Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Kıyılar halkın değil mi?

Türkiye, deniz kıyılarının; oteller, tatil köyleri ve beach işletmeleri tarafından kapatıldığı ender ülkelerden biri.
Birçok otel, kıyı şeritlerini kapatıp sadece kendi müşterilerinin kullanımına izin veriyor. İstanbul'da ailece gidip para ödemeden rahat bir şekilde denize girecek halka açık plaj çok az. Bodrum, Çeşme gibi gözde tatil yerlerinde durum daha vahim; en güzel yerler, beach'ler ve oteller tarafından zapt edilmiş. Bazen özel bir beach'de denize girmek için kişi başı 100-150 lira ödüyor insanlar.
Aslında 'Deniz kıyıları halkındır' diyen bir yasa var: 1990 yılında çıkan 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve yine aynı yıl çıkan Kıyı Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğe göre;
'Kıyılar ile doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup buralarda hiçbir yapı yapılamaz.'

HAKSIZ İŞGALİYE PARASI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, üç yıl önce başbakanlığı dönemindeki Bodrum tatilinde, otellerin kıyıları işgal ettiğine bizzat şahit olması sonrasında, 'kıyı işgali' konusu gündeme gelmişti.
Ancak değişen bir şey yok.
Peki, ortada 'Deniz kıyıları devletindir, herkes eşit bir şekilde bu kıyıları kullanır' diyen kapı gibi bir yasa varken, nasıl oluyor da turizm işletmeleri en güzel yerleri işgal edebiliyor? Bu sorunun yanıtını dün Habertürk'ten Güntay Şimşek'in haberinde öğrendik. Önemli bir sayfiye şehrimizin belediye başkanı, kıyıların nasıl yağmalandığını şöyle anlatıyor: "Kıyı ve denizleri kendi malı gibi kullanmak üzere işgal edip halkın kullanımının önüne geçen oteller, her sene 100 bin ile 2 milyon lira arasında ecrimisil, yani haksız işgaliye parası ödüyorlar. Ancak ecrimisilden sonra oteller, işgal ettiği yerleri boşaltmayarak kullanmaya devam ettiklerinden, bu sorun her sene katlanarak büyüyor. Oteller ecrimisil cezalarını, devlete işgaliye kirası ödüyormuş gibi düşünüp işgallerine son vermeyerek buraları kullanmaya devam ediyorlar." En sosyetik bölgelerden biri olan Cannes'dan, en güzel plajların olduğu Rio de Janeiro'ya dünyanın hemen hemen her ülkesinde en güzel sahiller halka açık.
Çünkü denizler ve kıyılar devletin malı;
Türkiye'deki gibi denize sıfır otel dikmek yasak. Cannes'da geceliği 3-5 bin Euro'ya otelde kalan da, günü birlik yüzmeye gelen orta direk bir insan da aynı plajda güneşleniyor. Bizde ise ayrımcılık deniz kıyısında başlıyor. Bu sorun çözülmeli!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA