Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Moody’s, batı’ya çalışıyor

Sunucu: "Türk Hükümeti, Moody's'in kararının politik olduğunu söylüyor, bu iddianın gerçeklik payı var mı?" Yorumcu: "Moody's'in kararı bence tepkisel bir karar, çünkü Türkiye'yi Guatemala, Paraguay, Fas, Portekiz ile aynı kategoriye koyuyor. Türkiye'nin ekonomisi bu ülkelerden çok daha güçlü. Dünyadaki çoğu yatırımcı ve bankacı bu not düşürme fikrine katılmıyor..." Sunucu: "Türkiye'nin, ekonomiyi canlandırmak için birçok önlem aldığı bir gerçek." Yorumcu: "Türkiye'nin ekonomisinde Maliye Bakanlığı'nın geliştirdiği gizli bileşeni size söyleyeyim: Türkiye Maliye Bakanlığı çok etkili uluslararası finansal strateji uzmanlarına sahip. Bu adamlar, uluslararası piyasada ve bankalarda çalıştı ve piyasaya nelerin olup bittiğini çok iyi anlattılar. Moody's ve S&P'nin Türkiye'nin notunu düşürmesi insanların aklında soru işareti bıraktı. Asıl soru şu: Bu politik bir karar mı? Tabii ki politik bir karar. Piyasalar, politika ile ekonomi arasında pek bir fark olmadığını düşünebilir ama bence bu hadisede Moody's yanlış bir karar aldı."

2008'DE ÇUVALLADI
Sunucu: "Derecelendirme kuruluşları çok büyük öneme sahip gibi görünüyorlar ama çok eleştirildikleri de oluyor.
2008'deki büyük krizde çok büyük rol almakla suçlanıyorlar." Yorumcu: "Kesinlikle o konuda çok kötü çuvalladılar.
ABD'deki krizden önce her şeyin yolunda olduğunu söylüyorlardı. Bu derecelendirme kuruluşları dünyanın hiçbir yerinde hatasız değiller. Şunu unutmayalım; bu derecelendirme kuruluşları Batı yönlüdür, öyle de olmalılar çünkü batıdalar. Fakat her zaman dünyanın İngilizce konuşulmayan kısmındaki politik ve finansal durumu değerlendirmede sıkıntı yaşamışlardır. Gerçek olan bu." Türkiye'deki haber kanallarında Moody's gerçeğini bu kadar net özetleyen bir yoruma daha rastlamadım.
Sunucu da iyi; 2008'deki krizde Moody's kararlarının etkili olduğunu hatırlatıyor.
Yorumcu herkesin anlayacağı dilde 'Evet, çuvalladılar' diyor ve kibar bir dille Moody's'in Batı politikaları ve piyasaları için çalıştığını anlatıyor.
Günlerdir medyada Moody's'in kararı politik deniyor ama neden politik olduğuna dair örnek veren yok. Kendi kamuoyumuzu bile ikna edemiyoruz.

TRT WORLD...
Yazının başında yer verdiğim yorumlar, TRT World'de ekrana geldi; kanalın ekonomi yorumcusu A.Craig Copetas anlattı her şeyi. TRT World kurulduğunda çok para harcandığı, TRT'nin dizilerine para kalmadığı söylendi!
Eğer para bu yorumlara gidiyorsa, helali hoş olsun. Copetas'ın yorumunu, Cumhurbaşkanı ya da Başbakan'ın danışmanları ya da bakanları dile getirse bu kadar etkili olmazdı. Çünkü onlar devletin politikası yönünde açıklamalar yaptığı düşünülürdü. 'Ee TRT World de devletin kanalı' demeyin;
BBC de devlet kanalı.
Elbette BBC ile TRT World'ü karşılaştıracak değilim. Sadece doğru yolda olduğumuzu belirtmek isterim.
Bugüne kadar yanlış politikalar ve TRT'ye sızan FETÖ'cüler yüzünden dünyaya derdimizi anlatamıyorduk, şimdi bazı şeyler değişmeye başladı. Türkiye de oyunu kuralına göre oynuyor.
TRT World, Türkiye'nin meselelerini Batı'ya anlayacağı dilden anlatmaya çalışıyor ve yeni bir kanal olmasına rağmen şu ana kadar bunu da başarıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA