Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bu film çok tartışılır

"7 Şubat MİT operasyonu, Başbakan'ı paralel yapıya karşı harekete geçiren önemli bir olaydır. Bir gün Tayyip Erdoğan'ı MİT Müsteşarı aradı ve 'Savcı beni ifadeye çağırıyor' dedi. Bu, Cumhuriyet tarihinde MİT Müsteşarı'nın suçlu sıfatıyla ifadeye çağrıldığı ilk çağrıdır. Hem de cuma günü mesainin bitmesine 5 dakika kala yapıldı bu çağrı. Bu, tutuklanacağınıza işarettir. Başbakan, kendi makam arabasını göndererek MİT Müsteşarı'nı aldırdı. Hem de polis kuşatması altında... Havaalanlarında Hakan Fidan'ı gözaltına almak için VIP çıkışlar tutulmuştu. İstanbul'daki MİT binası, terörle mücadele ekipleri tarafından kuşatılmıştı. MİT Müsteşarı, bordo berelilere vur emri verdi. Bunun gibi birçok ayrıntı bugün hiç bilinmiyor ya da hatırlanmıyor."
Avni Özgürel'in SABAH'tan usta gazeteci İsa Tatlıcan'a verdiği röportajda da anlattığı gibi, 7 Şubat 2012 günü yaşananların ayrıntılarını bilmiyoruz, hatta çoğumuz unuttuk.
Halbuki o gün yaşananlar, Türk siyasi tarihinin dönüm noktalarından biriydi. Eğer o gün Fidan gözaltına alınsaydı, bugün bambaşka bir Türkiye'de yaşayacaktık.
Türk siyaset tarihi, aslında filmlere konu olacak yüzlerce olayla dolu; bunların çok azı perdeye taşınıyor. Türkiye'de siyasi arenada son birkaç yılda yaşananlardan onlarca film çıkar!

CUMA VİZYONDA
Özgürel'in senaryosunu yazdığı, 7 Şubat MİT operasyonunu konu alan 'Darbe' filmi, bu cuma gösterime giriyor. Film her şeyden önce, bu bıçak sırtı konuya el attığı için ilgiyi hak ediyor.
Filmin yönetmeni Yasin Uslu'yu, 12 Eylül'de hapse düşen tüm mahkumlara iade-i itibar kazandırdığı 'Bizim Hikaye' filminden tanıyoruz. Uslu, 12 Eylül darbesini muhafazakarların gözünden ele alarak önemli bir işe imza atmıştı. Bugüne kadar 12 Eylül solcuların gözünden anlatılıyordu ve böyle bir filme ihtiyaç vardı.
Uslu, 'Bizim Hikaye'de olduğu gibi 'Darbe' filminde de başrolü Cansel Elçin'e vermiş. Ünlü oyuncu, filmde Hakan Fidan'ı canlandırıyor.
Erdinç Gülener, Öykü Çelik ve Şemsi İnkaya da filmin diğer dikkat çeken oyuncuları.
Gizli haber alma teşkilatlarını konu alan filmler denince, benim aklıma ünlü polisiye yazarı John Le Carre'ın aynı adlı müthiş romanından uyarlanan 'Tinker, Tailor, Soldier, Spy' filmi gelir. Gary Oldman'ın başrolünü oynadığı film, ajanların hayatının 'James Bond' ya da 'Bourne' serisindeki gibi sadece aksiyondan ibaret olmadığını, her birinin aslında birer satranç ustası olduğunu, izleyiciyi sıkacak derecede gerçekçi anlatıyordu.
Eğer bir gün Hakan Fidan'ın tüm kariyerini anlatacak bir film çekilecekse, ki çekilmeli, o film de Clint Eastwood'un 'J. Edgar'ı gibi detaycı, her olayı her yönüyle ele alan bir film olmalı.
Bakalım Yasin Uslu'nun 'Darbe' filmi nasıl olacak? Filmin çok tartışma yaratacağı kesin; daha şimdiden belli çevreler tarafından kötülenmesi de bunun kanıtı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA