Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

JamIe's ıtalıan neden tutmadı?

Dünyaca ünlü İngiliz şef Jamie Oliver'ın Zorlu Center'da açılan restoranı Jamie's Italian için mahkemeden iflas erteleme istenmiş... Şimdilik restorana karşı herhangi bir icra takibinin önüne geçilmiş oldu. 'Umarım düzelir' diyeceğim ama bu haberden sonra işleri daha da zor!
Halbuki Jamie's Italian'ın dünya genelinde 40'a yakın şubesi var, hepsi de tıkır tıkır işliyor. Ayrıca Jamie's Italian'ın en büyük şubesi İstanbul'da açılmıştı...
Jamie's Italian, İstanbul'da neden tutmadı dersiniz? Öncelikle bizim yağ çekmekten başka bir işe yaramayan mekan yazarları ve gurmeler, doğruları yazmadılar.
Ucundan, kıyısından dahi olsa eksikliklerden, hatalardan bahsedilse; hem işletmeci önceden önlemini alır, hem de müşteriler çok büyük beklentilerle restorana hücum etmezdi.
Jamie's Italian'ın ilk günlerdeki yoğunluğu sanılanın aksine işletmeyi zora soktu, eksiklikler daha da ön plana çıktı.
Restoran işinde müşteri, notunu ilk deneyiminde verir, beğenmezse bir daha mekana adımını atmaz.

LEZZET TUTMADI
Mahkemeye sunulan dilekçede Zorlu Center İstanbul'da beklenen ziyaretçi yoğunluğunun yakalanamadığı iddia edilerek vâdedilen sayının yüzde 50'sinde kalındığına vurgu yapılmış. Evet, Zorlu Center yeni açıldı sayılır, daha insanların ayakları alışmamış da olabilir ama bu tek başına bir başarısızlık nedeni olarak gösterilemez.
Zorlu'daki diğer restoranlardan iflas erteleme isteyen olmadı!
Peki, restoranın başarısızlığının asıl nedenleri neydi?
Örneğin Londra'da Jamie's Italian'a gidenler İstanbul'daki şubeye gitmiyorlar.
Çünkü Türk aşçılara iki-üç aylık kurs vererek aynı lezzeti tutturamazsınız. Tiramisu ve pizzayı bile Türkiye standartlarında bulanlar vardı! En büyük hata; Jamie Oliver'ın Türkiye'ye gelmemesiydi. En azından belli bir süre restoranın başında durmalıydı. Hadi gelemedi, işleri yoğun; bari İstanbul'a güveneceği birilerini yollasaydı.
Bazı zengin müşteriler, yurt dışında yedikleri yemeklerdeki hammaddelerin İstanbul'daki şubede kullanılmadığını fark ettiler! Tamam İstanbul, Londra değil, her ürünü bulmak zor. Bari ürün eşleştirmede ucuza kaçılmasaydı!

PORSİYONLAR KÜÇÜKTÜ
Hadi Londra'daki orijinal lezzet tutturulmadı, bari Türk damak zevkine uygun uyarlamalar yapılsaydı; o da olmadı.
Hesap öderken üç-dört kez 'Faturaya servis ücreti dahil değil' diyen garsonların tavrı da iticiydi. Bahşiş almak için bu kadar da ısrarcı olunmaz ki!
Restoran ilk açıldığında siparişler masaya çok geç geliyordu.
Porsiyonlar küçüktü, sanki yemekleri kuyumcu tartısıyla tartıp servis ediyorlardı.
Porsiyon küçük, lezzetler 'eh işte' ve fiyat pahalı olunca; müşteri memnuniyeti elbette azaldı. Her şeye rağmen belki de sorun bizde! Dünyaca ünlü Hakkasan, Spice Market de Türkiye'de şube açıp kapatmak zorunda kaldı. Buyrun size yeni bir tartışma konusu: Lüks restoranların şubeleri niye Türkiye'de tutmuyor?
Galiba Türkler yurt dışına çıktılarında uğramadan edemedikleri lüks restoranlara İstanbul'da rağbet etmiyorlar. Belki de aynı tadı, aynı hammaddeyi bulamayıp Türkiye'de kazıklanmak istemiyorlar!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA