Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Nani'nin halk plajına gitmesi...

Fenerbahçe'nin üç yeni transferi, milyon dolarlık futbolcular Fernandao, Luis Nani ve Josef; bayramın son gününde Poyrazköy Halk Plajı'nda güneşlenip deniz bisikletine binmişler. Yerli futbol yıldızları Çeşme ve Bodrum'daki en gözde mekanları tercih ederken Fernandao, Nani ve Josef'in halk plajında sade vatandaşlarla takılıp onların fotoğraf isteklerini geri çevirmemeleri hem medyada, hem de sosyal medyada şaşkınlık yarattı.
Aslında Fernandao, Nani ve Josef için halk plajına gitmek normal bir durum. Onlar bu durumun şaşkınlık yaratmasına, haberlere konu olmasına şaşırmıştır büyük ihtimalle.

BREZİLYA'DA PLAJLAR HALKIN
Fernandao, Nani ve Josef'in memleketleri Brezilya ve Portekiz'de deniz kıyıları halkın malı, hemen hemen her kıyı şeridi halka açık.
Rio'ya gittiğimde aramızdaki farkı daha net görme fırsatı bulmuştum. Rio'nun filmlere konu olan dünyaca ünlü plajları Copacabana ve Ipanema da halka açık. Rio'da beş yıldızlı oteller yok mu? Tabii ki var ama öyle bir planlama yapmışlar ki; oteller bizdeki gibi kıyıları işgal etmemiş. Hepsi kıyının gerisinde. Bir tane kıyı işgal eden otel vardı, o da büyük tepki gördüğü için yıkılacaktı.
Brezilya'da zenginler de, favela'ların (gecekondu) fakir insanları da Copacabana'da denize giriyor. Denizden çıktıktan sonra lüks arabasına binen de var, otobüsle evinin yolunu tutan da. En azından denize girerken eşitler yani!
Brezilya'daki plajlar sosyal yaşam alanı aslında; çoğunda ışıklandırma var, insanlar geceleri de denize giriyor ya da kıyı şeridinde sporunu yapıyor. Öyle bizdeki gibi kafeler de kıyıları işgal etmemiş; bir şezlonga 50-100 lira, lahmacun+ayrana 70 lira alan özel beach'ler de yok!
Türkiye'de oteller, dev tatil köyleri birçok kıyıyı parselledi, geriye kalan alanları da özel beach'ler işgal etti. Ee özel beach'lerden de belediyeler para kazanacak! Bazı halka açık plajlarda bile değnekçi tabir edebileceğimiz insanlar türedi, kafalarına göre ayak bastı parası alıyorlar.

FAKİRLER DAR ALANDA
Peki, orta direk ve fakirler ne yapsın? Onlar da ücra yerlerde, kıyıda köşede kalmış, kayalık dar alanlarda serinliyorlar işte. Brezilya'nın kıyı uzunluğu 7 bin 491 kilometre ve tamama yakını halka açık. Bizde ise var olan halk plajları da nasıl ranta dönüştürülür hesabı yapılıyor!
1990 yılında çıkan 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve yine aynı yıl çıkan Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğe göre; kıyılar ile doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.
Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup buralarda hiçbir yapı yapılamaz.
Kanun var ama uygulamada her şey lafta kalıyor! Artık her şey o kadar kanıksanmış ki; sade vatandaş bile, Fernandao, Nani ve Josef'in halk plajına gitmesine şaşırıyor. Hatta 'Fenerbahçe transfer taksitlerini ödemedi mi? Bunların parası yok mu? Ne işleri var halk plajında?' diyebiliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA