Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

'Whiplash'i kaçırmayın

Bugün vizyona giren 'Whiplash', başrolünde caz müzik ve baterinin olduğu bir gerilim. Elbette filmin yönetmeni Damien Chazelle'in derdi, gerilim filmi çekmek değil ama cazla da insanları gerebileceğini kanıtlıyor. 'Whiplash'de gerilimden daha fazlası var. Mesela, "Sözlükte 'Aferin'den daha zararlı bir sözcük yoktur" diyen, eğitimde disiplinden ve çalışmaktan yana sınırları zorlayan caz öğretmeni 'Terrence Fletcher' (J. K. Simmons) var.
Bir de 'Fletcher'ın en iyi olmak isteyen hırs küpü öğrencisi 'Andrew Neyman' (Miles Teller) var. Film boyunca bu iki süper egonun, hırs küpünün kapışmasını izliyorsunuz. 'Fletcher', kusursuz müziğe ulaşmak için öğrencilerini çok ama çok zorluyor. Şöyle diyor: "Karşıma şimdiye kadar hiç Charlie Parker (cazın efsanesi) çıkmadı ama çabaladım, gerçekten çabaladım. Hatta pek çoğundan fazlasını yaptım. Ve bu çabalarım için özür dileyecek değilim."

MÜTHİŞ BİR İŞ ÇIKARMIŞ
Ancak Fletcher'ın 'çabalamak' diye bahsettiği, bazıları için öğrencilerinin psikolojisini bozmak anlamına geliyor. Lakin 'Neden artık büyük müzisyenler çıkmıyor?' diye düşünüldüğünde, 'Fletcher'a hak verenler de çıkabilir. 'Whiplash'in tartışma konuları biraz da meselelere nasıl baktığınızla alakalı.
'Fletcher'ı; dünya rekorları kırdıran, dahiler yetiştiren baskıcı bir eğitim, hatta yönetim modeli olarak da görebilirsiniz. Filmin teknik özelliklerinden, senaryosundan, kurgusundan, oyunculuklarından bahsedecek yerim kalmadı. Hem oyuncular, hem de Chazelle müthiş bir iş çıkarmış desek yeterli olur mu acaba?
Filmin finali ise; av ile avcının yaşam mücadelesi, müziğe adanmış bir şölen adeta. 'Whiplash'; başta caz olmak üzere müziğe gönül verenlerin fazlasıyla seveceği bir film. "Kabiliyetin yoksa, sonun rock grubunda çalmak olur" gibi müzikseverler arasında tartışma yaratacak diyaloglara da sahip. Elbette müzisyenlerin tartışması bitmez.
Benim gibi sizin de caz müzikle aranız yoksa, yine de bu filmi çok sevebilirsiniz. Bazılarınız cazı, Charlie Parker'ı okuyup da 'Kesin entel-dantel, bunalım bir filmdir' diye korkuya da kapılmasın. 'Whiplash'; müthiş sürükleyici ve keyifli bir film.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA