Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Korsan film için helallik almak zorundayız

Diyanet İşleri Başkanlığı'na sık yöneltilen 'İnternetten program, yazılım, kitap, müzik ve benzeri şeyleri indirmek ve bunları kullanmak helal midir?' sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu, fetva ile yanıt verdi.
Yanıtta, başkasının emeğini gasp anlamına gelecek her iş, tutum ve davranışın kul hakkı sorumluluğunu gerektirdiği belirtilirken şöyle denildi: "Bu sorumluluk ise söz konusu hak sahibine iade edilmedikçe veya helallik alınmadıkça ortadan kalkmaz. İslam emeğe büyük değer verir, haksız kazanca karşı çıkar... Her türlü program, yazılım, kitap, müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir."

PİŞMAN DEĞİLLER
Türkiye'de gündemin birinci maddesinin bu fetva olması lazım aslında. Çünkü her gün internetten, DVD'ciden korsan filmler, müzikler, oyunlar indirip alan milyonlarca insan var Türkiye'de.
2013'te yapılan araştırmalara göre Türkiye dünyada 196 ülke içinde en fazla korsan indirme yapan altıncı ülke.
Ee şimdi ne olacak?
Bir başka araştırmaya göre; dünyada İnternet üzerinden korsan indirme yapanların yüzde 70'i yaptıklarının yanlış olduğunu düşünmüyor.
Türkiye'de de bu oran yüksek. Çünkü birçok insan internetten korsan materyal indirmeyi özgürlük olarak görüyor, yapımcı şirketlerin fahiş fiyatlara ürün sattıklarını düşünüyorlar.
Haksız da sayılmazlar hani; korsanın zirveye ulaştığı şu günlerde bile internette bedava olan bir filmin blue-ray'ini 40 liraya satanlar var. Demek ki kazanç o kadar büyük ki, korsana rağmen geri adım atmayanlar var.
Bence Diyanet İşleri, fahiş fiyat politikasından vazgeçmeyen dünya devi şirketler için de fetva yayınlamalı.
Elbette Diyanet, fetvasında haklı. İnternetten korsan indirip korsan yayın almak, başkasının emeğini gasp anlamına gelir.
Özetle ey mümin kardeşim; Torrent'den indirdiğin ya da DVD'ciden aldığın korsan filmler, müzikler ve oyunlar için Warner Bros'tan, Sony Pictures'tan, 20th Century Fox'tan helallik almak zorundasın artık! Müzik, sinema, oyun endüstrisini korsan belasından bu fetva da kurtaramazsa artık yapacak bir şey yok!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA