerle işgal edilmiş durumda. Tamam, popüler filmler, sinema sektörünün lokomotifi ve en çok bu filmler gösterime girecek.
Lakin Mahsun Kırmızıgül'ün 'Mucize'si 630 salonda gösterime girerken 'Boyhood'un tek bir salon bile bulamamasının izahı yok. Ne yazık ki, memlekete en büyük kültür hizmetini korsancılar yapıyor.
Onlar da olmasa 'Boyhood' Türkiye'de izlenmeyecekti. Bu ayıp da bize yeter!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA