Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Silah icat oldu insanlık öldü

Guardian gazetesi, ABDOrlando'da bir gece kulübünde 50 kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan sonra, silah şirketlerinin hisselerinde büyük artış olduğunu yazdı. ABD'nin en büyük silah ihracatçıları Smith&Wesson ve Sturm Ruger and Co.'nun hisseleri, sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 10 değerlenmiş.
Habere göre; halkın kendini korumak için daha fazla silah satın alacağı düşüncesiyle, ABD'li yatırımcılar, silah şirketleri hisselerine yatırım yapıyor. Geçen yıl 627 milyon dolarlık satışla bir rekora imza atan Smith&Wesson'ın bu yıl bu geliri de aşması bekleniyor.
1852'de kurulan şirketin son 12 yılda hisseleri yüzde 39 arttı.

KISIR DÖNGÜ
ABD'de silahlarla ilgili yasalar o kadar esnek ki, otomatik tüfekler bile çok kolay alınıyor. Orlando'da saldırıyı gerçekleştiren Omar Mateen'in de silah ruhsatı varmış.
Mateen, saldırıda kullandığı tam otomatik AR 15 tipi tüfek ile bir tabancayı, saldırıdan birkaç gün önce satın almış.
ABD'de silah fiyatları da ucuz.
AR 15'in ikinci el satış fiyatları sadece 500 dolar!
İnsanların silah alması kendilerini koruma içgüdüsünden kaynaklanıyor ama silahınızı da her yere götüremezsiniz ki. Eminim Orlando'da Pulse gece kulübünde hayatını kaybedenlerin arasında, evinde silahı olanlar da vardı. Her zaman bir psikopat çıkacak ve bakkaldan ekmek alır gibi silah alıp insanları öldürecek; yaşananlar tam bir kısır döngü. Bu kısır döngüden bile silah sanayisi karlı çıkıyor.
Michael Moore, ABD'de bireysel silahlanma çılgınlığını anlattığı 2002 yapımı 'Bowling for Columbine' belgeselinde;
Kanada'da yaşayan insanlara en son ne zaman bir cinayet haberi okuduklarını sorduğunda, hatırlayan çıkmamıştı. Sonra Moore, Kanada'da son saldırıyı düzenleyenlerin de Amerikan vatandaşları olduğunu açıklamıştı.
Belgeselde Kanada'da insanların büyük çoğunluğunun evinin kapısını bile kilitleme gereği duymadığı bilgisi de veriliyordu. Çünkü Kanada'da silah satın almak, ABD'deki kadar kolay değil!

ÜRETİCİLER KARLI
ABD'nin silah tutkusu korkunç boyutta. Ülkede sivillerin elindeki silah sayısının 300 milyona yakın olduğu tahmin ediliyor.
Sadece Teksas eyaletinde 51 milyon silah bulunuyor. Teksaslıların sahip olduğu silah sayısı, bütün Avrupa Birliği vatandaşlarının sahip olduğu silah sayısından bile fazla.
ABD'de her yıl 10 bin kişi ateşli silahlarla öldürülüyor ama bu da yetmiyor; ABD silah aşkını yurt dışına da ihraç ediyor. Dünya genelinde yaşanan savaşlardan, terör çatışmalarından; başta ABD olmak üzere silah üreticisi ülkeler karlı çıkıyor.
Silahın icat olmasıyla sadece mertlik bozulmadı, insanlık da kaybetti! Yeryüzünde yaşanan büyük acıların çoğu, silah sanayisinin eseri. Bizim Güneydoğu'da yıllardır devam eden çatışmalar da ana dilde eğitim, demokrasi için değil; Türkiye hep daha fazla helikopter, uçak, silah alsın diye devam ediyor. Bu yüzden teröristler yurt dışından destek görüyor. Bunlar hepimizin bildiği basit denklemler ama her zaman anlatılmalı. Dağa çıkan gençlerin, özgürlük için değil silah endüstrisi daha fazla kar etmesi için savaştıkları bıkmadan usanmadan anlatılmalı!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA