Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Hollanda’nın utancı!

Makedonya Devlet Bakanı Beycan İlyas; Hollanda'nın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'ya gösterdiği antidemokratik yaklaşımı kınadı.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan İlyas, sürekli olarak demokrasi ve insan hakları dersi vermeye çalışan Avrupa'nın bugün bir sınavdan daha geçemediğini vurguladı ve şu tarihi hatırlatmayı yaptı: "Biz Hollanda'yı Srebrenitsa'da tanıdık; fazla söze gerek var mı?" Tabii ki yok.

EN BÜYÜK KATLİAM

Srebrenitsa, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yapılan en büyük katliamdı.
Yugoslavya iç savaşı devam ederken 4 Nisan 1993 tarihinde Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etti. Çevre bölgelerden kaçan Müslümanlarla birlikte Srebrenitsa'nın nüfusu 60 bine çıktı.
Ancak Srebrenitsa etrafındaki Sırp kuşatması devam etti ve sonraki iki yıl içinde çok az sayıda insani yardım konvoyunun kampa girmesine izin verilmedi.
Su, gıda ve tıbbi malzeme kıtlığı başladı. Müslümanlar ellerindeki silahları BM Barış Gücü'ne vermek zorunda bırakılmışlardı.
Sırplar kasabayı ele geçirmek için operasyon başlattı ve 30 kadar Hollanda askerini rehin aldı. Müslümanlar silahlarını geri almak istedi ama sorumlu Hollanda komutanı Thom Karremans kabul etmedi.
Sırp ordusu kasabayı bombardımana tuttu.
BM yalnızca iki F16'ya kent üzerinde bir uçuş yaptırmakla yetindi. Ve sonunda Hollandalı Karremans, esir alınan BM askerlerine karşılık olarak, kendisine sığınan 25 bin müslüman mülteciyi ve kampı Sırplara teslim etti.
11 Temmuz 1995 günü, insanlık tarihinin en kara sayfalarından biridir. Sırplar, Avrupa'nın izlemekle yetindiği beş gün süren katliamda tam 8 bin 372 kişiyi öldürdü. Sırplar cesetlerin kimlikleri tespit edilmesin diye cesetleri parçalayarak sayıları 64'ü bulan toplu mezarlara gömdü.
Katliamdan sonra Hollandalı askerler ve komutanları beceriksiz ve korkak ilan edildiler, Srebrenitsa'nın düşmesinden sorumlu tutuldular. Daha sonra ortaya çıkan bir video kasetinde Sırp general General Ratko Mladiç'in kenti boşaltan Hollandalı komutana bir hediye verirken görüntüleri ortaya çıktı. İşte bize güya demokrasi dersi vermeye çalışan Hollanda budur.
Hollandalı askerler beceriksizlikleri ve korkaklıklarıyla dolaylı yoldan Srebrenitsa katliamının sorumlusu oldular, kendilerine sığınanları Sırp katillere bırakıp kaçtılar. Şimdi de Hollanda, Türk siyasetçilerin konuşma ve seyahat etme hakkını ellerinden aldılar. Bir demokrasi sınavını daha geçemediler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA